Лікарні зобов’язані публікувати інформацію про наявність безкоштовних ліків – Супрун

0
1377

Згідно з дослідженням “Індекс здоров’я. Україна – 2016”, тільки 17% українців, яким призначали ліки на стаціонарному лікуванні, отримали ліки безкоштовно. Решта купували ліки самостійно. В середньому на ліки українці на стаціонарі витрачають 3000 грн, пише Сьогодні.

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун визнає: лікарні приховують відпацієнтів препарати, які купуються за державний рахунок і перепродують їх ваптеці, яка часто перебуває в самій же лікарні.
 
“Є проблема, коли ліки, куплені державою є, а пацієнти самі купують їх в аптеках,які знаходяться в лікарнях”, – сказала Супрун.
 
Тому в 2016 році МОЗ зобов’язало лікарні інформувати населення про наявністьпрепаратів, закуплених за державні гроші, відповідно до наказу № 509 “Про здійснення заходів контролю використання лікарських засобів і медичних виробів, закуплених за бюджетні кошти”.Тепер лікарні повинні розміщуватизалишки ліків на сайтах і щотижня оновлювати.

Ми від лікарень вимагаємо публічно або на сайті, або у себе в лікарнірозміщувати інформацію про те, які ліки є в наявності. Пацієнти можутьвимагати від головних лікарів в лікарнях показувати список ліків, які є внаявності”, – додала Уляна Супрун.

Після того, як запрацює система електронного охорони здоров’я E-Health, всяінформація про отримані та видані лікарням ліки буде знаходиться на одному ресурсі. УМіністерстві охорони здоров’я відзначають, після того, як запрацює система, закупівліліків будуть відповідати потребам. До того ж, коли з’явиться реєстр пацієнтів, будезрозуміло, чим хворіють українці і які ліки потрібно купувати. Наприклад, зараз немаєточних даних, скільки в країні хворих на серцево-судинні захворювання.

Якщо в лікарні відсутня інформація про наявність ліків, пацієнт може відправити запит головлікарю або в державну обласну адміністрацію. Наявність в лікарніпрепаратів для онкохворих можна перевірити на сайті likycontrol.org.ua.
Також залишок ліків в медустанові можна перевірити на ресурсі eliky.in.ua. Інформація на сайті поки актуальна для жителів Рівненської, Одеської, частководля Київської, Хмельницької, Сумської та Луганської областей.
- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.