Як багаті у Лецьках землю обіцяли віддати і не …. ?

0
1691

Історія проблеми.

У Лецьках при розпаюванні землі, свого часу, люди прийняли рішення 350 га залишити під пасовища, при тому, що в сертифікатах цю землю вписали. Просто не виготовили технічну документацію на неї. Йшли роки, КСП зникло, зникла і колгоспна худоба, щороку все менше корів лишалося і сільського дядька.

І в один рік селяни стали помічати, що на їх пасовища почала заїздити сільськогосподарська техніка з плугами. І 150 га засіяли кукурудзою, два місцеві фермери, водночас депутати районної ради.

Пристрасті розгорілися 2018 року, тоді Держегеокадастр, подає судовий позов із метою скасування  державного акту колективної власності на цю землю. Ми всі прекрасно знаємо, що держгеокадастр, судиться лише у тому випадку, якщо є клієнт,  який готовий цю земельку оформити на себе.

Сільський голова Олександр Палагута починаючи з 2010 року,  звертався до всіх голів Переяслав-Хмельницької РДА з проханням видати розпорядження про до паювання цієї землі, а саме в частині виготовлення технічної документації.

Всі голови РДА його футболили і жорстко його пресували потім. Ситуація змінилася, коли на короткий термін виконувати обов’язки голови адміністрації став Юрій Бобровнік, який видав таке розпорядження. Водночас  при підтримці адвокатів тодішнього народного депутата України Сергія Міщенка та активній позиції простих селян, що їздили до суду, вдалося відбитися від Держгеокадастру.

Проте депутати районної ради, що обробляють цю землю не заспокоювалися і намагалися розхитати ситуацію з середини пояснюючи людям, що розпорядження Бобровніка не погодили, без пояснення причин керівник апарату Переяслав-Хмельницької Рда Валерій Перчук (батьки якого живуть у Лецьках, за півроку до цього збив дитину в стані алкогольного спяніння і втік змісця ДТП) та начальник Юридичного відділу РДА Роман Литвишко батько якого працює в одного із фермерів, що обробляє те поле ( через кілька тижнів Литвишко Роман, погорить на корупційному скандалі, і досить довго ходитиме на допити в поліцію).

Ми всі знаємо, розпорядження Бобровніка мало юридичну силу до 01.01. 2019 року. Проте, фермери скликали схід села  на якому намагалися нагріти градус соціальної напруги.

Проте вході виступів з’ясувалося, що ініціативна група, яка була утворена фермерами, якось знайшла ті документи, які офіційно держгеокадастр і земельний інститут  приховували від Лецьківської сільської ради, надаючи Палагуті та офіційній робочій групі відмови на його звернення. 

Відповідно на вимогу селян, ті хто знайшов ці документи, чомусь відмовлялися віддати ці документи, які так необхідні були для до паювання.

Час йшов і настало 01.01.2019 року вступив силу новий закон, який переводив землі із актами колективної власності у комунальну. Тобто розпорядником цих земель офіційно стає сільська рада, окрім цих земель до комунальної власності потрапляють  і не витребувані паї та лісосмуги, між пайові дороги та польові дороги. Звісно після того, як виготовить відповідну технічну документацію  та проведе інвентаризацію .

У 11 квітня 2019 року проводиться Лецьківська сільська рада на якій 8 депутатів за підтримки депутата районної ради, фактично  звинувачуючи Олександра Палагуту у тому, що нібито він хоче перевести ці землі в комунальну власність і здати цю землю іншому фермеру. Нагадаємо, що з 01.01.2019 року земля автоматично перейшла у комунальну власність. Звісно не всі селяни читали цей закон, відповідно ними можна маніпулювати.  Насправді вже Циблівській сільській раді нічого не залишається, як виготовити технічну документацію на ці 350 га.

Проте під час сесії 11.04.2019 року депутат Переяслав-Хмельницької районної ради (аграрна партія) бере на себе відповідальність протягом року виготовити цю технічну документацію і роздати безкоштовно цю землю пайовикам за правилами та законами, які діяли до 01.01.2019 року.

Але як стало відомо, документів ще немає, і термін спливає 11 квітня 2020 року. По факту такою колотнечею фермери продовжили собі безкоштовне орання цих земель. Адже 150 га із них 350 га, це чорні чорноземи. А у середньому з одного гектару фермер там має до 1000 доларів США чистого прибутку.

Юристи переконують, що за тим варіантом, який запропонували на сесії 11 квітня 2019 року до оформити землю людям було  не можливо з 01.01. 2019 року.

Відповідно залишається єдиний варіант. Вже Циблівській громаді виготовити технічну документацію на ці 350 га. І через рішення Циблівської сільської ради згідно списку пайовиків роздати цю землю людям. Проте згідно закону на цю землю можуть претендувати й інші жителі громади, тому приймаючи рішення депутати Циблівської громади, вже мають голосувати із моральної точки зору, голосуючи лише за заяви тих, хто перебуває у списку пайовиків, чи є їх спадкоємцями.

І Олександру Палагуті нічого не залишається, як просто пояснити жителям села Лецьки, як їм діяти, щоб назавжди закріпити цю землю за селянами, і вже потім чи здавати в оренду  за договором, чи продати. А людям не вестися на провокації тих, хто цю землю багато років безкоштовно обробляє без договорів оренди.

На першому відео депутат переконував, що Палагута буде просити вибачення, якщо документів не буде за рік. Тепер ми розуміємо, що депутат має просити вибачення у людей.

Валентин Булатенко спеціально для НП.

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.