У Броварській міськраді вирішили, як будуть перевозити пільговиків

0
1389
Фото: "Маєш право знати"

Броварський виконком затвердив документ про перевезення пільговиків в міських та міжміських маршрутках. Нагадаємо, рішення виділити перевізникам 1 млн 244 тис грн з міського бюджету нещодавно прийняли депутати, а міськвиконком деталізував порядок відшкодування витрат транспортним підприємствам. Раніше повернення коштів відбувалося із держбюджету, та останні 2 роки перевізники офіційно не отримали від держави ні копійки. При цьому перевозити пільгові категорії громадян продовжували, шукаючи компроміс з міською владою.

Про це повідомляє сайт “Бровари. Маєш право знати”.

25 квітня, враховуючи пропозиції керівників ТОВ «Автопас-К» та ТОВ «Автосоюз»  Броварський міськвиконком затвердив Положення «Про порядок відшкодування витрат за безкоштовне перевезення пільгових категорій населення м. Бровари пасажирським автомобільним транспортом загального користування».

Рішення про відшкодування перевізникам 1 млн 244 тис грн Броварська міська рада прийняла 9 лютого 2017 року. «Для того, щоб знизити соціальну напругу, що виникла між перевізниками та населенням, – каже в.о. начальника управління економіки Тетяна Поліщук. – Це перше вагоме відшкодування, яке взяв на свої плечі міський бюджет. Раніше повернення коштів відбувалося тільки по комунальних автобусах». Відшкодування витрат здійснюватиме Управління соціального захисту населення міськради в рамках міської програми «З турботою про кожного».

Згідно з рішенням виконкому, безкоштовно, без обмеження кількості, продовжуватиме перевозити пільгових пасажирів комунальний автобус  №5 (раніше перевозив і №9 – авт.), який працює на міському маршруті загального користування. За 1 місяць при 204 рейсах перевізнику буде відшкодовано 7 140 грн. У рік сума на 1 автобус складе 85 680 грн. При цьому в розрахунках управління економіки значиться, що компенсація відбуватиметься тільки за 10 пільговиків за один рейс.

За  здійснення  безкоштовного перевезення по місту 1-го пільгового пасажира за один рейс в одному автобусі, який працює на міському маршруті загального користування, а це  № 2, 3,  9, 10, сума відшкодувань у місяць при 660 рейсах складе 2 310 грн, у  рік –  27 720 грн.

«Коли активісти проводили обстеження потоків перевезення, то з’ясували, що насправді один приміський автобус перевозить за день не одного пільговика, а в 20 і 30 разів більше, – розповідає директор ТОВ «Автосоюз» Сергій Возняк. –  Це враховуючи, що люди протягом рейсу виходять і заходять. Моя маршрутка №9 за день здійснює 10 рейсів. В середньому за день перевозимо 25-40 пільговиків, а компенсуватимуть нам, виходить,  лише за 10».

У автобусах приміського  маршруту «Київ-Бровари» – № 332, 327,  402, 403, 403-А, 404  виконком вирішив відшкодовувати за 1 рейс витрати за 3-х пільговиків. На 1 автобус у місяць, а це – 384 рейси, ця сума становитиме 4 032 грн, у рік – 48 384 грн.

Однак фактичні витрати на перевезення пільговиків значно більші, вважають перевізники. «Цих коштів, які виділила міськрада, вистачить на всіх перевізників місяців на 3, – каже Сергій Возняк.

Для того, щоб отримати відшкодування, перевізник має заключити в Управлінні соціального захисту населення договір на перевезення та надати пакет необхідних документів. Окрім цього, робоча група щомісяця проводитиме перевірку автопідприємств, яким здійснюватиметься відшкодування коштів за перевезення пільговиків. І ще у п. 2.9. Положення «Про порядок відшкодування витрат» зазначено: «У разі наявності трьох підтверджених скарг від пасажирів пільгової категорії протягом місяця, відшкодування витрат перевізникам за звітний місяць не здійснюється». Цей пункт прописано і в договорах із перевізниками.

Перевізники обіцяють оновлювати парк автобусів для того, щоб поліпшити якість перевезень, чого від них вимагализокрема на зустрічах із депутатами та громадою. Так, Сергій Возняк планує придбати 5 нових автобусів «Євро-5», які обслуговуватимуть маршрут №327 – Бровари (Торгмаш)-Київ. За його словами, один автобус коштує 1 млн 800 тис грн.

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.