ПАТ «Київоблгаз»: вчасна повірка газового лічильника забезпечить достовірні розрахунки за газ

0
2246

Для того, щоб газовий лічильник достовірно визначав об’єм спожитого палива, його потрібно періодично повіряти – згідно вимог заводу-виробника кожні 5 або 8 років. Після проведення повірки споживачі можуть бути впевнені, що оплачують саме ту кількість газу, яку вони реально спожили. Лiчильники газу можуть знiмати лише працiвники газорозподільного підприємства. А саму повiрку проводить представник регiонального держпiдприємства стандартизацiї, метрологiї та сертифiкацiї, йдеться на сайті ПАТ «Київоблгаз».

З початку року ПАТ «Київоблгаз» повірив понад 28 тисяч лічильників, за результатами повірки понад 10 тисяч засобів обліку були визначені непридатними до подальшого використання та потребували ремонту чи заміни. Таким чином, повірка застерігла споживачів від некоректних розрахунків за газ.

Якщо ж споживач не допустив фахівців газової компанії до зняття лічильника на періодичну повірку, то для нього, згідно Кодексу газорозподільних систем, визначення об’єму спожитого газу здійснюється за граничними об’ємами споживання з дня останнього контрольного зняття показань лічильника до дня надання споживачем вільного доступу до лічильника. Тобто доведеться сплачувати за газ набагато більше.
Наприклад, у квартирі площею 80 м2, де є газова плита та котел, зареєстровано 4 особи, які в середньому за місяць спожили 100 куб. м. газу.

Припустимо, що 10 числа представники газорозподільної компанії не були допущені до зняття лічильника на повірку. Відповідно до Кодексу ГРМ споживач має можливість надати такий доступ впродовж 20 днів з часу отримання письмового попередження.

Якщо цього не відбулося, його переводять на граничний об’єм споживання.  Через три місяці споживач все ж надав доступ фахівцям, проте за цей час отримав та мусив оплатити платіжки з граничними нарахуваннями на суму 6634,272 грн  за кожний прострочений місяць (80 м2 * 11 куб. м (гранична норма споживання для індивідуального опалення на 1 м2) + 4 особи *18,3 куб. м. (плита газова за відсутності централізованого гарячого водопостачання, виходить 880 куб.м + 73,2 куб.м. = 953,2 куб. м. * 6,96 грн. (вартість 1 куб.м. газу) = 6634,272 грн. За три прострочених місяці споживачу доведеться на законних підставах сплатити 19902,816 грн., тоді як фактично за цей час він спожив біля 300 куб. м газу на 2088 грн. Отже, в даному випадку маємо два варіанта нарахування – майже 20 тисяч гривень через недопуск працівників і біля 2 тисяч у разі дотриманням норм Кодексу. Різниця очевидна.

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.