За 2016 рік PROZORRO заощадила для України близько 8 млрд грн – Transparency International

0
1505

У 2016 році був перехідлний етап системи ProZorro. Про таке в ефірі “5 каналу” сказав старший аналітик Transparency International Україна Віктор Нестуля.

“Загалом в ході реформи і розробки системи ProZorro ми очікували, що економія від повноцінного впровадження електронної системи закупівель в Україні буде близько 20% від очікуваної вартості всіх торгів, які відбуваються в нашій державі, а це близько 60 млрд грн на рік, виходячи з того, що ринок публічних закупівель в Україні – це 300 млрд щороку. У 2016 році був перехідлний етап і це надзвичайно відповідальний для команди ProZorro етап, тому що ми виходили від невеличкого пілотного проекту до повноцінної системи, яка б обслуговувала 25 тисяч тендерних комтетів у нашій країні і проводила б через себе ці 300 млрд грн. І тому треба було підготуватися, щоб надати якісні послуги і замовникам і бізнесам, навчити всіх працювати з системою. І нам це, думаю, вдалося”, – сказав Нестуля.

Він також додав: “На сьогодні очікувана економія у 2016 році від реалізації системи ProZorro вже складає понад 8 млрд грн. Це означає, що різниця між очікуваною вартістю, яку сформував замовник торгів і ціною контракту по завершених процедурах, тобто реальна ціна, за якою постачальник згодився доставляти товар, послугу чи роботу тому чи іншому замовнику, оця різниця складає 8 млрд грн”.

Експерт також сказав, що обійти систему неможливо, порушення рано чи пізно виявляються. “Якщо замовник вводить інформацію до системи ProZorro, то вона вже там є. І рано чи пізно це порушення буде ідентифіковано і воно буде відправлено у роботу в ті чи інші контролюючі органи або до керуючого органу, який займається управлінням цим замовником”, – наголосив аналітик.

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.