Кого фінансували та що купували колишні акціонери Приватбанку?

0
1676

 Їх зловили на на шахрайстві у 5,5 млр. ддоларів.

Результати незалежного розслідування компанії Kroll підтвердили, що Приватбанк був об’єктом масштабних та скоординованих шахрайських дій,що найменше останні десять років до націоналізації фінансової установи. Це потягнуло за собоюз битки у розмірі 5,5 міліардів доларів. Про це йдеться у розслідуванні презентованному у Національному банку України.

Агенство, котрезнайшло гроші Хусейна, знайшло «заначку» Коломойского

Розслідувачі зафіксували чіткі ознаки використання кредитних ресурсів для придбання активів та фінансування бізнесу в Україніта закордонном на користь колишніх акціонерів та аффільованихз ними осіб. «Механізми, котрі використовувалися для маскування джерел та реального призначення кредитів, мають характерні риси скоординованої схеми відмивання грошей», — йдеться у повідомленні.

У Kroll з’ясували, що наприкінці 2016 року 75 відсотків кредитного портфеля банку було консолідовано в кредити 36 позичальників, пов’язаних з колишніми акціонерамита наближеними до них особами. «Більшість з них не погашаються і є простроченими, що призвело до збитків банку мінімумв 5,5міліарди долларів США», — говориться у повідомленні НацбанкуУкраїни, де також зазначають, що результати розслідування Kroll підтвердили попередні висновки НБУ.

Тимчасом результати аудиту, проведеногокомпанієюKroll, передали до Генеральної прокуратури, – повідомляє Громадське. Работу детективів похвалили в американському посольстві назвавши розслідування“позитивним кроком у боротьбізкорупцією”.

Незадоволений лише Ігор Коломойський. Розслідування він назвал “маячнею”та“беллетристикою”. Правда, це зовсім не маячня для Лондонского суду, де розглядається позов націоналізованого Приватбанку доколишніх акціонерів. Тим паче, що сума немаленька. Експерти уже підрахували, що з кишень кожного українця Ігор Коломойський з товаришами витягнув по 4400 гривень.

Куда пішли 5,5 млрд доларів?

«У цьому розслідуванні, насправді, мало нового. Хочи представники Kroll говорять про те, що навіть вони, які бачили усяке, розслідуючи навіть фінансові махінації Саддама Хусейна, були здивовані. Детективи авторитетного агентства зі штаб-квартирою у Нью-Йорку лишь підтвердили те, про що усі здогадувалися», – запевняє фінансовий аналітик Dragon Capital Сергій Фурса і додає, що дивує інше: «як швидко гроші, покладені на депозит, перетворювалися у яхты та маєтки акціонерів та їхніх помічників».

«Розслідуванняпоказало, що ця схема діяла останні десять років. А цео значає, що Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко, Віктор Янукович та усі його прем’єр-міністри мали бути в курсі того, що відбувається  Приватбанку. Знали і мовчали”, – заявив політтехнолог Віктор Уколов.

На його думку, їхня поведінка пояснюється тим, що політики не хотіли втрачати медійний ресурс Коломойського під час виборів в Україні. Мова йде не лише про Юлію Тимошенкоале й і про Міхаеля Саакашвілі «кур’єри» якого регулярно літают «за порадами» до Женеви, де мешкає Ігор Коломойський.

Продолжуючи цю тему експерт Борис Кушнірук припускає, що саме з цих 5,5 млрд доларів могла «фінансуватися партія УКРОП, діяльність таких депутатів як Віталій Купрій, Володимир Парасюк та Семен Семенченко та з цього само офшорного гаманця годуються багато експертів, журналістів і навіть цілі телеканали, котрі нещадно  критикують усіх опонентів олігарха Коломойського».

Уже розпочалася кампанія по дискредитації разслідування Kroll. Але, на думку політтехнолога, директора агенства Communicationgroup Володимира Манька, зробити це буде надзвичайно складно. «США уже похвалили Україну за це розслідування. А на рахунку агенства Kroll знайдені гроші не лише Саддама Хусейна, але й філіпінського диктатора Фернандо Маркоса та усунутого з посади деспотичного правителя Гаїті Жан-Клода Дювалює. Репутація KROLL не піддається політичному тискові та впливові”, – запевняє Володимир Манько.

 

Сергій Сидорук

 

 

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.