У Держпродспоживслужбі розповіли про причини поширення ботулізму в Україні

0
1419

Послаблення державного контролю стало однією із причин поширення ботулізму через рибу промислового виробництва. Про це заявив директор департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Борис Кобаль, повідомляє Держпродспоживслужба, передає УНН.

Він повідомив, що в результаті дерегуляції в Україні скасовано ряд документів, якими засвідчувалися якість та безпечність продукції.

“Наразі в Україні супровідні ветеринарні документи на сировину та на готову продукцію скасовані, декларація від товаровиробника замінена товаротранспортною накладною. Але вона не несе ніякого навантаження в частині показників якості та безпечності продуктів, адже в ній зазначається лише кількість товару, асортимент, продавець та покупець. Даний документ не передбачає наявність висновків державної чи відомчої лабораторії,” — зазначив він.

Також, Б.Кобаль повідомив, що сьогодні рибопереробні підприємства неналежним чином дотримуються параметрів при виробництві продукції. Про це свідчать результати перевірки суб’єктів господарської діяльності, додав він.

“Немає належного обліку температурних режимів на підприємствах; немає обліку концентрації сольових розчинів при виробництві продукції; не відображається терміни соління риби; здійснюється тривале зберігання сировини без видалення внутрішніх органів; не здійснюється контроль температурних режимів в камерах, де проходить в’ялення риби; виробничі приміщення не завжди в належному санітарному стані; не здійснюється відомчий лабораторний контроль; відсутні експлуатаційні дозволи на деяких підприємствах; оператори ринку не зареєстровані в установленому порядку в органах Держпродспоживслужби, перевезення продукції здійснюється транспортними засобами, які не обладнані належним чином, немає умов для забезпечення температурних параметрів, порушується товарне сусідство,” — повідомив він.

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.