У Будинку освіти відбулася зустріч у клубі «Пам’ять серця»

0
1357

18 січня 2017 року в Будинку освіти відбулася зустріч у клубі «Пам’ять серця». Вона була присвячена 75 річниці від початку примусового вивезення населення України на примусові ргоботи в Німеччину, йдеться на сайті міської ради. Серед 32 учасників зустрічі – Ганна Шульга (89 років), народженні в неволі Олег Лисенко, Ольга Дубина, Ніна Лисенко, Олена Шевченко (місто) та Ганна Скляр (с. Світанок).

Біля букету з червоної калини горіла свічка. Її запалили в пам»ять про жертв націонал-соціалізму, наших земляків, які загинули в неволі і в память про тих, хто уже ніколи не прийде на зустрічі.

На святі були присутні і виступили заступник міського голови Валентина Губенко, генеральний директор міського центру по обслуговуванню одиноких та інвалідів Раїса Голованова, начальник міського відділу культури і туризму Вікторія Гуріна, голова міської громадської організації «Допомога дітям війни» Ольга Тесленко.
Темі «Отстарбайтери Переяславщини» присвятила свій виступ завідувач науково-дослідного відділу «Музей-діарама «Битва за Дніпро в районі Переяслава і створення Букринського плацдарму восени 1943 року» Надія Бойко, яка розповіла, що за два роки окупації з Переяславщини було вивезено 6483 особи, а повернулося – 2478 осіб.
Про роки свого перебування в Німеччині на примусових роботах з болеем у серці повідала присутнім Ганна Шульга.

На зустрічі також були присутні студенти – волонтери Леонід Шелест, Дана Мільгевська, Марія Лой. Вони допомагали оформляти виставку, накривати на стіл, пригощати гостей, а волонтер з Німеччини Маартен Форндамм виконав на скрипці твір Володимира Івасюка.

Зустріч у клубі «Пам’ять серця» відбулася у рамках реалізації гуманітарного проекту “Служба медико-соціальної допомоги на дому, організація зустрічей та дозвілля жертв націонал-соціалізму у Переяслав-Хмельницькому із залученням їхніх родичів та волонтерської молоді”. Проект фінансується Німецьким Федеральним фондом «Пам’ять, відповідальність і майбутнє».
Ведучою заходу була голова клубу «Пам’ять серця» Анелія Ковальська.

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.