Новий податок на куріння захистить дітей від нікотинової залежності

0
1258

22 січня відбулась прес-конференція в ІА «УНІАН», де народні депутатита експерти з контролю над тютюном повідомили, що акциз на тютюнові вироби для електричного нагрівання з 2021 року підвищать втричі, а також введуть податок на електронні сигарети. Експерти наголосили, що оподаткування є ефективним інструментом підвищення ціни та зменшення доступності цих пристроїв для дітей.

Ці зміни є наслідком прийнятих законопроектів №1210 та №1209-1від 16 січня 2020 року, які серед іншого стосувалися оподаткування тютюнових виробів та нових пристроїв для куріння.

Таким чином у 2021 році, ставка акцизу на тютюнові вироби для нагрівання становитиме 1454,33 грн за 1000 штук і буде щорічно підвищуватись на 20% до 2024 року включно, досягнувши ставки 2516,54 грн за 1000 штук. Податок на рідини для електронних сигарет встановили на рівні 3000 грн за 1 літр. Водночас також підвищився акциз на звичайні тютюнові вироби, зокрема на сигарети, з 1 січня 2020 року на 20%.

«Підвищення податків на тютюнові вироби та інші курильні пристрої є однозначно вигідною політикою для держави, яка допомагаєзменшити поширеність куріння та отримати додаткові надходження до бюджету. Оподаткування електронних сигарет та зростання в три разиакцизів на тютюнові вироби для нагрівання допоможе зробити ці шкідливі товари  дорожчими, так щоб в першу чергу дітям було складніше їх купити. Така політика також відповідає рекомендаціям ВООЗ та Світового банку», – зауважила Лілія Олефір, виконавча директорка ГО «Життя».

«Споживання електронних систем доставки нікотину та тютюнових виробів для нагрівання становить небезпеку для здоров’я людей, особливо дітей, викликаючи нікотинову залежність та порушуючи роботу серцево-судинної, легеневої та нервової систем організму. Тому для зменшення куріння нових пристроїв необхідно застосовувати, як цінові, так і нецінові механізми. Тобто запроваджувати та підвищувати податки, обмежувати рекламу, регулювати вміст та робити ці небезпечні товари максимально непривабливими», – зазначив Андрій Скіпальський, генеральний директор Директорату громадського здоров’я МОЗ України. За даними Європейського опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин – ESPAD 2019 року[1], в Україні набирають популярності альтернативні способи вживання тютюну, такі як електронні сигарети та пристрої для нагрівання тютюну. На сьогодні ці вироби знаходяться поза законом, а численні промоційніі рекламні кампанії приваблюють учнівську молодь користуватися надзвичайно шкідливими тютюновими новинками.


[1]Опитування 2019 року в Україні проведено у 260 навчальних закладах, репрезентує вікову групу підлітків 14-17 років, які навчаються в закладах загальної середньої освіти (ЗЗСО) (9-11 класи), закладах професійно-технічної освіти (ЗПТО) (І-ІІ курс після базової середньої освіти) та закладах фахової передвищої освіти (ЗФПО) (І-ІІ курс після базової середньої освіти). Загальна кількість опитаних визначеної вікової групи складає 8 509 учнів/студентів віком 14-17 років у 24 областях України та м. Києві.

Електронні сигарети та їх різновиди стають все більш популярними серед молоді, половина опитаних підлітків (50,5%) хоча б один раз у житті мали досвід куріння електронних сигарет. Згідно з даними, отриманими під час дослідженняESPAD, досвід куріння електронних сигарет протягом останніх 30 днів є у кожного п’ятого (19,2%) респондента. Про досвід використання пристроїв для нагрівання тютюну повідомили 7,4% усіх опитаних підлітків, тобто кожен 13-й школяр уже пробував курити тютюнові вироби за допомогою пристроїв для нагрівання.

«Оподаткування електронних сигарет є важливим рішенням. Проте для більш комплексної роботи задля зменшення поширеності куріння серед дітей і молоді та збереження здоров’я українців важливо на законодавчому рівні також закріпити правила щодо вікових обмежень, маркування та реклами цих пристроїв для куріння і рідин. Відповідний законопроєкт напрацьовується Комітетом з питань здоров’я нації та найближчим часом буде готовий до реєстрації»,– зауважила Лада Булах, народний депутат України.

Для контактної інформації: Тотовицька Оксана, медіа-координатор Українського центру контролю над тютюном ГО «Життя», +38(063) 261 74 05, (044) 234 93 20, oksana@center-life.org.

Джерело: Український центр контролю над тютюном  ГО «Життя»

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.