Індекс українського борщу у червні 2017 року

0
244

За розрахунками ЕДК, у червні 2017 року вартість каструлі  українського борщу об’ємом 3,5−4 літра становила: з м’ясом – 90,62 гривні, без м’яса (пісного) – 28,04 гривні, йдеться на сайті спілки.

Таким чином перший літній місяць ознаменувався суттєвим подорожчанням вартості приготування українського борщу. Так, порівняно з травнем ц. р., у червні борщ з м’ясом подорожчав на 9,2% («плюс» 7,67 грн.), пісний – на 21,6% («плюс» 4,99 гривні). Підвищення вартості відбулося внаслідок зростання споживчих цін на преважну більшість інгредієнтів цієї страви. При цьому найвищі темпи цінового зростання зафіксовано на овочі, зокрема на: капусту − у 1,8 рази, буряки столові – в 1,4 рази. Яловичина також помітно додала в ціні – 4,5%, або 4,46 грн. на кілограмі.

З початку року борщ подорожчав: з м’ясом – на 34,2% («плюс» 23,07 грн.), без м’яса (пісний) – в 1,8 рази («плюс» 12,54 гривні).

Приготування українцями борщу у червні 2017 року обходилося значно дорожче, ніж роком раніше, а саме: борщу з м’ясом – на 33,4%, без м’яса (пісного) – на 45,9%.

У всіх регіонах України у першому місяці літа спостерігалося зростання вартості набору картоплі та овочів для приготування борщу: від 2,6% у Миколаївській до 77,7% у Закарпатській областях.

При цьому найдешевший овочевий набір для приготування каструлі борщу можливо було придбати у Миколаївській області – за 13,41 гривні, найдорожчий − у м. Києві – за 23,94 гривні.

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