Сергій Дяченко на «сторожі безчинств» у Переяслав-Хмельницькому районі?!

0
2125

Чому так сталося, що той хто втратив довіру у своєму селі, отримав її в Києві?

Спробували розібратися журналісти спеціально для Нового погляду.

У 2015 році молодого місцевого підприємця Сергія Дяченка виборці села Циблі Переяслав-Хмельницького району, Київської області,  обрали сільським головою. Вибирати особливо не було з поміж кого, адже тоді його конкурентами були ті хто вже керував селом і не справилися, чи то втратили довіру.

Розпочнемо наш аналіз і з сюжету в якому село Циблі, що очолював Сергій Дяченко мало йти «У ногу зі світом: у нашому селі зробили ставку на агро кластери, 3-D туризм та альтернативну енергію».

Цей сюжет красномовно показує, де слова Сергія Михайловича розбіглися із справою. І чому за 4 роки циблівчани не оцінили його красномовство.

У сюжеті показано, що нібито село з 2015 року відновилося із руїн, чому ж тоді циблівчани не підтримали Сергія Дяченка на виборах на посаду голови громади 30 червня 2019 року??? Головне питання чому ж?

І ось чому цьому сюжеті і відповідь на це запитання, адже справи розбігаються із тим, що говорив тодішній сільський голова Сергій Дяченко, тобто обіцяв. Нині Сергій Михайлович перебуває на посаді голови Переяслав-Хмельницької РДА.

Аграрні кластери? Так і не з’явилися у селі.

Громада створилася 30 червня 2019 року, але жодної копійки до бюджет, як громада, станом на  01 травня 2020 року так і не отримала. Чому великих надходжень за які агітував із 2016 року Сергій Дяченко не прийшли у громаду? Ми нагадаємо, що саме Сергій Дяченко бв першим сільським головою, який заговорив про необхідність утворення Циблівської громади.

Оглядова площадка із 3D вимірною площадкою для туристів. Не зроблена й до сьогодні.

Все обладнання в школі, наприклад інтерактивні дошки не куплені за кошт сільського бюджету, вони куплені за кошт державного бюджету. А з колективом школи сільська рада на чолі із Сергієм Дяченко, взагалі довгий період часу перебувала у конфлікті. Педагоги звинувачували сільського голову у тому, що він взагалі не допомагає найбільшій школі в Переяслав-Хмельницькому районі.

На території громади є ІT – компанія, з яким є співпраця. Але навіть сайт сільської ради 2015-2019 рр. замовлявся  Дяченком за гроші в іншої компанії, і це сайт не був самостійним із власним персональним доменом. Він був розміщений на шаблоні https://vlada.online/ доступ до якого мали люди, які не працювали у Циблівській сільській раді.

Сонячних станцій та вітрових станцій так у Циблях і не з’явилося, хоча місцева влада Дяченка у це дуже вірила.

Дяченко потрапив в один дуже гучний  скандал, у селі Циблі стався прикрий випадок, посеред села лежав чоловік непритомний, люди викликали швидку, працівники швидкої нібито запідозрили сп’яніння і привезли чоловіка до будинку сільського голови, щоб той показав де живе той чоловік. Сільський голова Дяченко проігнорував їх прохання, а медики лишили чоловіка під двором сільського голови. Наступного дня чоловік помер.

Мало того (9 хв 25 секунда)   Сергій Дяченко пішов на шоу «Стосується кожного», в якому фактично зізнався, що тримав на холоді 5 годин чоловіка перед двором, хоча знав де він проживав, розумів, що чоловік може замерзнути і померти від переохолодження. Це підмітила телеведуча Ольга Фреймут .

Ведучий програми звинуватив Дяченка у байдужості, адже подальші пояснення Сергія Михайловича були не логічними, і дуже було видно, що сільський голова виправдовувався. Про байдужість до проблем селян говорять і жителі Цибель. Тому не голосували за Дяченка на виборах 30 червня  2019 року .

