Вибори в ОТГ: перетягування перемоги

0
1417

 

29 квітня пройшли перші вибори у 40 об’єднаних територіальних громадах: 4 міських, 14 селищних, 22 сільських. Вони показали кілька тенденцій, котрі матимуть вплив на президенстьку кампанію у 2019-му році

Переможці

У Блоці Петра Порошенка “Солідарність” заявили, що із 40 ОТГ у 26-ти головами обрано представників президенстької політичної сили. Тобто це 65%. Загалом це 2 міських ОТГ, 8 селищних та 16 сільських.

Найбільше громад кандидати від “БПП “Солідарність” очолять у Запорізькій області – 4, Кіровоградській – 3, Харківській області – 3. Крім того, 100-відсотковий результат вже вкотре партія отримала у Тернопільській області. Там в обох громадах, де відбулися вибори, перемагли кандидати від БПП.

Перемогу “Солидарності” на виборах 29 квітня підтвердили і в Комітеті виборців України. В інших політичних сил по одній перемозі під час виборів голів ОТГ

За підсумкими шести виборів в об’єднаних територіальних громадах БПП “Солідарність” лідер за кількістю голів ОТГ. 337 їхніх представників, що становить 48%, очолили ОТГ. 243 – самовисуванці, 43 – представники “Батьківщини”, 19 – партії “Наш край”, 12 – Аграрної партії України

“Реформа децентралізації, яку ініціював Президент, має сталу підтримку українців. Кожна хвиля виборів до ОТГ характерна як високою активністю виборців, так і незмінною підтримкою партії “БПП “Солідарність”. Причини цього – конкретні результати: в рази збільшені місцеві бюджети, нові дороги, школи, дитячі садки, амбулаторії, які стали можливими саме завдяки децентралізації”, – заявив на прес-конференіцї народний депутат Сергій Березенко.

Щодо депутатів, то тут про свою перемогу заявляє Юлія Тимошенко. Під час виборів 29 квітня Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” отримала 277 мандатів. У БПП “Солидарність – 246. Втім, на думку політічного експерта Олесі Яхно-Бєлковської насправді відбувається “перетягування перемоги”. За її словами ВО “Батьківщина” свідомо занижує результат «БПП «Солідарність», не враховуючи кандидатів, которі йшли самовисуванцями за підтримки президентської сили.

Крім того, якщо взяти вибори у 4 – рьох міських ОТГ, то беззаперечним лідером є БПП “Солідарність.” Із 112 мандартів Блок Петра Порошенка отримав найбільше – 40 мандатів. У ВО “Батьківщини – 20 депутатів, Радикальної партії – 11, ОпоБлоку – 10, НРУ – 7, Самопомочі -5, Аграрної партії – 6

Вибори – найкраща соціологія

Уже шості вибори в ОТГ показали реальну картину електоральних симпатій, котра кардинально відрізняється від того, що показують соціологічні опитування проведенні на замовлення політиків. Тенденція не міняється. За станні два роки п’ятірка лідерів виглядає так: на першому місці БПП, на другому – «Батьківщина». Далі у рейтингу симпатій «Наш край», Аграрна партія України та Радикальна партія Олега Ляшка.

На думку політолога Вадима Карасьова, стабільність цієї пятірки підтвержує, що саме ці партії мают розгалужену партструктуру і за кілька днів можуть підготовиться до будь яких виборів. Не дивно, що, наприклад, “Громадянська позиція” Анатолія Гриценка та “Слуга народу” шоу-мена Володимира Зеленського жодного раз не спробували взяти участь у виборах в ОТГ.

Досить дивна поведінка. Адже за словами політичного експерта Володимира Манька “локальні вибори – це підготовка до президентської та параментської кампаній”.

До перемоги через підкуп

“Нових технологій під час виборів в ОТГ 29 квітня політичні сили не видумали. Вони задіяли банальний підкуп”, – вважає Володимир Манько, котрий неодноразово проводив виборчі кампанії.

За даними Комітету виборців України лідерами за кількістю підкупів стали ВО “Батьківщина” та “Аграрна партія”. Також “засівати” виборця спробували і в “Радикальній партії”.

Чи не найхарактернішою стала ситуація на виборах в Килійській ОТГ на Одещинні, де була виявлена схема підкупу виборців партією “Батьківщина”. За голос пропонували 200 гривень до голосування і стільки ж після. Загалом 400 гривень. Жіночку, котра купувала голоси для “Батьківщини” затримали і їй загрожує до 7-ми років в’язниці
“Було кілька схем. Перша — традиційна роздача грошей. Суми різні: від 300 до 600 гривень. Також виборцям роздавали безкоштовні квитки на концерти, це теж підкуп. Хтось ішов до виборців із комбікормом, хтось із продовольчими наборами”, — розповів голова Комітету виборців Олексій Кошель.

Подібний “набір кандидата”, очевидно, варто очікувати і під час президентської кампанії у 2019-му. Адже щоб перемогти кандидату потрібно 10 млн голосів. Множимо на 400 гривень і отрімуємо 4 млрд гривень або 150 млн доларів. Є над чим задуматися

Богдан Лук’янчук

 

 

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.