Українці в середньому витрачають на ліки близько 3 тисяч грн – дослідження

0
1379
Середній розмір сумарних витрат українців на ліки (придбаних в лікарні або куплених самостійно в аптеці) у випадку госпіталізації становить 2892 гривні.

Про це йдеться у результатах дослідження проекту “Індекс здоров’я. Україна“, пише Українська правда.

В середньому, при амбулаторному зверненні лікар призначав учасникам дослідження 4 лікарські препарати.

Компенсацію за них від страхової компанії отримували лише 2% опитаних, від лікарняної каси – 1%, від держави – 2%.

Середня вартість придбаних ліків складала 822 гривні (найнижчий показник у Житомирській області – 238 грн, найвищий у Рівненській – 1001 грн).

Пацієнтам на стаціонарі призначали в середньому 6 препаратів. Лише 17% тих, кому призначали ліки в стаціонарі, отримали частину препаратів безкоштовно; 83% опитаних мали купувати усі призначені препарати самостійно.

Рівень задоволеності роботою дільничних терапевтів у різних областях України помітно відрізняється: найвищий – у Миколаївській (83%), Чернігівській (83%) та Тернопільській  (84%) областях, найнижчий рівень – у Кіровоградській області (47% задоволених).

Задоволеність медичною допомогою – це суб’єктивна оцінка, але вона вкрай цінна для зворотного зв’язку з жителями області при проведенні реформ, а також для поширення успішних практик з реформування галузі між областями“, – розповіла Тетяна Степурко, керівниця магістерської програми “Менеджмент в охороні здоров’я” НаУКМА.

Дослідження стану здоров’я населення України та задоволеності наданням йому медичних послуг було проведене Київським міжнародним інститутом соціології у співпраці з Фондом “Соціальні індикатори” завдяки підтримці Міжнародного фонду “Відродження” з серпня 2015 року по серпень 2016 року.

Польовий етап дослідження тривав з 16 травня по 30 червня 2016 року.

В результаті польового етапу  було зібрано 10224 опитувальники, й опитано принаймні 400 респондентів у кожній області.

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.