Як і навіщо знищувалася Переяславська ЦРЛ (лікарня)?

0
917

Депутат Переяслав-Хмельницької районної ради Юрій Бобровнік, всерйоз підозрює керівництво району та колишнє і теперішнє керівництво районної лікарні у тому, що вони навмисне розвалювали медичний заклад, щоб потім приватні фірми надавали медичні послуги населенню за шалені гроші.

Про це він написав на своїй сторінці у ФБ, і не вірити йому важко, адже факти говорять саме про тотальну зраду.

Нижче публікуємо текст його посту:

Про медичну реформу стало відомо ще 2011 року. Зокрема вже тоді було відомо, як і коли будуть впроваджувати принцип фінансування медицини «Гроші ходять за пацієнтом».

Головний принцип реформи наявність лікаря та засобів встановлення точного діагнозу, а гроші надходять виключно на рахунки комунального медичного закладу, чи приватного якщо з ним заключає угоду пацієнт та Центр медико-санітарної допомоги.

І вже тоді на Переяславщині хтось задумався над тим, як на нашій ЦРЛ можна заробляти у майбутньому. Тільки для цього, і у випадку як із жирним державним підприємством її потрібно було спершу довести до банкрутства. Навіщо банкрутство або її жалюгідний стан? Пояснюю нижче…

До липня 2018 року ЦРЛ очолював лікарню Володимир Якименко. Який на люди говорив, що не задоволений реформою, але на пенсію вийшов офіційним гривневим мільйонером.

Тож по суті.

У 2012 році відбувся перший етап реформи від ЦРЛ Якименка відірвали сільську медицину і утворили окрему структуру комунальний заклад «Центр медико-санітарної допомоги».

Очолила цю структуру пані Філоненко, яка до призначення була заступником Якименка. І до 2017 року про сільську медицину забулися, її просто належно не фінансували, ні з районного, ні обласного бюджету. Окрім заробітних плат та комунальних послуг: світло, газ. Сільська медицина жевріла завдяки діям самих її лікарів та фельдшерів.

Всі гроші які були в районі, щедро йшли на ЦРЛ Якименка, хоча по логіці реформи спершу мали йти на сільську медицину. Філоненко взяла курс на досидіти до пенсії, принаймі у мене склалася таке враження. Вона не просила для фапів грошей, особливо на медобладнання. Її діями фактично керував Якименко, а вона була його тінню. Депутати району 6 та 7 скликання до 2017 року взагалі думали, що у нас єдиний головний лікар Володимир Якименко. До поки за заявою не відправили Філоненко на пенсію.

Коли прийшла новий головний лікар після конкурсу Наталія Царенок, стало всім зрозуміло, що сільська медицина дише на ладан, а сімейні лікарі міської амбулаторії взагалі сидять по задвірках поліклініки, і Якименко всіх їх принижує на спільній медичній «5 хвилинці», щопонеділка. Стало зрозуміло, що Якименко мріє про те, щоб сільська медицина повернулася під його керівництво. Ну принаймі він так говорив.

Але 2014 року було зрозуміло, що прийшла нова влада, а курс медичної реформи незмінний. Тому ділки приймають рішення вимивати із бюджету ЦРЛ активніше гроші. Ідею підкинула Росія.

І з’являється фірма ТОВ «Укрспецтепло», яка встановлює свої твердопаливні котли приєднуючи її до димаря газової котельні ЦРЛ. Газові котли, які у власності ЦРЛ, простоючи за кілька років, стають чомусь майже не пригодними, принаймі, щоб поремонтувати їх Якименко просив 2017 року сотні тисяч гривень.

Укрспецтепло починає надавати послуги із теплопостачання ЦРЛ і ще великій кількості шкіл району. Виконуючий обов’язки голови Переяслав-Хмельницької РДА Юрій Клименко впер цю фірму в район куди тільки міг. По цій схемі тепер працює його перший заступник, нині виконуючий обов’язки голови РДА Андрій Коркач, нижче опис.

Якименко в місцевій пресі 2014 року вихваляється, як добре, що з’явилася ця Укрспецтепло.
Дійсно перші роки, тариф за 1 гігакалорію був менший від газової на 10%. Але ділки почали отримувати прибуток у 2-3 рази вищий від собівартості опалення на дровах. Не 10-30% як у Європі. А 200-300% прибутків. А в інші роки взагалі стало дешевше топити газом.

