Оформлення спадщини: як це зробити правильно?

0
4116
Народний депутат України Сергій Міщенко

Вже майже 5 років як успішно діє Закон про спадщину Сергія Міщенка, відповідно до якого спрощено процедуру оформлення спадщини для близьких родичів (діти, чоловік чи дружина, батьки) і скасовано проведення оцінки спадкового майна.

25 березня 2017 року набрав чинності вже другий внесений Сергієм Міщенком Закон України №1910-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування спадщини», яким спрощується оформлення спадщини вже для найближчих родичів спадкодавця 2-го ступеня спорідненості.Відтак рідні брати та сестри, баба, дід та онукизвільняються від оподаткування 5%-имподатком на доходи фізичних осіб вартості спадщини.

Кажуть, що після прийняття Закону Міщенка нічого не змінилося, а це неправда.

Нині, відповідно до Закону Сергія Міщенка, спадкоємець сплачує за видачу одного свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно всього 443 гривні державного мита та інших зборів, а також сплачує за нотаріальні послуги правового та технічного характеру. У середньому загальна сума за оформлення спадщини становить 900-1200 грн.

Слід пам’ятати!

Ситуація Вартість оформлення

до прийняття Закону Сергія МІЩЕНКА

Вартість оформлення

за Законом Сергія МІЩЕНКА

1. Бабуся чи дідусь залишили  свою хату чи квартиру, вартість якої 500 тис. грн., у спадщину онуку 5 % податку (25 000 грн.),

від 443 грн. обов’язкові платежі, від 500-700 грн. додаткові послуги правового та технічного характеру плюс оцінка майна

Приблизно:26443 грн.

від 443 грн. обов’язкові платежі, 500-700 грн. додаткові послуги правового та технічного характеру без оцінки майна

Приблизно: 1143 грн.

 

  1. Оформлення спадщини у державного нотаріуса загалом дешевше, ніж у приватного, в якого вартість оформлення може бути в рази вищою.
  2. Щоб перевірити правомірність озвученої державним нотаріусом суми, яку необхідно сплатити за оформлення спадщини, просіть надати квитанції, а також опис наданих нотаріальних послуг із зазначенням їхньої вартості. Наявність цих документів може бути доказом неправомірності взятих у Вас коштів.
  3. Не плутайте поняття «спадкування» і «дарування»! Спадкування – передача майна від померлої людини живій людині. А дарування  –  передача живою людиною майна живій людині. Відповідно різна і вартість оформлення.

При цьому слід пам’ятати, що спадкодавець при складенні заповіту має право його змінити будь-яку кількість разів до смерті, а при укладенні договору дарування той, хто подарував своє майно (будинок, квартиру, землю тощо) вже не може передумати і забрати своє майно назад.

Дарування дорожче спадщини.  А найдешевший спосіб – це заповіт. Вартість оформлення якого у сільських радах становить від 0 (нуля) копійок до 87 копійок!!! А у державних нотаріусів – приблизно 250 гривень.При оформленні ж договору дарування для близьких родичів потрібно заплатити тисячі (!) гривень.

  1. Щоб передати у спадок майно, необхідно, щоб документи на нього були повністю оформлені ще за життя спадкодавця: свідоцтва, акти тощо. В іншому разі спадкоємці будуть замість померлої людини через суди, БТІ та інші органи влади оформляти ці документи. І там вони платитимуть значні кошти і витрачатимуть багато часу. Тому слід не плутати спадкування із оформленням документів на майно. Якщо власник один раз оформить усі документи на все майно, то його діти й онуки будуть йому дякувати за це, бо їм не доведеться платити додаткові тисячі гривень за їх оформлення.
  2. Не вірте недобросовісним нотаріусам, які говорять, що оформляти дарування краще, ніж спадщину. Мовляв, спадщину можна оскаржити в суді. Це просто спосіб видурити з вас більшу суму коштів. Бо будь-який документ можна оспорювати: чи то спадщину, чи то дарування!

Ще одна перевага Закону Сергія Міщенка – це його друга частина, а саме спрощення оформлення спадщини й для жителів сіл. З 1 січня 2016 року сільські ради отримали право оформляти спадщину на місцях. Для цього кожна сільська рада має можливість знайти фахівця, який пройшов навчання у нотаріуса та успішно склав іспит.

Попри сумніви скептиків-теоретиків, на практиці це право значно полегшує життя селян, адже тепер їм не буде потрібно годинами стояти в черзі до державного нотаріуса чи реєстратора у райцентрі, а можна буде отримати ці ж самі послуги за місцем проживання у своїй сільській раді.

Перш за все не потрібно боятися впроваджувати оформлення спадщини у сільській раді, аджедіяльність такого спеціаліста буде приносити ще й дохід у бюджет села і з сторицею відпрацьовувати свою зарплату.

З метою пошуку фахівця для оформлення спадщини передусім слід переймати позитивний досвід тих сільрад, які прийняли на роботу та направили на навчання такого фахівця. Показовим прикладом сільських рад, які вже знайшли спеціалістів для оформлення спадщини, є Любомирівська сільська рада Згурівського району та Дівичківська сільська рада (об’єднана територіальна громада) на Переяславщині.Виникає запитання: чому вказані села це зробили, а інші ні?

Одним із переваг прийнятого Закону Сергія Міщенка є не тільки можливість оформлення спадщини на місцях, а й створення в селах додаткових робочих місць з можливістю отримання житла чи земельної ділянки для будівництва, як і для будь-якого іншого спеціаліста, якого наймають на роботу (вчителя, фельдшера та ін.). Тому головне бажання, бо Закон уже надає таку можливість.

Насправді нічого нового не створено. Як і в колишні часи, Сергій Міщенко повертає можливість оформлення спадщини у сільських радах, адже вже тривалий час кожен має можливість оформити заповіт у секретаря сільради.

Команда народного депутата Сергія Міщенка готова допомогти сільрадам в оформленні всіх документів для навчання спеціалістів, які оформлятимуть спадщину. Головне, щоб було бажання у громади та місцевих посадовців. Тому за потреби щодо навчання спеціалістів для оформлення спадщини звертайтесядо громадської приймальні Сергія Міщенка у вашому районному центрі:

м. Бориспіль  вул. Київський шлях, 71А/1, 2-й поверх, каб. 202,  тел.: (050) 705-28-05, (067) 913-02-39.

м. Переяслав-Хмельницький  вул. Івана Мазепи, 22,  тел.: 093-337-05-05

м. Яготин  вул. Незалежності, 67А, тел. 098-992-72-41

смт.Згурівка  вул. Українська, 20, тел: 099-795-08-05

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.