Влада виконує вимоги Революції Гідності

0
1301

Януковича і банду необхідно притягнути до відповідальності!, – гучно виголошував якийсь чоловік на сцені Майдану. У відповідь зірвавгрім аплодисментіві схвальних вигуків від багатотисячного люду. Цей епізод пам’ятаю й досі, хоча не згадаю якого це було дня й місяця. Не згадаю також і особу виступаючого. Скоріш за все це був рядовий майданівець, що прибув до Києва покласти край свавіллю тодішньої правлячої верхівки.

І дійсно, на необхідності покарання Януковича та його банди наполягали майже всі виступаючі. Відомі політики й невідомі активісти. Про це писали на банерах та плакатах. «Януковича – під арешт!» – наліпки з таким написом можна було бачити усюди. Майдан не прагнув покарання заради покарання, люди прагнули цього заради справедливості.
І ось аж на четвертому році після Майдану ми чуємо новину – кошти Януковича нарешті повертаються у державний бюджет. Близько 1,5 млрд. доларів США, або близько 40 млрд. гривень буде перераховано з багатьох рахунків «Ощадбанку» на єдиний рахунок у Держказначействі. Формально ці гроші належали Аркадію Кашкіну, соратнику олігарха часів Виктора Януковича Сергія Курченка. Правда, цього мільярдера ніхто не бачив в жодному списку багатіїв. В такий спосіб, на підставних осіб оточення біглого Президента переводило вкрадені кошти. Навіть така велика сума це лище якихось 4% від вкраденого.

Конфіскація до бюджету цих грошей нагадувала спецоперацію. Про її знали заледве 10 осіб. Рішення Краматорського суду Донецької області в якому таємний олігарх Віктора Януковича Аркадій Кавшкін визнав свою вину, трималося у суворій таємниці. Як на мене, то агенти екс-Президента можуть скільки завгодно репетувати про якісь порушення, але завдяки таємності вдалося уникнути подання апеляції на судове рішення і затягування процесу.
Символічно, що рішення ухвалив суд Краматорська. Це регіон, котрий вважався вотчиною Януковча. І так само символічно, що отримані кошти Президент Петро Порошенка пропоную витратити на оборонку та соціальний захист ветеранів АТО.На йогодумку, конфіскованікоштитакожслідспрямувати на будівництво заводу з виготовленнябоєприпасівзамістьвтораченогоЛуганського патронного заводу. Уряд уже схваливконцепціютакогобудівництва.

Підприєство можна збудувати за 18 місяців і коштуватиме це, за різними підрахунками, від 60 до 200 мільйонів доларів. Як бачимо з 1,5 млрд ще залишиться на закупівлю для армії сучасних засобіврадіоелектронної боротьби, контрбатарейних радарів і безпілотних літальних апаратів.

Крім того, за словами Петра Порошенка, за “гроші Януковича” необхідно побудувати гуртожитки для військовослужбовців-контрактників і військових готелів для офіцерів на території кожної бригади. Ще один пріоритетний напрямок використання коштів – будівництво реабілітаційного центру для учасників АТО. Водночас Порошенко свідомий того, що «про справедливість остаточно можна буде говорити лише тоді, коли гроші дійдуть до найбільш нужденних»/

Повернення вкрадених в українців 1,5 млрд не можливо було б без політичної волі Генпрокурора Юрія Луценка. Він зробив те, що мали зробити його попередники. Крім того, завдяки Юрію Луценко 4 травня стартує заочний судовий процес над Януковичем за іншим звинуваченням, а саме у державній зраді. Він сказав, що доказів і свідків достатньо і запевнив у перемозі у суді.

Юрій Луценко навіть не приховує, що прийшов на посаду Генпрокурора, щоб домогтися вироку суду по Януковичу. Для нього є справою честі довести її до кінця. Сподіваємось, що вже до Дня Незалежності суд подарує нам вирок у процесі, який без перебільшення можна назвати так:«український народ проти Януковича». Останній отримає ще й позірний статус зрадника. І отримає його за заслугами, погодьтесь, бо закликав Путіна до вторгнення в Україну.
Відтак невідомий майданівець-оратор, образ якого вкарбувався мені у пам’ять, сподіваюсь, що він живий та здоровий, може бути впевнений, що не дарма тоді приїхав до Києва змінювати країну.

Володимир Манько, політичний експерт

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.