І Ви скаже Бобровнік ти чужі гроші рахуєш. А ні, шановні. Рахую наші з Вами адже щедро, щороку районний бюджет оплачував із карманів платників податків ці космічні прибутки. І майже, щороку, ділки просили, від загальної суми ще додатково 20% надбавки. Адже тендер так проводили, що нібито тих грошей які закладалися у тендері на початку опалювального сезону, чомусь виявлялося, що не вистачало тих мільйонів, щоб оплатити лютий, березень, і пів квітня. Тобто фактично половину опалювального сезону. І фактично за 20% від загальної суми вистачало, щоб оплатити холодні місяці. Це означає, що грудень коштував у 5 разів дорожче, ніж лютий. Як так, я не можу зрозуміти. А січень взагалі не зрозуміло, як оплачують. Він випадає із розрахунків, принаймні прозорих розрахунків. Це взагалі абзац для прокурора та слідчих поліції! Але ж так, їм же пох…

І тому мабуть, тому в лікарні не ставало всі ці роки тепло у приміщення, лікарі і пацієнти продовжували мерзнути. Холодні скандали постійно трясли лікарню, проте, до 2017 року Якименку вдавалося, гасити ці скандали. Бо хтось вимивав кошти з бюджету і круто заробляв грошенята, ціною життів.

Чому районна влада не поставила власні твердопаливні котли і не економила гроші платників податків, витрачаючи лише на ЗП кочегарів, техобслуговування котлів та придбанні дров? Це для мене загадка? Ні, тоді в.о голови Переяслав-Хмельницької РДА був Юрій Клименко поступати раціонально й не збирався. Відкату ж не отримаєш?

Працюючи заступником голови РДА я десятки разів викликав директора Укрспецтепло до кабінету, щоб той обґрунтував свої розрахунки. Він жодного разу не з’явився. Тільки із Якименком підписував угоди. У той період коли мене незаконно звільняли з посади.

Процес вимивання триває щороку і коштує платикам податків маже 6 млн. грн. У Яготині ЦРЛ теж отоплює Укрспецтепло, проте вартість у два рази менша. Хоча їх лікарня не набагато менша за нашу. Головний лікар Яготинської ЦРЛ із принципами був тоді.

Але. Реформа вимагала у перехідний період закупівлі медичного обладнання за кошт органів місцевого самоврядування та підготовку персоналу, який би на ньому зміг працювати. Бо ввели так звані медичні протоколи: простою мовою схема лікування тієї чи іншої хвороби. Тобто набір дій для лікаря, який він має зробити.

А зробити того, наші лікарі не можуть, бо нове медичне обладнання не надходить. Якименко білить, красить, дорогі віники купує, опалює без толку приміщення, кладе асфальт з гордістю.

Але обладнання навіть найдешевшого не купує, тільки активно списує. 2016 року навіть стався скандал із придбанням рентген апарату, його так і не придбали. Вимагали придбати обладнання депутати райради. І звісно молоді лікарі, адже не було на чому зробити рентгенівський знімок. Звісно молоді лікарі про відсутність медичного обладнання спершу ставили запитання Якименку, і що так далі працювати не можна?

Якименко нічого не придумує, як оголосити особо розумних та активних молодих лікарів своїми ворогами, і всіляко намагається вижити їх із ЦРЛ. Тобто кадрів і так не вистачає, а Якименко робить, все щоб їх було ще менше.

А головні принципи ходіння грошей за людьми, нагадую, це наявність лікаря і медичного обладнання.
Звісно дії Якименка, у якого заступник Лариса Кузьменчук суперечать реформі скажете Ви? Якименко що дурак? Ні, він офіційний пенсіонер мільйонер.

У 2013-2014 роках у лікарні починають з’являтися всілякі приватні аптеки. Вартість оренди комунального майна вартує копійки. Наприклад в середньому аптека сплачує 500-1000 грн. на місяць. Навіть якщо Ви 2016 року захворіли на грип, і з ускладненнями потрапили до лікарні, то в середньому Ваш чек ліків складав не менше в 700 грн. Ну дуже вигідно. Підприємцю, щоб там відкрити аптеку потрібно кинути було на лапу 50 000 грн. Або бути в доску своїм.


