В «чистий четвер» в Переяславі-Хмельницькому очільники міста висадили липову алею

0
1150

13 квітня, за ініціативи міського самоврядування міста Переяслава-Хмельницького пройшли заходи, спрямовані на поліпшення стану довкілля, упорядкування території міста, ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ, примноження зелених насаджень, санітарного стану прибудинкових територій і об’єктів масового перебування та відпочинку населення, в рамках проведення двомісячника благоустрою, йдеться в повідомленні прес-служби міської ради.

Працівники виконавчих органів міської ради наводили лад в зоні відпочинку «Катеринка», що на території мікрорайону Солонці.

Комунальними службами міста були зрізані хворі дерева і біля будинку органів самоврядування, тому очільники міста перший заступник міського голови Григорій Карнаух, секретар ради Петро Бочарін,  заступник міського голови Валентина Губенко, та керуюча справами виконкому міської ради Валентина Гринець сьогодні висадили липову алею – втричі більше молодих деревець ніж зрізаних.

Чому саме липа? Липа – цілюще дерево, у народних піснях її називали ласкаво «Липонька», «Липка». Ложка, чашка, ківш, піднос та інші предмети побуту, без яких не обходилася жодна селянська родина, вирізалися з липи. З легкої липової деревини робили щити, які захищали воїнів від ворожих списів та шабель. На липових дошках писали ікони та вирізали іконостаси, з дощок її робили музичні інструменти.

Біля цього дерева також часто проводилися народні збори, суди. На знак примирення або закінчення війни на вулицях висаджували стрункі ряди цих зелених чудесниць.

Липу використовували і як особливий оберіг. Повсюдно вважалося, що в липу не б’є блискавка, тому її садили біля будинків і не боялися ховатися під нею під час грози.

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.