Село Циблі: жертва чорної журналістської сенсації

0
7439

Жителі села Циблі (Переяслав-Хмельницький район) невдоволені щодо викладених раніше фото та коментарів у мережі Фейсбук щодо начебто настільки занедбаного цвинтаря. «С. Циблі, ерозія цвинтаря, яка нікого з місцевої влади не гребе – разом із пагорбом осипаються хрести, труни, кістки – забавка для циблянських собак» – зазначає один із користувачів.

До нас звернувся житель села Сергій, який написав: «Ті хрести в яру вже давно, відстань від води до яру велика. Інформація про хрести через зсув неправдива, оскільки вони там опинились точно не через це. Насправді їх туди викинули люди!»

Тому вирішили розібратись в достовірності цієї інформації та побачити все особисто.
Зустрілись із сільським головою Сергієм Дяченком, який під час бесіди розповів, що здивований цим та не розуміє чому скільки уваги та резонансу навколо. За останні дні в селі вже побували знімальні групи українських телеканалів, які так і поїхали ні з чим.

Ми побували на території та околицях як нового, так і старого цвинтаря.

За словами сільського голови, що підтвердили також жителі, 7 вересня цього року на обох пагорбах поблизу яру невідомими був здійснений підпал сухої рослинності. Пожежники приїздили гасити двічі і саме тому зараз схил має такий моторошний вигляд.

1

3

Підійшовши поближче, особисто переконуюсь, що зсувів ґрунту там немає і фактично бути не може. Адже там є рослинність, яка запобігає цьому.

На наше запитання, звідки взялись ті хрести, пан Сергій відповідає, що це через дії людей, родичі яких поховані на старому цвинтарі, які замінюючи ті хрести на новіші пам’ятники, викидають непотрібне до яру. До пожежі очевидно їх помітно не було.

Внизу яру, на рівнині, могили жителів сіл, які були перепоховані перед будівництвом Канівської ГЕС. Від води і до цих поховань відстань приблизно 200 метрів. Течії там немає, оскільки берег заболочений та порослий очеретом.

6

За словами селян, вода туди ніколи не діставала і до того ж там ростуть акації, ясени та різні кущі. Слідів омивання ми не побачили також.


Після цього відправляємось безпосередньо в центр села в пошуках очевидців, які можливо щось подібне бачили. Зустріли пана Ігоря, який не вірить в подібну інформацію. Говорить, що дерев’яні хрести та сміття люди туди скидали скільки себе пам’ятає. І при тому, що просили не робити цього і є спеціально відведені місця поблизу цвинтаря. Кісток чи залишок домовин особисто не бачив і вважає, що просто хтось хоче привернути негативну увагу до села.

Жіночки літнього віку (які вперше від нас почули про омив пагорбу) до цього всього додають, що недобросовісні люди, які не є місцевими, ігнорують прохання не викидати туди хрести та сміття.
На власні очі переконались та почули про ситуацію, яка склалась насправді. Ніяких домовин разом із зсунутим пагорбом в яру чи людських кісток не побачили. Лише сміття з іншого боку яру.
7

8

Допоки людська свідомість не зміниться і викидатимемо сміття будь-де чи підпалюватимемо суху траву, доти нас очікують подібні лякаючі фото в мережі та дописи немісцевих, які мають хворобливу уяву.

Досліджувала тему Ірина Бабкіна.

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.