Експерти розповіли, чому подорожчав долар в обмінниках

0
1574

Подорожчання валюти зумовлене зміною методики, згідно з якою Нацбанк розраховував офіційний курс гривні. Зараз діє інша методика. Якщо раніше до розрахунку курсу зараховували клієнтські операції, то зараз зараховують операції 20 банків. Про це Gazeta.ua розповів економіст Олексій Кущ.

“Такі коливання на валютному курсі сприяють розвитку чорного ринку. Різниця між офіційним і неофіційним курсом становить 1,5 гривні за долар, – каже Олексій Кущ. – Офіційний курс демонструє у нас стабільність, а з іншого боку бізнес і населення купують валюту не в банку, а в обмінниках. Це спричиняє масштабі спекуляції”.

У грудні долар може коштувати 27-28 грн або подорожчати до 28-30 грн.

“Україна отримала тіньовий ринок валюти, який зараз становить декілька мільярдів доларів, до того ж офіційний ринок – декілька мільйонів. За стабільної ситуації долар мав би тупцювати на місці, – переконаний експерт. – Якщо економічну й політичну ситуацію в державі розхитуватимуть, долар коштуватиме 28-30 гривень.”

Нацбанк зацікавлений у продажі валюти за заниженим курсом. Він продає долари за заниженим курсом спекулянтам і отримує надприбутки.

“За день із мільйона спекулянти заробляють 150 тисяч гривень доходу. Це дуже прибутково. Гонтарева дає можливість валютним “баригам” заробити. Нацбанк офіційно робить трюк: продає валюту за заниженим курсом лише певним категоріям”, – пояснює економіст Олександр Охріменко. – Якби не було подвійного курсу, долар коштував би в межах 26-27 гривень”.

Спрогнозувати курс на найближчий місяць неможливо. Валюту повністю контролює чорний ринок. Там може бути ситуація 27-30 грн.

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.