БАЖАЄТЕ ГАРНОГО ЛІКУВАННЯ? Гроші були, але їх немає! ЛИШЕ ФАКТИ

0
2527

У «Віснику Переяславщини» опубліковано кілька статтей, на підтримку головного лікаря із заголовками та фразами одного й того ж автора, хоча й під різними прізвищами. Написане були реакцією на статтю, яку підписали депутати районної ради та низка керівників громадських організацій. Не зважаючи на це, у статтях-захистах головного лікаря було опубліковано лише моє прізвище. Підписали їх громадяни поважного віку. Так от, я хочу просвітити читачів «Вісника» деякими цитатами з офіційних документів.

І так, 20 листопада 2013 року прес-служба Держфінінспекції в Київській області на своєму сайті опубліковує наступну інформацію під заголовком «Фінінспектори Київщини виявили втрат на 600 тис. грн у Переяслав-Хмельницькій центральній районній лікарні»,  цитую:
«Фахівці територіального підрозділу Держфінінспекції в Київській області – Баришівської об’єднаної держфінінспекції – під час ревізії фінансово-господарської діяльності комунального закладу «Переяслав-Хмельницька районна лікарня» виявили порушення, що призвели до втрат фінансових ресурсів, на загальну суму майже 600 тис. грн. Зокрема, посадові особи лікарні оплатили комунальні послуги, що їх спожили інші юридичні особи, понаднормово списали продукти харчування, за завищеною вартістю оплатили ремонтні роботи, не дотримувались законодавства з оплати праці, коштом загального фонду покривали витрати спеціального фонду, що призвело до незаконного витрачання 200 тис. грн. Ще понад 100 тис. грн. лікарня недоотримала через те, що медики безоплатно надавали послуги, які входять до переліку платних. Так виявлено, що медичний заклад не переказав 50% коштів, отриманих від орендної плати, до районного бюджету, через що той недоотримав 75 тис. грн., а також не за цільовим призначенням використав майже 100 тис. грн. Окрім того, лікарня не вжила заходів щодо стягнення 124 тис. грн. за стаціонарне лікування потерпілих від насильницьких травм.
За недотримання законодавства з фінансових питань посадових осіб закладу охорони здоров’я притягнено до адміністративної відповідальності, а також застосовано фінансові санкції у вигляді зупинення операцій з бюджетними коштами на рахунках лікарні. Про результати ревізії поінформовано правоохоронні органи».

Хтось щось про це чув того 2013 року? (Курс долара тоді був США 8 грн.) Тоді мав би бути в районі галас з цього приводу, натомість – ідеальна тиша. Навіть в районну адміністрацію нічого офіційно не надходило. Усе приховано.

Неодноразово писав і говорив про некомпетентність головного лікаря. І ось цитата з акту перевірки Держфінінспекції, вона стосується пояснення головного лікаря щодо того, чому матеріали були закуплені за завищеними цінами, насолоджуйтесь: «З пояснення головного лікаря Якименка В.Г. «Акти приймання виконаних робіт по поточному ремонту опалювальних котлів підписані з завищенням їх
вартості в зв’язку з некомпетентністю по даному питанню». (Питання, пояснення в Додатку 133 )».

Далі про компетентність головного лікаря у 52 074, 48 гривень, цитую: «Внаслідок допущеного порушення Лікарні завдано матеріальної шкоди (збитків) на загальну суму 52074,48 гривень. Станом на момент проведення ревізії порушення тривало. Порушення допущене бухгалтерами 1 категорії відділу розрахунків по заробітній платі Захарченко Н.М. та бувшим бухгалтером Б. М.М., на яких згідно посадової інструкції покладені обов’язки по нарахуванню заробітної плати.
Крім того, зазначене порушення допущено головним лікарем Переяслав-Хмельницької центральної районної лікарні Якименком В.Г., яким підписано накази на встановлення доплати. Відповідно пояснення головного лікаря Переяслав-Хмельницької центральної районної лікарні Якименка В.Г. „доплати за збільшення обсягів, об’ємів робіт завідуючим відділень надавались відповідно поданих заяв працівників”. (Питання, Пояснення головного лікаря Якименка В.Г. в Додатку 36 ). З пояснення бухгалтера 1 категорії Захарченко Н.М. «нарахування доплати за збільшення обсягу, об’єму робіт проводилось згідно поданих табелів обліку робочого часу». (Питання, Пояснення З. Н.М. в Додатку 37 ). Висновок: в ході ревізії дотримання штатної дисципліни, оплати праці працівників та нарахування на заробітну плату виявлено незаконних видатків, що призвели до втрат на загальну суму 91769,83 гривень».

Головний лікар з бухгалтерією навіть різні пояснення дають. Чому так сталося? Навіть порадитися не зуміли? Чи були такі впевненні, що їх «відмажуть»? Так 52 тис. грн. збитків за табелями? Чи заявами?

