Як змінилися ціни на продукти відтоді, як їх відпустили у вільне плавання

0
1703
Після скасування державного регулювання цін соціально значимі продукти подорожчали менше, ніж очікували.Про це в коментарі Gazeta.ua розповів президент Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
“Продукти подорожчали менше, ніж очікували. Підготовку до скасування цін занадто затягнули. Виробники і мережі підготували до подорожчання. Коли скасували регулювання, ціни підвищилися як на дріжджах”, – говорить експерт.
За 10 днів після скасування регулювання цін, за підрахунками Української асоціації постачальників торговельних мереж, сало подорожчало на 40 коп., молоко піднялося в ціні на 22 коп., сметана – на 57 коп. Найбільше подорожчали яйця – на 4,16 коп. за десяток, масло – на 1,56 грн.
“Найбільше здорожчання позначилося на тих продуктах, де є лише один великий виробник. Наприклад, 70% ринку курятини обіймає один виробник. Така ж ситуація з ринком яєць. Ринки монопольні. Щоб скасувати державне регулювання цін, потрібна якісна робота Антимонопольного комітету”, – коментує Дорошенко.
Порівняно з минулим роком масло, гречка здорожчали на третину, сметана, молоко – майже на 20%, олія – на 13%.
- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.