Як інфляція змінить цінники на їжу і меню українців

0
1445

Українські продавці не знають, що робити з цінниками. Показники інфляції в країні скачуть то вгору, то вниз, і незрозуміло, що ж буде з собівартістю продукції та ціноутворенням, зазначає Agronews, з посиланням на UBR.

Наприклад, в березні інфляція прискорилася до 15,1% в річному вимірі. Уже в квітні цей показник загальмується до 12,4%, і продовжить сповільнюватися в подальшому, заспокоюють експерти. Всі чинники, які штовхали ціни вгору в першому кварталі, зокрема, подальше подорожчання комуналки, зростання мінімальних зарплат і ін. вже вичерпали себе.

«Споживча інфляція рахується по кошику бідних громадян, які і отримали вигоду від зростання мінімалки. Цей фактор, як і інші, короткостроковий. Ціни зафіксувалися, виходячи з нового попиту», – зазначив керуючий партнер ІК Capital Times Ерік Найман.

За рік, за його оцінкою, ціни можуть вирости в межах 10-12%.

А ось влітку все може навіть подешевшати, правда, якщо не буде нових непередбачених бюджетних вливань і курсових стрибків. Такий тренд в Україні спостерігається вже не перший рік.

«Липень-вересень стануть показовими для зміни прогнозів по інфляції. Зростання цін в цей період можливий тільки в разі неврожаю », – зазначив старший аналітик ГК Forex Club Андрій Шевчишин.

Що подешевшає першим

Першими українців порадують тепличники. Збільшення пропозиції нового врожаю овочів зазвичай знижує ціни з кінця травня-початку червня.

«Рік тому в цей час капуста коштувала 22-25 грн. / кг, а до початку літа – вже 80 копійок. Звичайно, глибина падіння залежить від обсягу врожаю з теплиць, а той – від кількості сонячних днів. Коли їх більше – врожайність вище», – пояснила керівник Info- Shuvar Тетяна Гетьман.

В цьому році додатковим стимулом для тепличників знижувати ціни повинно стати збільшення пропозиції овочів з Туреччини. У відносинах з Росією у турків намітилося чергове загострення через Сирію. Експерти очікують, що в разі введення РФ торгового ембарго, турецькі огірки, томати, баклажани та ін. поїдуть до нас.

Ще через місяць, в червні, ціни можуть знизиться ще більше. Пік падіння у кожного овоча свій. Огірки найбільш дешеві в середині липня, помідори – в серпні, кабачки і баклажани – у вересні.

У «борщового набору» – цибулі, буряка, моркви, картоплі, капусти – максимальне зниження припадає на початок вересня-жовтень, коли продукцію закладають в сховища. Прогнози – наскільки впадуть ціни в 2017 – в Info-Shuvar вважають передчасними. Адже показники майбутнього врожаю поки невідомі. Не виключено, що частина дрібних виробників в 2017 р покинуть ринок. А невдала цінова кон’юнктура минулого року може позначитися на зменшенні площ під цибулею і картоплею.

«Сьогодні незрозуміло, хто і скільки посадить картоплі. Минулий сезон був невдалим для виробників. Тільки після нового року ціни повернулися до рівня 3-3,5 грн. / кг, що дозволяє вийти хоча б в нуль, про великі заробітки мова не йде. Тому деякі взагалі замислюються, садити чи картоплю далі», – розповів комерційний директор ТОВ «Агріко Україна» Віталій Хуторний.

Така ж картина з цибулею. При собівартості в 3,5 грн. / кг. виробники не можуть реалізувати її і по 2,5 грн. / кг.

«Лук продають на 30% дешевше, ніж на момент закладки. Рік тому в цей же час він коштував втричі дорожче при тій же собівартості. Фермери влетіли в збитки і скорочують площі. Вони не зміняться тільки у великих господарств, які мають свою техніку і сховища», – констатувала Тетяна Гетьман.

«Везеш моркву з глибинки на 16 тисяч, а за сам транспорт платиш 12 тис. грн. Це маячня, коли в кінцевій ціні товару вартість транспортування доходить до 50-80%. При закупівельній ціні в 1,6 грн. / кг тільки з урахуванням транспорту вартість зростає до 5-7 грн. / кг. Плюс обробка, фасування, надбавки торгових мереж – і в цінниках виходять вже зовсім інші цифри. Хоча фермер отримає 1,4-1,6 грн. / кг», – зазначив Віталій Хуторний.

Зерновий фактор

По ринку круп цінових прогнозів теж поки немає. Але вже є визначеність із зернових, бобових і олійних культур. Хоч посівна ще не завершена, урожай очікується хороший. Як очікують в «УкрАгроКонсалт», аграрії зберуть 60,9 млн. т зерна. Це на 7,7% менше, ніж в рекордному минулому сезоні, але все одно досить і для забезпечення внутрішнього ринку, і для експорту.

І зерна буде багато не тільки у нас. Світові запаси продовольства продовжують рости, а ціни на нього – падати. А так як Україна є великим експортером їжі, наші ціни також регулює світовий ринок. Вартість зернових залежить від біржових котирувань на 70%, а олійних – на 90%.

«Ціни на липень-серпень з продовольчого і фуражного зерна в контрактах прописуються нижче поточних в середньому на 10% – по $ 175-178 / т», – говорить експерт «УкрАгроКонсалт” Єлизавета Малишко.

Втім, зниження цін по продукцію переробки зернових і олійних, зокрема, соняшникової олії і борошна, не буде.

Борошно і хліб, скоріше, подорожчають, як мінімум, на 10% через паливнускладову. Плюс – підвищилися тарифи на електроенергію, а це додатковий відсоток у вартості випічки хліба.

З осені дорога переробка зерна може почати впливати і на ринок м’яса. Адже ціни на корми, швидше за все, також зростуть. Є й інші чинники, які в змозі розкрутити м’ясну інфляцію. Через масові спалахів АЧС в Україні йде знищення поголів’я свиней.

Зараз ця тенденція навіть обвалила ціни: фермери намагаються розпродати свиней, поки їх не скосила чума. Але в подальшому рекордне вирізання м’ясного стада загрожує дефіцитом, адже на відновлення поголів’я знадобиться час. Обмежена пропозиція, швидше за все, потягне за собою і ціни.

Поголів’я великої рогатої худоби (ВРХ) також скорочується. Але ціни на яловичину вже давно б’ють всі рекорди, її експорт вкрай низький, а внутрішній попит через дорожнечу також обмежений. Тому зараз яловичина коштує – цінники не ростуть, але і не падають, говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.
Ціни на курятину, за словами виконавчого директора асоціації «Союз птахівників України» Сергія Карпенка, «якщо і будуть рости, то в межах інфляції».

Птахівники не прогнозують зміни цін і на яйця. Вони, нібито, вже і так подешевшали нижче собівартості через велике виробництво і зниження попиту з боку харчовиків.

«Відпускна ціна фабрик – 8 грн за десяток і черги покупців немає», – зазначив Карпенко.

Але не виключено, що в травні ситуація зміниться. Тоді очікується зняття заборони на експорт до Іраку, введене для України через пташиний грип. Ця країна викуповувала у нас 40% яєчних продуктів, так що відновлення постачань може «підтягнути» ціни на всьому ринку, розраховують в асоціації птахівників.

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.