В студії з’явився лікар екстреної допомоги Григорій Туній, який запевняв, що пацієнт не потребував надання екстреної допомоги  і просив допомогти сільського голови, щоб той повідомив де саме проживає той чоловік, проте сільський голова сказав, щоб лікарі забирали його собі додому. Ті лишили його біля двору, а сільський голова 5 годи чекав займаючись своїми справами, що той протверезіє на холоді.

Не зрозуміло було, чи чоловік був п’яний, чи був у нього інсульт. Проте усі в Переяслав-Хмельницькому районі зрозуміли, що Сергій Дяченко не той хто прийде на допомогу своїм односельцям. Маючи авто, яке заправляв за бюджетні кошти,  і знаючи де чоловік проживає, він як мінімум міг запропонувати швидкій показати де проживає чоловік, і провести їх туди. Допомогти занести чоловіка до його будинку. Він просто пішов займатися своїми справами. Прокуратура написала, що будуть карати медиків, але ніхто не покараний. Принаймі ми такої інформації не знаходимо .

ЗМІ пишуть, що Сергій Дяченко, був першим в Переяслав-Хмельницькому районі, що хотів створити громаду,  довгий період часу всі сільські голови сіл Лецьки, Пологи-Яненки, Хоцьки і Світанку його підтримували і говорили, про те, що саме його підтримають на голову громади.

Але чому мешканці саме цих сіл найменше дали голосів за Дяченка, чому сільські голови відвернулися від Дяченка. У цих селах Дяченко програв і катастрофічним розривом.

Подейкують, що й Дяченко, як ініціатор створення громади та голова робочої групи не міг навіть документи правильно підготувати, тому пропонував обрати головою громади нинішнього голову Переяслав-Хмельницького району Петра Качкалду, в замін того, що він посприяє утворити Циблівську громаду. Проте, після того, як Качкалда вийшов із переговорної кімнати, відразу заявив головам, що не переживайте, ми його кинемо, нехай тільки спершу допоможе.

Звісно Качкалда ніяк не міг вплинути на створення громади. Проте активно розпочав вести розмови, проте, що саме він буде йти на голову громади у Циблях. Дяченко пропонуючи Качкалді знав, що Качкалада не пройде, проте розхитав свою власну підтримку, адже сільські голови зрозуміли, що Дяченко «кине» будь-кого з них. Адже голова райради по жирніше пташка ні ж  вони.

Під вибори Президента 2019 року Дяченко скористався останнім шансом створити громаду, це звернутися за підтримкою до Віталія Яреми в замін обіцяв перемогу Порошенку в районі.  Штаб Порошенка в районі  очолював його товариш,  нинішній його перший заступник Андрій Коркач, це викрив  нині вже нардеп Олександр Дубінський. Першим заступником голови Переяслав-Хмельницької РДА Андрія Коркача призначили у січні 2019 року на прохання рідного брата Віталія Яреми, депутата райради Олександра Яреми . Андрій Коркач програвши як керівник районного виборчого штабу Порошенка далі при Зеленському залишився на своїй посаді.

Дяченко, нібито  обіцяв також на користь Порошенка злити результати Тимошенко, оскільки його дружина очолювала в районі партію Тимошенко.

Чи з може Дяченко щось змінити в Переяслав-Хмельницькому районі?

Навіть якщо і захоче то, то …. Ні він не захоче .

Дяченко входить також до орбіти шанувальників незаконно збудованої у Переяславі ТЕС разом зі своїм першим заступником Андрієм Коркачем. Проблема Тес не тільки у тому, що люди проти неї у місті і вона димить. Проблема у тому, що їй щодня потрібні дрова, які випилюються в районі тобто навколо сіл. Люди це бачать. І знають, що Сергій Дяченко за її існування, отже лісосмуги і ліси на межі знищення. Адже їх пиляють  у різний спосіб з метою продати ТЕС. Тесовці навіть вже розпочали кампанію із нагинання директорів місцевих лісових господарств, щоб ті продавали ліс їм. Першим впало ДП «Держлісгосп», яке очолив ставленик Олександра Яреми. Наразі взялися очорнювати  та звільняти  директора ДП «Білозерске», учасника АТО Віктора Шарапко, що в Хоцьках. Місцеві переконують, що директор, який пройшов АТО, відмовляється продавати ліс Тес. Виключно контракти виконує на опалення дитячих садочків і шкіл міста та району, і то за наявності в лісовому господарстві сухостою.

