Лецьки: історія ліквідації самозахвату землі фермерами та повернення її пайовикам (відео)

0
1453

Як зазначав раніше Юрій Бобровнік, проблема виникла більше 11 років тому, і історія її проста і банальна.

Коли на початку 2000-х тисячних років розпайовували у Лецьках землю місцевого колгоспу, селяни вирішили 380 га залишити під пасовищами на якій випасати колгоспну і свою худобу.

Проте в документах зазначили, що цю землю вони допаюють у будь-який момент коли у цьому у них виникне потреба.

Директор КСП навіть виготовив колективний акт на цю землю.

Пройшло не багато років і КСП розпалося, колгоспну худобу вирізали, а селяни старіли і щороку все менше з них тримало у селі корів.

У 2010 році селяни помітили, що їх два найбільші фермери починають розорювати їх землю звернулися до сільського голови Олександра Палагути, щоб допаювати цю землю кожному пайовику в середньому по 80 соток, і офіційно здавати цю землю.

Утворили відповідну комісію, провели збори і зверталися до кожного нового голови Переяслав-Хмельницької  РДА, щоб ті видали відповідне розпорядження на до паювання їх землі.

Першим був Коваленко, потім Макаров, далі Недяк, виконуючий майже рік  обов’язки Клименко, далі Дубина та  Пряхін усі вони категорично відмовлялися видавати таке розпорядження.

Проте з кожним роком апетити фермерів зростали, перевірка які проводив у 2017 році Юрій Бобровнік перебуваючи на посаді першого заступника голи Переяслав-Хмельницької РДА виявила, що вже 300 га, землі розорюється. Нажаль правоохоронці відмолися реагувати  nf виїздити арештовувати техніку. А Держегокадастр на підставі звернень окремих громадян-пайовиків із села звернулися до суду із проханням скасувати акти колективної власності на пасовища, та будівлі під сараями ферми колишнього колгоспу.

В Україні в ті роки існувала практика судових незаконних рішень на скасування таких колективних актів на землю. Фактичне судове рейдерство.

У лютому-березні 2018 року Юрій Бобровнік виконував обов’язки голови Переяслав-Хмельницької РДА  і відповідно видав розпорядження на до паювання землі. Лецьківська сільська рада надала це розпорядження і суд відмовив Держгеокадастру  у задоволенні судового позову. Земля залишилася за людьми.

Люди скликали збори, але технічна документації,  яку вони складали ще на початку 2000-х років зникла, як із архіву РДА так із архіву земельного інституту, що тоді виготовляв документацію.

Вся документація сплила (знайшлася) у 2019 році,  її до будинку культури занесла директор місцевої школи та за сумісництвом депутат сільської ради. На запитання людей де вона взяла ці документи «Педагог» просто зникла із зборів пайовиків. Тобто утекла.

З 01.01.2021 року Верховна Рада Україна, землі які мали Акти колективної власності, переводить у комунальну власність, оскільки документи переховували чиновники від людей, вже Циблівська сільська рада на підставі заяв пайовиків видає ці землі під ОСГ на підставі персональних заяв пайовиків у порядку та черзі надходження заяв.

Представники місцевих фермерів, останній рік намагаються зупинити процес видачі таких Витягів із присвоєнням кадастрових номерів на земельні ділянки, використовуючи різні брудні методи впливу, як на безпосередньо пайовиків переконуючи їх у тому, що така видачі документів незаконна (як наслідок частина людей довго зволікала із написанням заяви до Циблівської сільської ради)  та впливаючи на чиновників Держгеокадастру, які видають витяги малими порціями в середньому 30 документів на кілька місяців, тобто затягують процес видачі документів.

Наділі витяги мають бути затверджені на найближчих сесіях Циблівської сільської ради,  а люди вже приватно мають зареєструвати своє право власності у державного реєстратора, особливо якщо хочуть продати чи подарувати свою земельну ділянку.

Як видавалася чергова партія документів дивіться у відео вище.

Наша редакція вже писала раніше про це, почитати можна тут

Перша партія видачі тут

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.