Індекс олів’є: страва до Нового року стала доступнішою для українців

0
1583
Фото: Сегодня
Джерело: Сегодня

Для любителів головного салату українського новорічного столу — хороша новина. Улюблений українцями салат олів’є хоч і подорожчав за рік, але його вартість зросла менше, ніж інфляція, а підвищення середньої зарплати по країні перекрило зростання цін на інгредієнти. Тобто тепер, образно кажучи, на всю зарплату можна приготувати більше салату, ніж рік тому. Це з’ясувала “Сегодня”, підрахувавши так званий “індекс олів’є” за аналогією з “індексом борщу”. Допомогли нам у цьому фахівці Української аграрної конфедерації (УАК).

РЕЦЕПТ І ЦІНИ. За даними Держслужби статистики, ціни за рік (листопад до листопада) зросли на 12,1%, а середня зарплата (дані за жовтень) — на 18,1%, або на 818 грн. Тобто реальна (без урахування інфляції) середня зарплата за рік збільшилася на 6%, або на 270 грн. При цьому салат олів’є в класичному для українців виконанні (див. інфографіку) подорожчав всього на 3,8%. Якщо приготувати його на шість персон, або по 300 г на кожного, страва обійдеться трохи дорожче, ніж у 71 грн. Рік тому такий же обсяг обійшовся б на 2 грн менше. Приріст вартості в розрахунку на їдця виходить символічний — 35 копійок на порції.

.jpg_01

ВИННІ ОВОЧІ. Чому таке невелике подорожчання, нам роз’яснив аналітик УАК Дмитро Дейна. Як видно з рецепту, майже 40% за вагою в салаті складають овочі, а вони помітно подешевшали. “Ціни на основні овочі впали помітно, середня вартість картоплі поступається минулорічній більш ніж на 15%, складаючи близько 5 грн/кг, — каже Дейна. — Вартість моркви — 3,9 грн/кг, цибулі — 4,2 грн/кг, що також нижче, ніж рік тому — на 63% і 61% відповідно. Пояснюється це просто — спекулятивні дії учасників ринку, які призвели до різкого подорожчання плодоовочевої продукції у другій половині осені 2015 року, не принесли тоді їм бажаного надприбутку. Тому в цьому році дії не повторилися”.

Втім, грошей на ці продукти припадає трохи більше 3% вартості порції святкового салату, тому більш істотний внесок у зниження ціни салату внесли і яйця (-9,5% від минулорічної вартості) і солоні огірки (-20%). В сумі перераховані компоненти здешевили страву приблизно на 5 грн. А подорожчання в 7 грн дали варена ковбаса, горошок і майонез. За підрахунками експерта, горошок у середньому подорожчав за рік на 15-18%, ковбаса, на яку припадає третина вартості страви, — на 10%, а ось майонез — майже в 1,5 рази. “Пояснюється це просто: виробництво майонезу в країні падає третій рік поспіль (кілька великих заводів залишилися на тимчасово неконтрольованій території. — Авт.), досягнувши в останньому сезоні мінімального за 12 років значення”, — говорить Дейна.

ЧЕКАЄМО ЗНИЖОК. Щоб укластися в торішній кошторис вартості олів’є, фахівці з цінами на продринку радять робити основні закупівлі в другій половині грудня, коли в супермаркетах почнуться масові знижки. Так, за прогнозами директора Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексія Дорошенка, тоді повинні подешевшати яйця (на 4-5 грн за десяток), а також консервовані овочі та соуси (приблизно на 30-50%).

Керівник PR-служби однієї з відомих торгових мереж Аліна Чиж підтвердила нам, що ближче до 30-31 грудня очікуються знижки на ковбаси до 50%, у тому числі і варені типу “Лікарська”, з яких роблять олів’є. До речі, в супермаркетах цієї мережі “Сегодня” вже виявила майонез 50% жирності за ціною нижче звичайної на 20% — по 12 грн за 400-грамову упаковку, і зелений горошок у жерстяних банках об’ємом 0,4 л за торішньою ціною — 11 грн за банку. Придивившись, ми зрозуміли, чому вже з’явилися знижки — у продуктів закінчилася частина терміну придатності, але їх можна використовувати ще протягом півроку.

Нескладний розрахунок показує, що тільки за рахунок майонезу і горошку можна здешевити наш “тазик олів’є” до торішніх 69 грн. А зі знижкою на ковбасу (поки не зрозуміло, якою) — ще більше. Є свої хитрощі і у домогосподарок. “Я беру на олів’є не майонез “провансаль” жирністю 67% і більше, а низькокалорійний салатний, він і дешевший, і для шлунку легший, адже в новорічну ніч стіл і так рясний”, — поділилася з нами пенсіонерка Людмила Димша.

Олександр Панченко, Коновалова Христина

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.