У Переяславі-Хмельницькому вшанували воїнів-інтернаціоналістів

0
1646

15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Саме в цей день святкують річницю, під час якої були виведені радянські війська з Афганістану у 1989 році.

Цього року виповнюється 28 років із дня завершення неоголошеної війни. Вона тривала майже 10 років і вимагала великих матеріальних і людських жертв, під час неї тисячі українців загинули у боях і померли від ран, контузій, травм і хвороб, пропали безвісти. За даними офіційних джерел, під час афганської війни загинули понад 15 тисяч солдатів, Україні війна обійшлася у більш ніж чотири тисячі загиблих.

У Переяслав-Хмельницькому цього дня пройшов мітинг-реквієм біля Меморіального комплексу у міському парку, присвячений пам’яті воїнів України, які загинули в Афганістані, йдеться у повідомленні прес-служби міської ради. Біля пам’ятного знака зібралися ті, для кого війна в Афганістані навічно залишиться трагічним спогадом у пам’яті та раною в душі, що навряд чи коли загоїться. Це були рідні та друзі тих, хто не повернувся з афганського пекла. Прийшли до пам’ятника й бойові побратими загиблих – ветерани війни у Афганістані. Також у заходах взяли участь заступник міського голови Валентина Губенко, керуюча справами виконкому міської ради Валентина Гринець, перший заступник голови РДА Юрій Бобровнік, заступник голови РДА Любов Онопрієнко, керуючий апарату РДА Валерій Перчук, представники ветеранських організацій та громадськість міста та району.

З нагоди Дня пам’яті почесними грамотами та грошовими винагородами від міського самоврядування, райдержадміністрації та районної ради нагородили учасників бойових дій міста та району. Також направлено адресну грошову допомогу ветеранам-інвалідам Афганістану та мамі загиблого солдата – Катерині Іванівні Страдній.

Заступник міського голови Валентина Губенко виступила від імені міського голови Тараса Костіна перед присутніми та зазначила, що громадськість має пам’ятати та шанувати подвиг наших співвітчизників – солдат та офіцерів, які з честю виконували свій військовий обов’язок в Афганістані.

4

На короткому мітингу також виступила заступник голови РДА Любов Онопрієнко. Голова міськрайонної спілки афганців Микола Ломінов з сумом відзначив, що, на жаль, історія повторюється, і через агресію Росії на сході України знову доводиться відстоювати цілісність нашої держави.

– На жаль, ворог прийшов на нашу землю. І учасники війни в Афганістані не залишилися осторонь подій в державі і брали активну участь у зоні АТО. Десятки воїнів-афганців, які проживають на Київщині, з гідністю виконали свій обов`язок на сході України, учасники бойових дій в Афганістані продовжують захищати територіальну цілісність нашої держави у лавах Збройних Сил України. Дякую всім, хто із честю виконав свій інтернаціональний обов’язок, і тим, хто сьогодні захищає нашу свободу і незалежність, – сказав Микола Ломінов.

Завершилися урочистості покладанням квітів до пам’ятника воїнам-афганцям, воїнам Другої світової війни, які загинули при визволенні Переяславщини та до Меморіалу Слави.

 

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.