Лише 1 з 5 заяв Юлії Тимошенко виявилася достовірною, – КВУ

0
1431

Лідер ВО «Батьківщина» Юлія Тимошенко оперує недостовірною інформацією у своїх публічних виступах.Такий висновок зробили експерти проекту «Дослівно», проаналізувавши останній великий ефір Юлії Тимошенко на телеканалі «NewsOne» 16 листопада та прес-конференціюполітика, яка відбулася 25 листопада.
Для аналізу було відібрано кілька фактів, на які пані Тимошенко посилалася в своїх оцінках, чи які вживала як аргументи для доведення правдивості своїх слів.З п’яти проаналізованих заяв Юлії Тимошенко три виявилися неправдивими, а ще одна – мала маніпулятивний характер.
В рамках проекту «Дослівно» найближчим часом буде проведений фактчекінг заяв інших провідних політиків. Голова Комітету виборців України Олексій Кошельпредставив новий проект фактчекінгу 25 листопада в ефірі телеканалу 112-Україна. І наголосив, що разом з іншими видами аналізу, які проводять експерти «Дослівно», це значно розширює можливості для об’єктивних оцінок політичної діяльності:«Наше завдання – дуже тверезо оцінювати кожну тезу, яку проголошують українські політики. Для того, щоб виборці мали повний масив даних, цілісну картину для оцінки роботи політиків і для убезпечення себе від популізму»

Заява
1 Ви (NewsOne) останній канал, який пускає мене у вечірній прямий ефір.

Факт
Протягом осені представники «Батьківщини» та особисто Юлія Тимошенко постійно є гостями прямоефірних програм у прайм-таймі на телеканалах Інтер, 1+1, 5 канал, ICTV, 112, 24, ЗіК, Шустер Live, Еспресо.

Заява
2 У першому читанні вже проголосовані зміни до Конституції, які знімають із депутатів недоторканність. Не ставляться ці конституційні зміни на голосування у парламенті.

Факт
Проект Закону про внесення змін до Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України та суддів) №1776 ще в червні 2015 року отримав позитивний висновок Конституційного Суду. Однак, досі не розглянутий Верховною Радою.

Заява
3 Колектори – це унікальне явище, яке народила ця влада.

Факт
Колектори, як масове явище, з’явилися в Україні, в кризовому 2008 році. Тоді прем’єр-міністром була сама Юлія Тимошенко.

Заява
4 Якщо міряти в доларах, йде стрімке падіння рівня життя людей. Це не випадковість

Факт
Макроекономічна статистика враховує зростання реальних доходів населення з урахуванням інфляції. Яка в свою чергу враховує девальвацію національної валюти й інші чинники. Протягом останнього часу падіння реальних доходів зупинилося. У 2 кварталі 2016 почалося невелике зростання.

Заява
5 Із 12% до 41% зросла частка російських банків в банківській системі України.

Факт
В Україні діє лише 8 банків з російським капіталом. Їхня частка у кредитах та інших активах становить менше 10%, а в залучених коштах – менше 5%.

Проект «Дослівно» аналізує як політичні сили, окремі політики виконують свої обіцянки. Експерти Комітету виборців перевіряють і досліджують публічні вислови політиків, законотворчі ініціативи, виборчі програми. В рамках проекту було презентовано три аналітичних дослідження: «Хто саботує проведення реформи децентралізації в Україні», «Як парламентські фракції виконують свої обіцянки у частині соціальної політики» та «Два роки Верховної Ради: як фракції виконують свої передвиборчі програми».

Прес-служба ВГО «КВУ»

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.