Схеми Яреми: спроба заволодіти колективною землею через суд!

1
1777

Юрист Оксана Шевченко у Фейсбук опублікувала  пост у якому викриває схему розкрадання землі у Переяслав-Хмельницькому районі до якої причетна суддя Ярослава Керекеза.

Схема проста, у селі Пологи Чобітьки, після розпаювання, селяни вирішили, що кілька гектарів під господарчими будівлями їх колгоспу, буде у загальній, колективні власності. Адвокат, депутата Олександра Ярема визнає факти того, що пайовики колгоспу і й досі користуються цією землею у своїх колективних цілях. Але Ярема викупив будівлі і вирішив всю змелю забрати собі, оскільки не існує нормативів, які б дозволили чітко визначити скільки ж потрібно насправді землі, щоб обслуговувати будівлі. Тому просять скористатися будівельними нормами радянського законодавства, що стосувалося колгоспів. У колгоспіні часи ці споруди обслуговували 200 селян, зараз чоловік 10-20.

 

Тому Ярема просить, суд скасувати Державний акт на колективну власність і на підставі судового рішення оформити землю у свою приватну власність. Все б нічого, як би ця земля не коштувала кілька мільйонів гривень. Не була людською, та не існувало мараторію на виведення із колективної власності земель, адже з 01.01.2019 року така земля переходить у комунальну власність сілких рад. І вже депутати або продають землю на аукціонах, або здають в оренду, а це мільйони гривень прибутків у сільські бюджети.

Деталі у пості, читаємо нижче, дивимось відео судового засідання.

21 грудня 2018. у Переяслав-Хмельницькому міськрайонному суді з 14-30 до 15-30 слухалася цивільна справа 373/1611/18 за позовом Приватного підприємства “Євро Нива” (власник і керівник депутат Переяслав-Хмельницької районної ради, почесний житель нашого району Ярема О.Г.) до відповідача Хименко Світлана Миколаївна, третя особа: Переяслав-Хмельницька районна державна адміністрація Київської області про визнання права власності на земельну ділянку.

Мова йде про земельну ділянку площею 0,2638 га, на якій розташована будівля контори, загальною площею 172,5 кв.м. за адресою с.Пологи-Чобітьки нашого району та про земельну ділянку площею 1,6491 га, на якій розташовані зерносклад, загальною площею 800,8 кв.м. критий тік, загальною площею 3149,8 кв.м., приміщення дробівки, загальною площею 51,6 кв.м. за адресою с.Пологи-Чобітьки нашого району.
Згідно п. б ч. 2 ст. 22 Земельного кодексу України ці ділянки є землею сільськогосподарського призначення – несільськогосподарські угіддя. Відчуження яких будь яким способом, в .ч. і через суди, відповідно до п. 15 розділу Х Перехідних положень ЗК України до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 1 січня 2019 року, не допускається.

Я вчора зайшла до голови Переяслав-Хмельницької рда – Климента Юрія Васильовича, не зважаючи, що четвер –неприйомний день, Юрій Васильович мене прийняв. Я попросила його, щоб він на мене виписав від рда довіреність, щоб я могла надати заперечення на цей позов та доповісти їх у суді. Він відразу не погодися мотивуючи, що я не працівник рда. Але я пропонувала юридичну послугу представництва безкоштовно є практикуючим правознавцем. Я не сперечалася, а зайшла із іншого боку – запропонувала, що я принесу заперечення на позов, щоб їх представники рда використали у своїх запереченнях у суді. Він погодився. І от у півдесятої сьогодні я ці заперечення принесла у рда, вручила юристу, передала секретарю, щоб вона їх віднесла голові.
Але у пів другої швидко накрапала заяву про вступ мене у справу 3-ю особою, бо одна справа – просто сказати слова «ми проти задоволення позову», а інша принести законодавче залізобетонне заперечення, в якому йтиметься про мораторій, при якому позов ніяк задовольнити не можна. Відчувала, що можуть і злякатися Яреми.

