Експерт пояснив, чому знову дорожчає долар

0
1464
american dollars in the hand

Курс готівкового долара зростає. В обмінниках він перевищив 26 грн. До цього кілька днів курс тримався на позначці 25 грн за долар. Тимчасову корекцію курсу долара помилково сприйняли за стабілізацію національної валюти. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів радник президента Асоціації українських банків Олексій Кущ.

На міжбанку курс установився на рівні 25,92 – 25,98 грн за долар. Обмінний курс долара сягнув 26,14 грн.

“Гривня перебуває на стадії девальвації. Її спричиняє невдала монетарна політика регулятора, провал економічних реформ та інші фактори. Після девальвації гривня зміцнюється на нижчих показниках, ніж раніше. Це один із таких періодів”, – говорить експерт.

За його словами, транш від МВФ не стабілізує курс.

“Обсяг валютного ринку України cтановить декілька мільярдів доларів на місяць. Один мільярд кредиту від МВФ кардинально змінити ситуацію не може. Економіка, побудована на кредитах, не може бути стабільною. Інвестиції могли би стабілізувати курс”, – говорить експерт.

Зараз долари скуповують державні компанії, зокрема Нафтогаз і ТЕЦ. Закуповують валюту також імпортери.

“Найбільше впливають на девальвацію бізнес і населення. Сприймають долар як спосіб накопичення грошей. Якщо будемо повільно виходити з кризи, курс долара буде на рівні 27-28 грн. Якщо тупцюватимемо на місці, долар підніметься до 30 грн. Це прогноз на зиму 2016-2017”, – пояснює Олексій Кущ.

Автор: Анна Родічкіна

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.