Українці на пенсії: найбільша пенсія у льотчика-випробувача, а мінімалку отримують мільйони

0
1461

Середня пенсія в Україні – 1828 гривень, а мінімальна – всього 1247 гривень. Найбагатше на заслуженому відпочинку живуть судді, їм належить 80% від заробітку. Після підвищення зарплат “служителі Феміди” отримуватимуть на “заслуженому відпочинку” десятки тисяч гривень, зазначає Сьогодні.

Наразі найбільша пенсія в Україні – 58,7 тисячі гривень, її отримує Герой України, льотчик-випробувач. Сучасним пенсіонерам такі пенсії призначати не можна, за рішенням уряду, діють обмеження – максимум 10,7 тисячі гривень на одну особу. Однак “різати” вже призначені виплати заборонено законом. Як розповідає старший науковий співробітник інституту демографії Лідія Ткаченко, судді, які вийдуть у відставку в цьому році, обмеження “не вище 10,7 тисячі на пенсії” не відчують – для них Конституційний суд цю норму скасував. Як пише на своїй сторінці в соцмережі нардеп Віктор Пинзеник, суддям Конституційного суду на пенсії бідувати не доведеться. Так, пенсія “служителів Феміди” буде більше 200 тисяч гривень (80% від зарплати).

Середній розмір пенсії наразі – 1828 гривень. При цьому середня пенсія судді – 22 тисячі, нардепа – 15 тисяч, вченого – 3,7 тисячі, чиновників – 3,3 тисячі гривень. Майже два мільйони українських пенсіонерів отримують менше 1400 гривень, 2,4 мільйона – менше 1500 гривень. Серед “багатих пенсіонерів” (з пенсією більше 10 тисяч) – 19 тисяч українців, це 0,2% від загальної кількості жителів “на заслуженому відпочинку”.

До 2012-го пенсії збільшували на 20% від зростання середньої зарплати по країні – вже кілька років ця норма закону не діє. В результаті, за даними Міністерства соціальної політики, близько восьми мільйонів українців мають розрахунковий базовий розмір пенсії менше за прожитковий мінімум. Як пояснює експерт організації “Актуарно-пенсійний консультант” Олександр Ткач, чиновники порахували, що для “актуалізації” виплат буде досить індексувати весь розмір пенсії на розмір інфляції (раніше індексували тільки ту частину, яка знаходиться в межах прожиткового мінімуму).

Однак і цю індексацію призупинили 2014-го через різкий стрибок цін. Так, за три минулі роки рівень інфляції досяг 80,6%. Отже, мінімальну пенсію з 2014 до кінця 2016 року повинні були підвищити з 949 до 1713 гривень. А цього року – до 1851 гривні (за прогнозом Міністерства економічного розвитку, інфляція буде на рівні 8,1%). Однак, наразі мінімальна пенсія – 1247 гривень, а до кінця цього року її планують підвищити до 1373 гривень.

Минулого року на пенсії Україна витратила 255 млрд гривень, 142 мільярди – дефіцит, який компенсували за рахунок державного бюджету. Цьогоріч бюджет ПФ збільшили до 284 мільярдів гривень, при цьому дефіцит становитиме 141 мільярд гривень. Збільшити дохідну частину бюджету вдалося за рахунок зростання мінімальної зарплати вдвічі з січня 2017-го.

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.