Збереження і здоров’я, і життя: Стовп’язькі діти дбають про безпечний велосипедний рух у селі

0
1494

За статистикою в Україні на велосипедах їздить менше 2% жителів країни. Проте поява велосипедних доріжок у великих містах зрушила цю цифру з мертвої точки, бо ж тільки за минулий 2018 рік кількість велосипедистів у столиці зросла на 40%. Проте не дивлячись досі на непристосованість українських доріг, популярність велосипедів в нашій країні зростає, що можна помітити навіть візуально. Звісно, бо це зручно, швидко, економно та ще й з користю для здоров’я, як свідчить статистика, порівняно з автомобілями.  Приємно бачити, що у великих містах власники байків ставляться з відповідальністю до екіпірування – оснащують своїх двохколісний світловідбивачами, одягають спеціальні шоломи та спеціальні жилети для кращої видимості іншими учасниками руху в темну пору доби. Проте, як показало дослідження команди учнів Стовп’язького навчально-виховного об’єднання “ЗЗСО І-ІІІ ступенів – ЗДО” Дівичківської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, які стали учасниками  Всеукраїнського змагання Хештег-Марафону «SpeakUpUkraine», у сільській місцевості насправді все не зовсім так

Придбавши двоколісного «друга», підлітки та й дорослі, чомусь одразу ж забувають, що велосипед – такий самий учасник дорожнього руху, як тільки виїздить за межі двору. Не такий швидкісний порівняно з авто, але все ж. У рамках змагання напередодні учні НВО, які є членами команди, Євдокія ДУБОВИЧ та Анастасія ЧЕРЕДНИЧЕНКО для того, щоб виявити проблему, пов’язану з дорожнім рухом у своєму селі, провели опитування серед учнів школи та жителів села.





Як виявилося, найбільше пригод траплялося саме за участі велосипедистів.  На щастя, обходилося без жертв, але проблема є, адже серед односельців багато хто надає перевагу саме велосипедній їзді, пояснюючи тим, що це дуже зручно та економно.

Так школярі НВО розповіли команді, що часто, попри супровід дорослих, потрапляли в такі ситуації, коли б ще один необачний маневр і могло статися непоправне лихо. Причина цьому – водій не помічав велосипедиста на дорозі чи обабіч неї. «Ми злякалися, водій вийшов зі свого авто, насварив, але добре, що все минулося, адже, по суті, винні ми, бо не мали потрібних відбивачів ані на велосипедах, ані на одязі», – розповів свою історію один із учнів. І така розповідь була не єдиною.

А жителі села під час опитування поділилися тим, що рухаючись по проїжджій частині, часто траплялося так, наче на них ледь не наїздили авто, які, буцімто, їх не помічали. Під час опитування та розповідей таких історій діти уточнювали, чи мають селяни світловідбивачі хоча б на велосипеді, а то й на одязі? На що, чули відповіді: «А навіщо?», «Давно розбилися», «Я ж не по широкій дорозі їхала, мене й так видно».

У цьому команда, яка бере участь у Всеукраїнському змаганні, побачила проблему і  це зумовило спланований ними ряд заходів щодо її вирішення та покращення знань велосипедистів з безпеки дорожнього руху. Адже останні, як і водії,  так само є учасниками цього руху, й повинні знати та дотримуватися ряду правил задля безпеки всіх, незалежно від виду транспорту. А ігнорування, як виявилося під час опитування, елементарних засобів захисту призводить до аварійних ситуацій, особливо в негоду, або ж темну пору доби.

Виявивши проблему, адміністрація НВО звернулася до місцевого відділу поліції, які для учнів нашої школи, вчителів, батьків люб’язно погодилися провести тренінг «Переконайся, що ти це знаєш». Іван КОСТЮК та Денис КАЙДЕНКО, інспектори ювенальної превенції Переяслав-Хмельницького відділу поліції, нагадали велосипедистам про правила дорожнього руху зрозумілим і наочним способом.

Також, напередодні, учасники команди провели роз’яснювальну роботу щодо того, якими засобами мають бути обладнані велосипеди задля безпечного руху на дорогах в межах села, особливо в темну пору доби. Діти задля ефективності роздали та розмістили листівки в місцях масового скупчення людей.

Окрім лекції полісменів, з алгоритмом дій при наданні першої медичної допомоги тим, хто потрапив у дорожньо-транспортну пригоду, ознайомила дітей та батьків медичний працівник фельдшерсько-акушерського пункту села Стовп’яги Світлана СТУПАКОВА. Знання правил надання першої медичної допомоги необхідні всім учасникам дорожнього руху. Вони потрібні для того, щоб розпочати, на перший погляд, прості, але в той же час дуже необхідні і негайні заходи щодо порятунку людини на місці аварії.

За статистикою громадської організації MotoHelp – волонтерів, які виїздять на ДТП за участю двохколісного транспорту у Києві (мотоцикли, скутери, велосипеди), у 2018 році в столиці сталося 85 ДТП за участю велосипедистів, в яких загинуло 10 людей. У цьому році активісти вже фіксують 5-6 аварій в тиждень саме за участю велосипедистів. Отже, насправді проблема потребує значної уваги та подальшого регулярного роз’яснення, щоб у подальшому якомога більше мінімізувати неприємні випадки на дорозі, що стаються за участю велосипедистів

Результатом роботи команди від Стовп’язького НВО стало те, що батьки після проведеної роз’яснювальної роботи та лекцій вже через декілька днів подбали про встановлення світловідбивачів та фар на велосипеди всіх членів родини. Також, за спостереженням команди, позитивна динаміка відбулася й серед жителів села. На цьому просвітницька робота команди не завершується, а тільки розпочинається, адже поряд зі зручністю та екологічністю транспорту однаково важливими мають залишатися безпека та збереження життя усіх учасників дорожнього руху.

Ірина БАБКІНА

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.