Тому напруга в районі тільки зростає, і підкрутив цю напругу, той хто підсунув  Зеленському  на підпис кандидатуру Дяченка на посаду голови РДА у Переяславі. Дяченко це людина, яка буде тільки підписувати рішалам ті, документи, які їм потрібні.

Соціологія показує, що ц порівнянні із літом 2019 року Рейтинг Зе, різко став падати. І Переяслав-Хмельницький район не виняток, питання не у втому, що людину призначили, яка ще не що давно сім карти Київстар продавала в Переяславі. Проблема в тому, що залишився на посаді керівник штабу Петра Порошенка Андрій Коркач.

Це й персонаж відзначився у скандалі із заробляння коштів на утепленні свої рідної школи у селі Студеники звідки він родом. У весь район гудів, втрутилася навіть прокуратура. Ціна утеплення була завищена у три рази. Також Коркач погорів на ремонті даху в школі села Пристроми та неякісному ремонті дороги в цьому ж селі. Ось сюжет ІСTV.

Нагадаємо, що дах школи розкрили ще у грудні 2019 року, Анрій Коркач тоді був виконуючим обовязки голови Переяслав-Хмельницької РДА. Навіть приздив і з перевіркою 19 лютого 2020 року разом із начальником відділу освіти Тамілою Дубиною та головою районної ради Петром Качкалдою.

Благо зима була сухою, як і березень і квітень , проте в травні пішли рясні дощі, і школі стало ось що, пишуть у Фейсбук люди.

І хоч з перевірками тоді ще в.о голови РДА Андрій Коркач був 19 лютого, а бити в усі дзвони люди почали ще в травні, то Переяслав Сіті написав, що проектну документацією Андрій Коркач по школі приступить вивчати лише в червні 2020 року

Тобто лютневі пости у Фейсбук на сторінці Переяслав-Хмельницької РДА були тупим простим піаром.

У 2017 році Андрій Коркач  йшов на голову Студениківської громади із великим відривом програв, адже в рідному селі навіть не мав необхідного авторитету.

Та саме головне, будучи на посаді першого заступника голови адміністрації Андрій Коркач отримував 1000 долларів США  в конверті і в робочий час агітував за Порошенка по району. Люди це знали, бачили і пам’ятають. Проте, Дяченко, як нібито людина Зеленського лишив його своїм першим заступником. При тому, що тодішній голова Київської обласної адмінстрації Олексій Чернишов, сказав Коркача, звільнити. Проте за кілька днів Чернишов став Міністром, а голова РДА Дяченко не поспішав виконувати вказівку губернатора.

На посаді лишився ще й керівник апарату адміністрації  Валерій Перчук, який у травні 2017 року будучи на підпитку збив дітей і зник з місця ДТП.

Таким чином Сергій Дяченко не зумів провести ніякої кадрової перестановки у Переяслав-Хмельницькому районі і відповідно йому нічого не вдасться змінити, а чи хоче новий голова РДА щось змінювати?

До рук журналістів потрапили документи, які засвідчують про виявленні численні фінансові порушення в Циблівській сільській раді в часи коли її очолював Сергій Дяченко. До нової Циблівської громади, яку очолив Олександр Палагута, не було передано низку важливих документів попередника Сергія Дяченко. Ці документи, або тупо не існували, через халатність голови сільської ради  Дяченка і його головного бухгалтера. Чи просто Дяченко тотально не розумів процесів ведення бухгалтерії сільської ради. Чи просто зникли, щоб прикрити зловживання Циблівською сільською радою часів Сергія Дяченка.

