У МОЗ пояснили, навіщо школярів позапланово оглянуть на тілесні ушкодження

0
1211
Фото alexraths/Depositphotos

МОЗ запропонувало батькам та медикам під час позапланових медоглядів дітей у школах звертати особливу увагу тілесні ушкодження та специфічні малюнки.

Ініціюється “проведення медичних оглядів дітей шкільного віку у 2-х тижневий термін, з метою вчасного реагування та попередження випадків неконтрольованої поведінки дітей, пов’язаної із нанесенням собі навмисних ушкоджень шкірних покривів“, – йшлося у листі до загальноосвітніх закладів, повідомляє “Українська правда. Життя“.

Огляду підлягають діти від 6 до 14 років шляхом організації батьківського звітування про огляд ними своїх дітей щодо виявлення вищезазначеного“, – йдеться у документі.

Для огляду дітей старше 14 років, пропонують “надати графік згідно якого медичні працівники закладів охорони здоров’я зможуть провести медогляд на базі навчального закладу“.

У відповіді на запит “Української правди. Життя” свою ініціативу МОЗ пояснило потребою звернути увагу батьків та медпрацівників на дитячі тілесні ушкодження.

При виявлені зазначених ознак необхідно терміново передавати повідомлення до служби у справах дітей, органів внутрішніх справ за місцезнаходженням закладу охорони здоров’я. Це передбачено спільним наказом Мінсоцполітики України, МВС України, Міністерства освіти і науки України та МОЗ України від 19.08.2014  “Про затвердження Порядку розгляду звернень та повідомлень з приводу жорстокого поводження з дітьми або загрози його вчинення“, – йдеться у відповіді.

Те, що інформація листа не розміщувалася публічно, а повідомлялася індивідуально батькам через навчальні заклади, у МОЗ пояснюють бажанням “уникнути привернення уваги дітей до груп самогубств у соціальних мережах“.

Також стало відомо, що 2 березня 2017 року відбулася робоча нарада під головуванням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської за участю представників правоохоронних органів, Мінсоцполітики України, Міністерства освіти і науки України, МОЗ України та інших сторін.

На нараді йшла мова про ситуацію, що склалася унаслідок діяльності окремих груп в соціальних мережах.

За результатами наради МОЗ був підготовлений лист-рекомендація, в якому пропонувалося провести медичні огляди у березні поточного року, а не влітку, як відбувається зазвичай.

Можливо, виконання цього листа на місцях мало певні викривлення або носило приказний характер, що природньо викликало занепокоєння і хвилювання батьків“, – говорять у МОЗ.

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.