Залишити Уляну Супрун керівником МОЗ України з командою та продовжити реалізацію стратегії реформування сфери охорони здоров’я

0
1137

На сайті Президента України зявилася петиція про підтримку Уляни Супрун. Хоча ми знаємо, що Президент Володимир Зеленський виступає за її звільнення. Автор петиції, просить зберегти на посаді реформаторку, нижче подано мотиваційний текст до петиції.

За останні роки почалась бепрецедентна трансформація системи охорони здоров’я. Треба дозволити команді на чолі з Уляною Супрун продовжити трансформацію системи охорони здоров’я по затвердженим планам до моменту відчуття незворотності процесів. Це занадто важливо для нас та наших дітей.

Десятиліттями система охорони здоров’я існувала для того, щоб лише лікувати, а не запобігати хворобам. Для людей й досі залишається звичкою відкладати візит до лікаря “на потім” та лікувати хворобу вже коли вона з’явилася, а не запобігати її появі.

Саме тому одним з ключових напрямків трансформації системи охорони здоров’я ще з 2016 року стала профілактика та превентивна медицина.

Розпочался процес трансформації на первинній ланці медичної допомоги. І за цей час відбулися глобальні системні зміни саме на цьому рівні.
Лікарі отримують вигідніші умови праці, місцева влада — успішний соціальний об’єкт, а пацієнти — якісніші та доступніші медичні послуги.

У 2019 році триватиме підготовка до трансформації спеціалізованої допомоги: поліклінік та стаціонарів.

З 1 січня 2020 року нові механізми фінансування запрацюють на всіх рівнях медичної допомоги — від первинної до стаціонарної.

Запрацювала електронна система охорони здоров’я — через неї пацієнти укладають декларації з лікарями, а лікарні підписують договори з Національною службою здоров’я. 

Працює урядова програма “Доступні ліки”, яка поліпшила доступ українців до лікування.

Система eHealth, яка ще два роки тому здавалася в Україні неможливою, сьогодні успішно працює.

Декларації з сімейними лікарями укладають через електронну систему охорони здоров’я.

Запис до лікаря онлайн. Електронні рецепти. Електронний реєстр інсулінів. Електронну медичну картку пацієнта.

Також планується запустити в роботу Електронний реєстр листків непрацездатності. Лікарняні листки буде неможливо підробити або купити.

Трансформація системи охорони здоров’я дала можливість кожному лікарю первинної медичної допомоги відкрити приватну практику.

Створено нові незалежні інституції, які продовжуватимуть трансформацію системи охорони здоров’я. Це, наприклад НСЗУ Національна служба здоров’я України та Центр громадського здоров’я МОЗ України.

У національній мережі надання допомоги пацієнтам з гострим інфарктом працює вже 41 кардіоцентр, планується відкриття ще 25. Центри працюють у режимі 24 години на добу, 7 днів на тиждень, 365 днів на рік. Їх відкрито у співпраці уряду та місцевої влади.

Держлікслужба фіксуватиме всі перевірки на відеокамери.
Програма Доступні ліки працює вже два роки. Українці з хворобами серця, діабетом та астмою отримують препарати або повністю безкоштовно, або з невеликою співоплатою.

Розпочинається перший етап трансформації екстреної медичної допомоги.

Вперше в історії України уряд ухвалив Стратегію розвитку медичної освіти.

Підтримати петицію можна за посиланням

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.