Спецпризначенець Порошенка. Хто такий Сергій Кривонос, новий заступник секретаря РНБО

0
1152
Петро Порошенко призначив заступником секретаря РНБО екс-кандидата у президенти Сергія Кривоноса. Громадське з’ясовувало, чому призначено саме Кривоноса та що відомо про новоспеченого високопосадовця.

Як звільнилася посада для Кривоноса

26 лютого вийшла перша частина розслідування журналістів з проекту Bihus.Info щодо розкрадань в українській оборонці на чверть мільярда гривень, яка викликала неабиякий суспільний та політичний резонанс. Як стверджують журналісти, одним із учасників оборудок був син тодішнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського, Ігор.

В розслідуванні йшлося також про те, що й сам Олег Гладковський, начебто, не міг не знати про контрабандні схеми сина. Ба більше — син у своїх схемах нібито використовував можливості тата, впливого високопосадовця та колишнього бізнес-партнера Петра Порошенка.

Олег Гладковський одразу ж виступив із заявою, в якій відкинув усі звинувачення і заявив, що призупиняє виконання посадових обов’язків до закінчення розслідування.

А вже 4 березня Порошенко зовсім звільнив Гладковського з посади. Підкресливши при цьому, що рішення про звільнення «не є вироком», і публічно закликавши НАБУ «розслідувати резонансні публікації й розставити всі крапки над і».

І ось тиждень потому фактично на місце Гладковського призначений чинний перший заступник командувача Сил спеціальних операцій ЗСУ та екс-кандидат у президенти Сергій Кривонос.

В офіційній новині на сайті президента України неодноразово підкреслюється: призначення Кривоноса має на меті, зокрема, боротьбу з корупцією в армії. Спочатку наводяться слова Порошенка: «Моє президентське доручення — нульова толерантність до корупції, щоб ми рішучими діями захистили армію, захистили оборонний комплекс від будь-яких нападів, або недовіри».

«Ті підлі щури, які намагалися або намагаються розкрасти армію, впевнений, будуть покарані», — відповідає на це Кривонос.

Такий акцент в офіційній новині може говорити про те, що призначення Кривоноса — не просто механічна заміна одного високопосадовця на іншого, а радше спроба позбутися репутаційних втрат, що їх завдав Порошенкові за місяць до виборів корупційний скандал із Гладковським. Призначення замість фігуранта журналістських розслідувань бойового офіцера із хоч і не багатослівною, але достатньо гучною біографією вписується в таку гіпотезу.

Що ж наразі відомо про новопризначеного заступника секретаря РНБО?

Кривонос-військовий

Сергій Кривонос народився у місті Кременчук у 1970 році. У 18 років був призваний до армії, і з того часу почалася його професійна військова кар’єра. Значною мірою вона була пов’язана із військами спецпризначення, тому подробиць її у відкритому доступі небагато.

Кривонос командував 8-м окремим полком спеціального призначення, що дислокується у Хмельницькому. Двічі виводив полк у число найкращих частин ЗСУ за підсумками року, брав участь у багатьох міжнародних навчаннях.

На початку війни на Донбасі у 2014 році Кривонос був начальником штабу Високомобільних десантних військ. Навесні-влітку 2014-го особисто керував обороною Краматорського аеропорту, яка тривала 47 діб фактично в повному оточенні.

«Провели понад 16 боїв, пережили близько 60 обстрілів. З нашого боку вбитих не було, лише один поранений та четверо контужених. У ворога втрати були значно більшими», — згадував Сергій Кривонос у розмові із BBC News Україна.

Після того, як аеропорт було деблоковано, Кривонос організував пошуки та порятунок пілотів, яких збили над окупованою територією, а також допомагав виводити українських вояків із оточення.

У жовтні 2014-го призначений начальником Управління спеціальних операцій Генерального штабу. Тоді ж із ним поспілкувалось Громадське.

Був одним із розробників стратегії українських Сил спеціальних операцій — окремого роду військ ЗСУ, до складу якого входять частини спеціального призначення і підрозділи інформаційно-психологічних спецоперацій.

У січні 2016-го призначений першим заступником командувача Сил спеціальних операцій ЗС України.

Нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня.

Кривонос-політик

5 січня 2019 року Центральна виборча комісія зареєструвала Сергія Кривоноса кандидатом у президенти України. Він — безпартійний, але був висунутий в президенти партією «Воїни АТО». Вона ж допомогла зібрати 2,5 мільйони гривень на заставу.

«Головним мотивом мого походу на пост Президента як діючого військового, заступника командувача ССО ЗС України було те, що я не згоден з тією системою та ситуацією, що утворилася в секторі безпеки та оборони України», — пізніше заявив Кривонос.

Він каже, що історія знає багато прикладів, коли військові-спецпризначенці йшли в політику. І наводить приклад Беньяміна Нетаньяху, прем’єр-міністра Ізраїлю, який також воював у військах спецпризначення.

У передвиборчій програмі Кривоноса йдеться, переважно, про перемогу у війні на Донбасі та реформи в армії. Кривонос закликає орієнтуватися в цих реформах на військові сили країн-членів НАТО, а також окремо на приклад Швейцарії, Ізраїлю та США. Пропонує ухвалити нову Конституцію, зробити масштабну «інвентаризацію та функціональний аналіз органів влади» та зафіксувати в законах «неподільне право громадян на зброю та самозахист».

Втім у статусі кандидата в президенти Кривонос пробув тільки два місяці. 7 березня він зняв свою кандидатуру на користь чинного президента України Петра Порошенка.

Мотивував Кривонос це тим, що «не вважає доцільною зміну Верховного Головнокомандувача ЗСУ», функції якого виконує чинний президент.

Пізніше Кривонос підтвердив, що це відбулося після зустрічі із самим Порошенком.

«Чи відбулася зустріч з Верховним Головнокомандувачем? Так, вона відбулася. Зустріч між Президентом та кандидатом у Президенти, Верховним Головнокомандувачем та воїном», — написав він у Facebook.

А вже 12 березня Кривоноса призначили заступником секретаря РНБО.

За 2017 рік Сергій Кривонос задекларував 320 тисяч гривень власного доходу та 45 тисяч грошових активів, будинок на 84 квадратних метри та земельну ділянку на майже півтори тисячі квадратних метрів, а також автомобіль Mercedes-benz CL 500 2007 року випуску.

 

 

 

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.