Заява Тимошенко про ліквідацію НАК “Нафтогаз Україні” в інтересах Росії

0
1209

Тимошенко не впевнена у власній перемозі.

Лідер партії “ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко заявляє про намір ліквідувати НАК “Нафтогаз України” після президентських виборів. Про це вона сказала на прес-конференції в п’ятницю в Києві, передає “Інтерфакс-Україна”. “Через півроку перше, що ми зробимо, – ліквідуємо НАК” Нафтогаз “як непотрібного посередника”, – заявила Тимошенко. “А також, якщо НАК “Нафтогаз” створить інші посередницькі структури, а він зараз планує це зробити для продажу природного газу українцям… Все це буде ліквідовано”, – додала вона.

 

Комерційний директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко одразу попередив: “Оскільки мова йде про контрактні відносини між двома компаніями, “Нафтогазом” та “Газпромом”, то ліквідація “Нафтогазу” не дозволить Україні отримати ці гроші з “Газпрому”. Як кажуть, без коментарів, тільки факти для роздумів .Через 2 дні після заяви Юлії Тимошенко на українську енергетичну компанію напав і керівник Опозиційного блоку Юрій Бойко. На це звернув увагу політолог та колишній народний депутат Віктор Уколов у блозі на Українській правді. Уколов цитує слова Юрія Бойка: “Нафтогаз” керується незрозумілою наглядовою радою, де є іноземці. Це реальна загроза національній безпеці. Чинне керівництво “Нафтогазу” – на вихід”. Далі екс-нардеп іронічно дивується – що ж може об’єднувати колишнього регіонала, який і до початку війни на Донбасі не приховував своїх проросійських поглядів, та “ту, яку вивела із в’язниці наша Революція Гідності”? “Відповідь на це питання можуть дати хіба справжні журналісти-розслідувачі, а не блогери. Я ж констатую лише майже синхронний напад двох політиків на “Нафтогаз”, якому російський “Газпром” уже боргує $2,6 млрд.

 

А за словами Юрія Вітренка, у “Нафтогазу” є перспективи виграшу в “Газпрому” ще $12 млрд”, – розмірковує політолог На думку українського експерта Олександра Палія, причини таких гучних слів лідерки “Батьківщини” дуже прозорі, а відповідь на запитання “Чому Тимошенко зважилась на такий крок?” лежить на поверхні. Палій каже, Тимошенко, вочевидь, вважає українців дурниками, що здатні вестися на відверті маніпуляції. Так, політолог каже, що Юлія Володимирівна переслідує кілька цілей. Зокрема, щоб на неї продовжував робити ставку російський президент Володимир Путін. Адже наприкінці 2019 року завершується дія газового контракту, підписаного ще прем’єркою Юлією Тимошенко.

 

Ще одним мотивом дій Юлії Тимошенко може бути намір дозволити російському “Газпрому” не сплачувати 2,6 мільярди доларів з відсотками по вже програній у Стокгольмі справі українському “Нафтогазу”, а також не платити 12 мільярдів доларів за переплату за транзит. Цей позов нині розглядається у Стокгольмському арбітражі. Політолог Палій переконаний, що Юлія Тимошенко переслідує ще одну мету – прибрати до рук 18% доходів для бюджету України, які нині сплачує “Нафтогаз”, перетворити їх на збитки та перекласти фінансування корупції на звичайних українців.

Про те що реформований “Нафтогаз” замість багатомільярдних збитків почав генерувати багатомільярдні платежі в бюджет говорить відомий блогер, експерт ринку праці Сергій Марченко. А заяву лідера ВО “Батьківщина” Юлії Тимошенко про ліквідацію НАК “Нафтогаз України” пояснює різким падінням її шансів очолити країну. “Тимошенко так поспішає виграти президентські перегони, що робить одну помилку за іншою. “Спочатку вона занадто рано стартувала. І що б вона не брехала про свої рейтинги, люди втомлюються від її реклами і тепер до виборів вона буде тільки втрачати прихильників, а не додавати. Потім Юля недооцінила патріотизм українців і ігнорувала війну. Прямо в середині кампанії, виявилося, що це програшна стратегія і вона почала перевзуватися в повітрі, замовляючи нові борди, вже з НАТО. Але люди все бачать. Люди все пам’ятають”, – зазначив Сергій Марченко. Після шквалу критики, через килька днів, Юлія Тимошенко відкоригувала свою заяву та повідомила, що ліквідує «Нафтогаз» тільки після того як «Газпром» поверне усі борги.

 

Богдан Лук’янчук

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.