Подаємо мовою оригіналу:

Висновок

до акту передачі бухгалтерських справ

         Розпорядженням сільського голови Циблівської сільської ради від ____ № ___ було затверджено склад комісії по передачі бухгалтерських справ у Циблвській сільській раді в звя’зку зі зміною головного бухгалтера. З 26.09.2019 року проводилася передача бухгалтерської документації від в.о. головного бухгалтера Циблівської сільської ради  Толочним В.І., що звільнений, новопризначеному головному бухгалтеру Михайловській С.О.При передачі було виявлено ряд недоліків у веденні бухгалтерського обліку Толочиним В.І.

         Бухгалтерський облік, який має відповідати стандартам ведення бухобліку в Україні, як такий, взагалі не вівся ні в паперовому, ні в електронному вигляді. Відсутні за 2017-2019 роки головні книги, меморіальні ордери, оборотні відомості, картки аналітичного обліку касових та фактичних  видатків, договори про повну матеріальну відповідальність з матеріально-відповідальними особами. Тобто, перевірити відповідність подання фінансово-бюджетної звітності з бухгалтерським регістрами взагалі не можливо. Новому головному бухгалтеру за 9-ть місяців 2019 року потрібно за підписами Михайловської С. та Палагути О. подавати в казначейство фінансово-бюджетну звітність, і вже вони несуть відповідальність за внесені дані в ці звіти.

         Не ведення правильного бухгалтерського обліку привело до того, що за три роки не списано 6 тонн бензину на суму 1 63 610 грн., запасних частин до автомобіля на суму 8195 грн. на службовий автомобіль марки_____________

         На момент перегляду первинних документів, ТолочинВ.І. приніс купу маршрутних листів, які заповнені не вручну (як цього вимагає інструкція), а роздруковані на принтері з вказаними показниками спідометра та пробігу автомобіля. В кожному маршрутному листі стоїть щоденний пробіг 120 км. і 10 л витрати пального кожного дня. Питання: як можна щодня по с.Циблі зробити пробіг 120 км.? Якщо це поїздка в м. Переяслав-Хмельницький, м Київ чи інший район, повинно бути відмічено це в примітках маршрутного листа. Коли видається маршрутний лист (путівка) при виїзді службового  автомобіля вноситься показник спідометра, при поверненні також вноситься показник і вираховується пробіг службового авто. Тобто, ці дані повинні вноситься тільки вручну, а не автоматом забиті до комп’ютера і пакетом роздруковані. Це дуже грубе порушення, на яке особливо велику увагу звертають контролюючі органи.

         В грудні 2018 року сільська рада придбала через ТОВ «Рошен-Трейд» новорічні подарунки на суму 23760 грн. Акту на списання немає, списку хто отримав ці подарунки також немає. В 2017-2018 рр. придбано різної фарби та інших будматеріалів матеріалів на поточні ремонти на суму 22813 грн. В акті на списання стоїть лише кількість банок і вартість. Куди саме, на які цілі і скільки кг витрачено, на яку площу – взагалі не вказано. Аналогічно з придбанням металопластикових вікон на суму 49900 грн.

         Через ФОП Черняк на святкування села на заходи у 2018 році перерахували 19500 грн. Крім того, через того ж ФОП Черняк перераховуються кошти в сумі 18500 грн. на подарунки по КЕКВ 2210. Немає ні розпорядження, ні списку осіб, кому ці подарунки, ні акту на списання. Вказані недоліки виявлені і по використанню коштів на святкування дня села та Дня Перемоги.          Протягом 2018 року сільською радою були придбані 3 свердловинні водяні насоси на суму 40708 грн. Акти на встановлення відсутні, виявити чи ставилися вони на баланс та знімалися – взагалі неможливо. І таких фактів багато. Це і немалі кошти по заміні дротів та ламп  вуличного освітлення, закупівля ламп. В листопаді та грудні 2017р. фірмі «Укрбудхаус» згідно Договору перераховано 40 000 грн. за заміну ламп і дротів вуличного освітлення. В акті виконаних робіт не вказано конкретно, яка кількість ламп замінена, метраж проводів. Сума грошей велика, а об’єм робіт конкретно не вказано. Просто вказано одним реченням: заміна дротів та ламп вуличного освітлення. Паралельно через  ФОП Аландарєв придбані лампи ЛЕД 15 штук на суму 14605 грн.

