Молоді волонтери безкоштовно допомагатимуть селянам Київщини

0
1712

Забезпечити село робочою силою на один день, щоб зробити важливу для громади справу. Таку мету передбачає проект від волонтерського руху «Хелп енд тревел» у співпраці з Благодійним Фондом «Урожай-громаді», який 23 липня стартував у кількох селах Миронівського та Богуславського районів

Про це “Моїй Київщині” повідомив благодійний фонд “Урожай-громаді”.

20 молодих людей з усієї України вирушать у своєрідний тур малими населеними пунктами не лише для того, щоб реалізувати добру справу, а й згуртувати місцеву молодь навколо ідеї про те, що зробити село кращим можна  власними силами та   ініціативою. Як розповів співзасновник проекту Денис Андрущенко, молоді люди в його команді попередньо проходять відбірковий тур, заповнюють анкети.   Крім роботи, вони зможуть помандрувати Україною під час переїздів, залишивши по собі добрий слід. Так, у Медвині волонтери чиститимуть центральну вулицю від бур’яну та білитимуть, у  Росаві –  місцеву річку від старих дерев та заростів, в Іванівці та Козині фарбуватимуть міст та альтанку. Подібний тур вже дев’ятий в Україні. За 5 років роботи проекту вдалося залучити понад 150 молодих хлопців та дівчат, які зробили добрі справи в більше ніж 55 малих населених пунктах.

– Наша команда буде вдень  працювати, а ввечері збиратимемося на культурні вечори біля багаття спільно з місцевою молоддю. До речі, відпочинок не передбачає вживання спиртного, наркотиків та паління сигарет. Це завжди абсолютно здорова атмосфера спілкування,  – наголошує Денис Андрущенко. – Ми хочемо, щоб іще більше молоді відкривало для себе Україну, а малі громади отримували увагу, на яку заслуговують.

Команда молодих людей 18-26 років демонструють яскравий приклад того, як можна власною ініціативою і  власними силами, приміром, відремонтувати зупинку, пофарбувати будинок культури чи облагородити територію місцевого парку. Команда працює на волонтерських засадах, від громади потребує лише обіду та місця для ночівлі, чим найчастіше слугує спортивний зал школи. Спальні мішки волонтери  привозять з собою.

Цей проект, на думку директора Благодійного фонду «Урожай-громаді» (засновник Фонду є сільськогосподарське підприємство «Урожай», яке орендує в цих селах землі) Тетяни Волочай, надзвичайно важливий насамперед для  сільської молоді, яка завтра впливатиме на те, яким шляхом піде наша країна  в майбутньому. Оскільки волонтерська практика серед молоді не просто популярна за кордоном, а є обов’язковою під час вступу до вищих навчальних закладів, то й Україна має активно запроваджувати такі ініціативи.

– Для молодих людей, що проживають у селах  і які не мають достатнього спілкування з цікавими особистостями,  час, проведений разом з нашими волонтерами, буде надзвичайно цінним і корисним. Бо, впевнена, не може бути нудно з тим  же Денисом Андрущенком, який побував у США, Мексиці… Йому не просто є  що розповісти молоді, він говорить з нею однією мовою. Надихнувшись таким прикладом, молоді люди з сіл самі захочуть реалізовувати вже власні проекти у власному  селі, – наголошує Тетяна Волочай.

Автобус для переїзду команді волонтерів надає Департамент молоді і спорту Київської облдержадміністрації.

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.