Як будуть зростати ціни в Україні: прогноз до 2020 року

0
1498

У найближчі кілька років темпи зростання індексу інфляції значно скоротяться, прогнозують у Мінфіні, повідомляє “Сегодня“.

Висока інфляція – нормально для економіки, що розвивається, вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко. У країнах з розвиненою економікою ціни ростуть в середньому в межах одного-двох відсотків за рік. Так, під час світової кризи 2008-го в Україні рівень інфляції досяг 22,3%, а в країнах Європейського союзу – всього 3,4%. За підсумками минулого року в ЄС ціни виросли всього на 1,66%, а в Україні – на 12,4%. Як говориться в проекті бюджетної резолюції до 2020 року, за кілька років в Україні інфляція сповільниться до 5%.

“Головне не те, як зростають ціни, а як зростає купівельна спроможність населення. При будь-якій інфляції, якщо дохід населення зростає швидше, інфляція не страшна”, – пояснює директор аналітичного департаменту “Concorde Capital” Олександр Паращій

При високій інфляції гроші швидко знецінюються. Навіть якщо зростання доходів випереджає зростання цін, примножити або навіть зберегти свої заощадження за умови високої інфляції досить складно.

Згідно з бюджетною резолюцією, в найближчі кілька років темпи зростання індексу інфляції значно скоротяться. Так, за підсумками цього року ціни можуть вирости на 11,2%, в наступному році – на 7%, в 2019-м – на 5,9%, а вже в 2020 році – 5%.

“Даний показник цілком реальний. Його виконання можливе за умови зростання обсягу зовнішньої торгівлі, як наслідок, стабілізації нашого торгового балансу, внаслідок чого ми будемо свідками стабілізації курсу і в тому числі інфляції. Адже велика частина товарів, які ми споживаємо або переробляємо, імпортуються, через що зміна курсу тягне за собою і зміну цін”, – пояснює аналітик “Альпарі” Максим Пархоменко.

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.