“Путін має від Порошенка все, що хоче”, – експерти про переговори президентів

0
1171

Позиції Путіна в переговорах поки сильніші. Про це розповів Gazeta.ua експерт з міжнародних відносин Богдан Яременко.

“Але президент РФ розуміє, що Порошенко говорить про війну на Донбасі не з позиції України, а тих держав, що застосовують санкції проти Росії. Нам від Порошенка як від головнокомандувача потрібен результат. Він має право на переговори з Путіним, телефонні дзвінки. Якими інструментами користується — це його справа. Але зараз він неефективний верховний дипломат України. Путін має від Порошенка все, що хоче — нездатність об’єднати українське суспільство й забезпечити організований і цілеспрямований спротив російські агресії.

Друге — виконання Мінських домовленостей. Поки Порошенко говорить про безальтернативність цього плану, це стратегічно влаштовує Путіна. Бо ці домовленості фактично фіксують військову поразку України, тому виграшні для РФ. Такі телефонні розмови інколи справді повинні бути таємними. Коли співрозмовники не впевнені в результаті, вони не поспішають їх оприлюднити”, – говорить міжнародник.

З ним погоджується політолог Петро Олещук.

“Безперечно в Путіна сильніші позиції в переговорах, бо він контролює ситуацію. Він може в будь-який момент вплинути на неї, надавши наказ про ескалацію конфлікту.

Привід для перемовин – Порошенку потрібно показати прогрес у мирному врегулюванні. Навіть зрушення в обміні полоненими буде політичним плюсом для нього. Але телефонний формат не надто ефективний – ніякого результату немає. До того ж б’є по репутації президента України”, – вважає Олещук.

Телефонні переговори — скоріше ініціатива української сторони, говорить політолог Віктор Небоженко.

“Путін перетворюється в царя. Йому важливо, щоб його просили. На цьому можуть також грати російські ЗМІ. Ні Порошенко, ні Путін так і не можуть зустрітися з Трампом. Це головний біль обох. Для нас важливо, щоб президент найвпливовішої держави світу зустрівся з нашим главою раніше. І той на нього справив потрібне враження”,- сказав він.

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.