         На всі виявлені недоліки відповідь бухгалтера Толочина В.І. одна: «Отам поставили, те замінили, тим подарували» – це для дружини відчитатися. Для  аудиторської служби потрібен тільки законний документ, який правильно оформлений і затверджений. Всі первинні документи, банківські виписки, платіжні доручення не сформовані у відповідні папки.

         Зарплата. Тут взагалі караул. За три роки жодна відомість на розрахунок зарплати не підписана ні сільським головою, ні гол. бухгалтером. А такі відомості в архіві сільської ради повинні зберігатися 75 років і заповнюватися особові картки на кожного працівника по нарахуванню заробітної плати, які також відсутні. Банківських відомостей на перерахування зарплати на картковий рахунок кожному працівнику взагалі не існує. Табелів виходу на роботу за три роки немає ні за один місяць. До відомості нарахування зарплати прикріплений папірець розрахунку відпускних, де не зрозуміло за який період відпустка, на скільки днів, яким розпорядженням надана відпустка. Але саме найгірше те, що Толочин В.І. премії працівникам сільської ради нараховував не маючи розпорядження голови , а просто зі слів. Контролю абсолютно не вів. І як результат  :

  Жовтень 2017- розп.немає Липень 2017 – розпор. немає Грудень – 2017- розп. немає Березень- 2018 розпор. немає Вересень 2018 – розпор. немає Грудень 2018 – немає Червень 2019- по окладу 3 особам Всього переплати
Єфіменко А.   2050 4100 1500 2850 5700 5700 21900
Толочин В. 3200   3200     4200 4200 14800
Скачкова Л 947,50   947,50 1500   2600 Є розп 5995
Левченко     1059 1500   1500 Є розп 4059
Соловей           2650 2650 5300
Захарченко     1059 1500   1475 Є розп 4034
                56088

А звідси переплата по нарахуванню відпускних та матеріальної допомоги Невірне нарахування ЄСВ -22 %.

         З 25 червня 2019 року вступила в дію Постанова КМУ №525 від 19.06.2019р., де змінюються посадові оклади в органах місцевого самоврядування. Толочин В.І. розробив новий штатний розпис з новими посадовими окладами, але цей штатний розпис, по якому працює сільська рада на даний час, не затверджений сільським головою, тобто розпорядження не існує взагалі. По суті, працівники сільської ради отримували незаконно підвищену заробітну плату з 25.06.2019р. по день затвердження нової структури і штатного розпису.

         Діючої колективної угоди також немає, додатком до якої повинно бути Положення про преміювання. Фактично користувались Положенням, яке затверджено сесією сільської ради в 2016р., яке вже втратило чинність.

         До каси сільської ради щоквартально надходять кошти за оренду приміщення від ФОП Бобровник І.П. Останній Договір був укладений 01.03.2012р. за підписом БикалаВ.М. і діяв до 30.06.2012р. , щомісячна орендна плата якого складала 136,00 грн. Далі Договір не продовжувався і не переукладався. Тобто плата є незаконною, а приміщення по факту орендується. Вказане порушення щодо договору оренди стосується не лише гол. Бухгалтера Толочина В.І., а й юриста-консультанта.