Наступна цитата: “Таким чином, порушення щодо не перерахування Лікарнею 50 відсотків від отриманих надходжень орендної плати за період з 01.09.2011 по 01.08.2013 року призвело до недоотримання доходів районним бюджетом в загальній сумі 75064,15 гривень, що призвело до матеріальної шкоди (збитків) районному бюджету на вищевказану суму. Порушення тривало на момент проведення ревізії. Порушення допущене головним лікарем Якименком В.Г., бувшим головним бухгалтером Бак Р.В. та з вересня 2012 року головним бухгалтером Маліковою Л.М. На момент завершення ревізії пояснення з вказаного порушення не надано. (Питання у Додатку 85, 86 )».

Тобто, замість того, щоб перерахувати кошти до бюджету, вони їх витратили. Через некомпетентність витратили, незнання, чи тому, що так захотілося? І мали навіть нахабність не надавати пояснення. Чи просто й пояснювати тут нічого?

А чи знають шановні дописувачі та шанувальники головного лікаря, що Департамент охорони Київської обласної державної адміністрації, фактично визнав наших лікарів винними у несвоєчасній допомозі? Цитую: «Висновок. Постраждалий А. отримав вкрай тяжку травму. Медична допомога була неефективна із-за важкості стану. Лікарі П-Хмельницької центральної лікарні зобов’язані були госпіталізувати хворого у відділення. За це порушення адміністрацією лікарні їм були винесені догани….. ». (лист №26-1-07/907 від 14.03.2017 р.). Постраждалий помер.

Але я вас інформую далі. Чи знають шановні дописувачі, що проти лікарні відкрите кримінальне провадження за фактом смерті іншої людини?

Цитую, фрагмент листа до Міністра охорони здоров’я України Квіташвілі Олександра Мерабовича: «Згодом, після похорону, рідні померлої – мати, батько, брат, чоловік – звернулися до головного лікаря Переяслав-Хмельницької ЦРЛ Якименка Володимира Григоровича з проханням розібратися у ситуації та прокоментувати, чому хвора Музика Тамара Василівна не отримала належного лікування, що призвело до її смерті. На сьогодні чітких пояснень від головлікаря немає, ставлення до ситуації байдуже….
Тому змушений звернутися до Вас, Олександре Мирабовичу, як міністра охорони здоров’я, аби Ви відреагували на ситуацію. Хочу зробити акцент на таких моментах:….
 пусті обіцянки та бездіяльність головного лікаря ЦРЛ міста Переяслава-Хмельницького Якименка Володимира Григоровича, який більше дорожить власною посадою, ніж людським життям.»

А чи Чи вам відомо, що таке відношення головного лікаря ЦРЛ до пацієнтів обходиться їм же, як платникам податків, у формі лише офіційної заробітної плати у 12 927 грн. 84 копійок на місяць? Загалом, увесь адміністративний апарат ЦРЛ (не лікарі) обходяться районному бюджету у 780 285 грн. 93 коп. Це дані 2017 року. Особисто вважаю, що це гроші на вітер. Головний лікар показує, м’яко пишучи, не найкраще управління лікарнею.

Є ще акт перевірки за 2015 рік, де є теж цікаві тексти для цитування, так звані висновки до розділів перевірки, наприклад: «Отже, за результатами ревізії утворення та використання власних надходжень бюджетних установ встановлено порушень фінансової дисципліни на загальну суму 44380,50 грн., а саме: покриття витрат іншої юридичної особи всупереч законодавству при відсутності дебіторської заборгованості в обліку установи». Або ж інша цитата: «Отже, за результатами ревізії стану збереження майна, використання оборотних та необоротних активів встановлено лишки товарно-матеріальних цінностей на загальну суму 50200,00 гривень.». Тобто щось на баланс не поставили.
І ця цитата теж цікава: «Отже, за результатами ревізії використання бюджетних коштів на оплату комунальних послуг встановлено порушень на загальну суму 66961,50 грн., а саме: покриття видатків спеціального фонду за рахунок видатків загального фонду.»
Ось ще одна: «Отже, за результатами ревізії штатної дисципліни, видатки на оплату праці працівників та нарахування на заробітну плату встановлено порушень на загальну суму 19247,13 грн., а саме: зайве нарахування та виплата заробітної плати зовнішнім сумісникам на суму 4613,71 грн. та зайве нарахування та перерахування єдиного соціального внеску (ЄСВ) на суму 14633,42 гривень.».
Непогана і ця: «Отже, за результатами ревізії операції на реєстраційних рахунках, відкритих в органах Державної казначейської служби, та на рахунках в установах банків встановлено нецільове використання бюджетних коштів (не у відповідності з КЕКВ) на загальну суму 9980,00 гривень.».

Наступний факт, згідно пункту 6.6. Статуту лікарні, який прийнятий Переяслав-Хмельницькою районною радою ще 03.04.2012 року і зареєстрований в органах юстиції 11.04.2013 р. цитую: «Головний лікар здійснює функції управління на умовах контракту, який укладається між головним лікарем та Органом управління майном», тобто районною державною адміністрацією. Де контракт? Його немає вже 5 рік.

Тому моя позиція чітка – звільнити головного лікаря! А вам, громадяни, не набридло опускати голови перед тими, хто з хлібом і сіллю мав би Вас зустрічати? І допоки ви мовчки спостерігаєте, помирають люди.

Виконуючий обов’язки
голови Переяслав-Хмельницької РДА                                            Юрій Бобровнік

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.