Через підвищення “мінімалки” звільнять 630 тис. українців, – НБУ

0
1386
Підвищення з 01 січня 2017 року мінімальної зарплати у два рази матиме відчутний вплив як на зайнятість та доходи населення, так і на макроекономічні показники

Про це йдеться в інфляційному звіті, оприлюдненому на веб-сайті Національного банку України, пише Еспресо.TV.

За оцінками НБУ, на ринок праці одночасно впливатимуть протилежні за своєю дією ефекти. Підвищення  “мінімалки” приведе до зростання номінальної заробітної плати в 2017 році у середньому на 23% (суттєво швидшими темпами, ніж прогнозувалося раніше). Для низькооплачуваних працівників таке зростання буде суттєвішим (на 45%).

Підприємства також очікують зростання собівартості виробництва продукції в усіх видах діяльності насамперед за рахунок підвищення витрат на оплату праці.

За оцінками НБУ, зростання витрат на оплату праці, особливо для малого та середнього бізнесу, призведе до суттєвішого зниження зайнятості, ніж прогнозувалося раніше. Загальна чисельність працівників формального сектору економіки в 2017 році скоротиться на 9% порівняно з 2016 роком. Внесок скорочення за рахунок підвищення МЗП становитиме 5.4 в.п. (або близько 630 тис. осіб).

Зниження офіційної зайнятості буде непропорційним – більшою мірою відбудеться за рахунок МСП та ФОП, що
насамперед пояснюється майже двократним збільшенням податкового тиску на підприємства на єдиному податку.

Однак частково таке зниження компенсується збільшенням неформальної зайнятості. Крім того, збільшення середнього рівня оплати праці в економіці може стимулювати повернення на ринок праці частини тих зневірених осіб, які почнуть пошуки роботи, та, як наслідок, рівень безробіття може додатково збільшитися.

У цілому ж, за оцінками НБУ, зайнятість скоротиться на 5 в. п. порівняно з 2016 роком, що відповідатиме 10%-му рівню безробіття за методологією МОП.

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.