30 гривень до кінця року. Що чекати від курсу долара

0
1601
На чорному ринку гривня вже пробила показник у 27 гривень, хоча ще тиждень тому коштувала 26 гривень за долар. Середній курс долара продовжує показувати зростання і становить у продажу 27,61 гривні, у покупці – 27,3 гривень.
Корреспондент.net опитав експертів на предмет того, що чекати від курсу в майбутньому.
Нинішній курс
Національний банк України встановив на четвер, 17 листопада 2016 року, офіційні курси валют на рівні:
– 100 доларів США – 2634,5680 гривень (+0,3339)
– 100 євро – 2819,5147 гривень (+0,1934)
– 10 російських рублів – 4,0817 гривень (+0,0113).
Тим часом курс долара в обмінних пунктах сьогодні вранці коливається на рівні 27,1 грн у покупці і 27,2-27,6 грн у продажу.
На чорному ринку середній курс долара зараз знову показує зростання і становить у продажу 27,61 грн, у покупці – 27,3 грн.
 Позиція влади
Національний банк України причиною ослаблення гривні вважає одну політичну нестабільність.
Заступник голови Нацбанку Олег Чурій впевнений, що фундаментальні економічні чинники свідчать на користь української валюти.
“Хоча Україна продовжує отримувати значні надходження валютної виручки від експорту зернових й олії, а ціни на сталь і залізну руду на світових ринках відновили зростання, загострення політичної напруженості викликає нервозність на валютному ринку, нівелює вплив цих сприятливих факторів”, – заявив Чурій і попередив, що ситуація може погіршитися в разі посилення політичної нестабільності.
Продовження зростання
Економіст Олександр Охріменко у коментарі Корреспондент.net заявив, що Національний банк і його близьке оточення заробляє на валютних коливаннях.
“Різниця між офіційним курсом і чорним ринком істотна. Офіційний курс – нереальний. Валюту продають тільки для своїх, а потім свої продають решті, але вже за іншу ціну. Таке було завжди, не тільки за Гонтаревої”, – каже Охріменко.
За його словами, поки тенденція зростання зберігається, але чорний ринок дуже складно прогнозувати.
“Оптимістичний прогноз – у кінці року буде 27, песимістичний – 30 гривень”, – наголосив експерт.
Проектний менеджер Ліги фінансового розвитку Андрій Блінов також вважає, що гривня в найближчі місяці падати не перестане.
“Якщо ситуація буде розвиватися так само, як вона розвивається і зараз, то цілком можливо, що курс гривні може просісти до 27 або навіть до 28 гривень за долар до кінця року”, – сказав Блінов в коментарі РІА “Новости-Україна”.
Прогнозувати на більш тривалий термін експерт не бачить сенсу. “Але поки тенденція така, що протягом півтора місяців, які залишилися до кінця цього року, буде незначна девальвація”, – резюмує Блінов.
Девальвація – політика уряду
За словами глави Комітету економістів України Андрія Новака, три чинники формують курс гривні: зовнішня торгівля, платіжний баланс і зовнішній борг.
“Всі ці три фактори позитивні, тому немає ніяких причин для девальвації, а є підстави навіть для зміцнення. Але триває штучна девальвація, запланована урядом разом з НБУ. Це підтверджує те, що уряд, коли подавав бюджетну резолюцію на початку літа, все одно закладав курс долара на 2017 рік – 27,2 гривні. Хоча у той час курс був 24,5”, – зазначив він в коментарі Корреспондент.net.
Новак вважає, що це потрібно уряду для того, щоб за рахунок девальвації наповнювати державні і місцеві бюджети і задовольняти апетити експортерів, які одночасно є і головними промислово-фінансовими групами, і власниками парламентських сил.
“Це легка дорога для уряду, але важка для населення. Прогноз курсу гривні зараз будувати неможливо”, – наголосив він.
- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.