         Контроль за рухом коштів бухгалтером взагалі не вівся. Більше того, в першому півріччі за платні послуги через Привабанк були здані гроші в сумі 816 грн. Гроші помилково здані не на той рахунок, які назад повернулись на картковий рахунок Толочина В.І. Цю помилку має побачити бухгалтер, подаючи фінансову звітність до казначейства по ф.4.1 «Звіт про надходження і використання коштів, отриманих як плата за послуги». Нажаль, в роздрукованому варіанті жодної звітності немає. Але, як підтверджує казначейська служба, звіт поданий з нулями надходжень. Не правильність подачі фінансової звітності є грубим порушенням.

         Укладені Договори з постачальниками вартістю понад 50 тис. грн. оприлюднюються на електронному майданчику публічних закупівель «Закупки.пром.юа.». Нажаль, Звітів про оприлюднення таких договорів в роздрукованому вигляді немає. Не оприлюднюється інформація на сайт Е-дата «Єдиний веб-портал використання публічних коштів», куди потрібно подавати всі укладені Договори, додаткові Угоди, накладні, акти. Не оприлюднення такої інформації на веб-порталі  передбачає адміністративну відповідальність.

По трудових Договорах. Трудовий Договір на виконання обов’язків головного бухгалтера з Толочиним В.І. укладений 02.11.2015 р. терміном на 2 роки . Є Договір і розпорядження сільського голови. Тобто, фактично дія цього Договору закінчилась ще в 2017р. Є додаткові Угоди до цього Договору (без затвердження розпорядженням голови!) від 01.06.2018р. та 04.07.2019р. , де внесені зміни в пункт договору про розмір оплати праці. Про продовження дії Договору взагалі не вказано. Є лише розпорядження сільського голови про укладення нового трудового Договору в грудні 2017р. з визначенням як безтерміновий, а фактично такого Договору не існує , бо всі додаткові Угоди про внесення змін в оплаті праці Толочину В.І. посилаються на Договір від 02.11.2015р. Тобто сам в.о.головного бухгалтера не зрозуміло як працював і отримував заробітну плату.

         Незрозуміло, як взагалі працює юрист-консультант. Фактично в новій структурі та штатному розписі Циблівської сільської ради ця посада відсутня. Є розпорядження №31 від ______ жовтня 2018р. про укладення трудового Договору з Соловей М.Т. з виконанням обов’язків спеціаліста юриста-консультанта в якому зазначено , що трудовий договір – безтерміновий. Такого визначення в Кодексі про працю не існує. Фактично Договору взагалі не існує ніякого, так і запису в трудовій книжці Солов’я М.Т.. Толочин В.І. щомісячно подавав звіт по ЄСВ – єдиний соціальний внесок (для пенсійного фонду), що Соловей М.Т. як особа, що працює за цивільно-правовим договором. Під цим кодом подавався і щоквартальний звіт в податкову ф.1ДФ про доходи та сплату ПДФО. Тому, змінити договір ЦПХ на трудовий аж ніяк не можна. А якщо по договору ЦПХ, то обов’язково потрібно щомісячно нараховувати заробітну плату по акту виконаних робіт. Чому юрист-консультант не зміг юридично правильно оформити своє працевлаштування, не зрозуміло.

         Якщо ці факти виявить аудиторська перевірка, це буде нецільове використання бюджетних коштів близько 350,0 тис.грн.  або й більше .

ВИСНОВОК: Терміново заслухати  на засіданні виконкому сільської ради звіт про роботу Толочина В.І. на посаді в.о. головного бухгалтера  та відповідність займаній посаді на даний час по трудовому Договору.

P.S. То чи може Сергій Дяченко навести порядок у Переяслав-Хмельницькому районі, якщо навів безпорядок у Циблівській сільській раді? Звісно ні, він поставлений для того, що щоб і далі чорні справи процвітали у районі. Як фахівець він так собі, нівчому толком не розбирається. Ініціативності нуль. Простим людям навряд чим допоможе. В боротьбі із короновірусною інфекцією в районі теж про пас задніх. Хоча ні, поїздив по селах по роздавав кілька масок, зробив з десяток фоток.

Сергій Авраменко та Мирослав Хорунжий

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.