Більшість українців не мають змоги заощаджувати кошти

0
1686

Переважна більшість українців – понад 67% – не мають накопичень.

Це засвідчують результати моніторингових опитувань населення України, проведені 20-24 жовтня і 2016 року Центром “Соціальний моніторинг” та Українським інститутом соціальних досліджень (УІСД) ім. Олександра Яременка повідомив на прес-конференції директор Центру “Соціальний моніторинг” Дмитро Дмитрук, йдеться в повідомленні на сайті Укрінформу.

“Переважна більшість опитаних – 67,6% – не мають заощаджень. Лише 4,2% сказали, що мають депозити, облігації, акції чи якісь цінні папери”, – зазначив Дмитрук.

Водночас він додав, що майже 9% вказали, що мають депозити в українських банках.

Відповідно до опитування, за останні 2 роки понад 4% респондентів особисто втратили вклади в проблемних банках, ще 9,4% мають членів родини, які втратили вклади.

27,5% тримають свої заощадження в готівці поза бухгалтерською системою, і це також показник, що засвідчує рівень довіри як до НБУ, так і до банківської системи в країні.

“Важлива особливість, що наша банківська система, судячи з цих даних, підживлюється вкладами людей, які мають низький рівень матеріального забезпечення. Це засвідчує якість її роботи”, – зауважив Дмитрук.

При цьому безумовний лідер заощадження – це національна валюта. Серед тих, хто має такі заощадження, – 56%. 34% мають заощадження в доларах США і лише 9% – у євро.

“Дуже песимістична оцінка населенням зусиль НБУ щодо порятунку проблемних банків, в яких вони втратили гроші. Лише 7% кажуть, що було зроблено достатньо чи цілком достатньо. Решта оцінок суто негативна. 27% каже, що ця робота “скоріше недостатня” або “повністю недостатня” – 52%. І це втрати найбідніших громадян України”, – зазначив Дмитрук.

Він також додав, що лише 21% вважає, що НБУ дійсно зацікавлений і докладає зусилля для збереження стабільного курсу гривні. Лише 8% вважають, що банк зробив достатньо, аби недобросовісні власники банків не уникли покарань. І лише 10% – що НБУ в достатній мірі захищає права та інтереси вкладників.

“Тобто, маємо більше 2/3 по всіх питаннях негативних оцінок у діяльності НБУ”, – підсумував директор Центру “Соціальний моніторинг”.

Моніторингове опитування населення України проводилося Центром “Соціальний моніторинг” та Українським інститутом соціальних досліджень ім. О. Яременка спільно з відділом моніторингових досліджень соціально-економічних трансформацій Інституту економіки та прогнозування НАН України. Воно проведене 20-24 жовтня 2016 року в усіх областях України (за винятком тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей і АР Крим). Всього опитано 1500 респондентів. Рівень похибки – від 1,5 до 2,5%.

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.