Прийшла у суд у 14:15 здала заяву у канцелярію. Прийшов вільним глядачем Юрій Бобровник – депутат Переяслав-Хмельницької районної ради. Бачила сьогодні в рда двох інших депутатів (у них сесія сьогодні була), то навіть і не пробувала в них просити прийти в суд, бо не хотіла лякати словом Ярема. Воно їх в ступор вводить – дуже сильно бояться цю особу.
Що ж, представники рда не прийшли, а написали заяву, щоб справу слухали за їх відсутності, хоча у минулому судовому засідання представник рда сказала, що відзиву вони не писала, а заперечуватимуть у суді усно.

Суддя Керекеза Я.І. заслухала мої пояснення, основною тактичною метою яких було сказати на загал, що земля, на яку претендує позивач ПП «Євро нива» перебуває під забороною відчуження як мораторна. Сказала, суддя мене почула, винесла ухвалу, де прописала про мораторій на відчуження. Оцінку обґрунтованості моєї мотивації бути третьою особою суддя не давала, відмовила мені, адже зараз уже не та стадія процесу, щоб вступати. Я вважаю, що це справедлива ухвала, так як є чиновники на оплаті із нашої рда, які повинні захищати населення нашого району від подібних нападок – і я не повинна за них бігати по судах. І вообще, голова рда Клименко Ю.В. повинен зізвати тих, хто подав позови на колективку і перконати їх відкликати із суду ці позови. Саме так має бути – це і є влада для народу. Але так поки що немає.

Не буду переповідати детально перебіг судового засідання скажу коротко. Спочатку виступив Доморадцьки С.В. – представник ПП «Євро нива», який там працює юрисконсультом. Доповів законодавство і своє його трактування. І казав головне, що мають знати жителі села Пологи-Чобітьки. У селі склалося так, що землею користуються без документів хто як хоче, той косить, той худобу випасає, той щось складає, тому позивач ПП «Євро нива» пішло до суду, бо хоче газ провести і загородити цю територію. А коли загородить без документів, що він власник, то до нього будуть претензії.
До речі, в подібній справі ( 65 кв. м погреба для зимування бджіл, до обслуговування якого хочуть 2, 2 га по вул. Кузнєцова, 2 у нас у місті) суддя Рева О.І. позивачу в лице так і сказав: «Для чого вам скільки землі? Щоб огородити і сказати, що це моє». ПП «Євро нива» теж хоче огородити, щоб сказати, що то їх. А сьогодні сказав: «Де гарантія, що після отримання у власність цієї землі, так будуть утримуватися бджоли? Ви, не дай Боже, вимруть, а там буде гольф клуб. Це не інвестиційний договір, що протягом, наприклад, 25 років покупець зобов’язуватиметься утримувати бджіл і здавати у держ резерв певний обсяг меду щороку.» Я повністю підтримую ці всі слова.

Ще цікаве із промови Доморадцього, скільки треба для обслуговування цих споруд землі, то нормативів у законодавстві чітких немає, тому експерт своїм висновком це і встановив на підставі будівельних норм, які розроблялися у радянські часи для колгоспів. Хотілося запитати, але не мала права: А кількість працюючих буде на тих об’єктах як і у радянській Україні, коли безробіття на селі просто не було і всі працювали у колгоспі, а не 20 людей на село працює як зараз.

Ну, потім суддя дослідила матеріали справи оголосивши їх назву та короткий зміст.
Отже, суд сьогодні закінчився тим, що справу відклали на 9 лютого наступного року, бо у судді виникла потреба допитати експерта, так як предметом спору є земля значних площ, і щоб прийшов представник рда і таки розказав аргументацію свого заперечення позову, як і обіцяла на минулому засіданні, його явку визнано обовязковою.
На фото Доморадцький з Тірбахом, і пусте місце там, де повинен бути представник нашої рда.

 

- Реклама -

1 коментар

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.