Тобто на оренді лікарня не до отримує. І звісно виникає ситуація, що й обладнання немає вже де й толком поставити. Якименко хто пам’ятає дуже піарився на лікарняній касі. Якщо платиш вступний внесок, то отримуєш ліки зі знижкою. Як пізніше з’ясують депутати райради, частина ліків і так була безкоштовними за кошт держави, а частина списувалася мертвим душам і продавалася без каси ще живим.

Ніхто не бажав створити в районі свою власну комунальну аптеку, яка б ставила націнку на ліки від оптових цін від 1 до 5% . Навіть 2017 року стаття у Віснику Переяславщини була проте, що власна комунальна аптека не на часі. Якименко і депутати аграрної партії всіляко не бажали існування власної комунальної аптеки.

Але чому тоді 2017 року заговорили про необхідність існування комунальної аптеки? Виник скандал у літку 2017 року, виявилося, що жодна із приватних аптек не здатна працювати за програмою доступні ліки, адже вони торгують лише популярними ліками, як на базарі популярним одягом чи хлібом. А от специфічні ліки, які зі знижкою, або безкоштовно для пацієнта їх оплачує держава у них немає. Або такі дрібні партії, або низька націнка на цих ліках. Адже Уряд знає їх вартість, і дорожче ти їх державі не продаси. Власники Аптек тупо відмовлялися працювати і видавати людям із знижкою ліки. Потім стало зрозуміло, що аптеки Якименка не здатні забезпечувати ліками і чорнобильців.

Під тиском громадськості ці проблеми розпочала вирішувати Бориспільська міська комунальна аптека, яку зі скрипом зубів таки пустив Якименко у прохід Стоматологічного відділення.

Молоді лікарі сильно конфліктуючи із Якименком, починають масово звільнятися, хтось іде на пенсію, а в лікарні з’являється приватна лабораторія, здається БІо-плюс. Тим, що лишилися лікарям потрібно аналізи ж робити для пацієнтів. Всі гроші йдуть у приватний карман, лікарні за оренду пару копійок у місяць.

Уявіть собі за 2015 – 2017 рік, за моєї депутатської канденції Якименко навіть не робить постійних заявок на закупівлю медичного обладнання, бо виявляється для роботи на сучасному медичному обладнанню в ЦРЛ не має фахівців. Гроші то вже таке.

Більше того, до грудня 2017 року лікарі ЦРЛ взагалі не отримували премії. Хоча в лікарні постійно гроші віддавалися на 100% штату при заповненні штатного розпису на 65-70% . Тобто зекономлені гроші переводили на речі, які з медициною ой як далекі. Але Якименко завжди міг переконати шановане районне товариство у їх необхідності. Так, наприклад, щоб з’їздити до села Переяславське авто ЦРЛ витрачало 50 літрів пального, а туди і назад всього в сумі 50 км. Звісно то забагато. Але звіти Якименко не публікував, і як того вимагав Статут лікарні, перед депутатами райради не звітував, отже мало проте, хто знав.

Тобто гроші, які мали йти, як плата за аналізи, УЗІ в ЦРЛ тепер з БІоплюс пішли в приватний карман, бо свої мед апаратів ЦРЛ немає. Бюджет ЦРл втрачає. Бо не хотіла того обладнання й мати.

Мало того, стало відомо, що 14 лікарів стоматології всі ці незапам’ятні роки до березня 2019 року, працювали без каси в Стоматологічній поліклініці ЦРЛ і гроші йшли по карманам зав відділення та Якименку.

А це в рік, орієнтовно втрачався 1 мільйон гривень. Люди платили просто в руки лікарям, і чеку не отримували. Таким чином лікарня, щороку продовжувала ставати ще біднішою, при тому, що гроші щодня бігають по коридорах лікарні мимо каси. Як виявилося і касовий апарат тільки один був у 37 кабінеті.

Лікарі і мед персонал продовжує звільнятися.

Якименко казав, що з лікарні піде лише вперед ногами, проте різко передумав у липні 2018 року і написав заяву на вихід на пенсію. Головним лікарем ЦРЛ, точніше вже директором, друзі Якименка, призначають його праву руку, заступницю Ларису Кузьменчук. Яка всі ці роки працювала і захищала Якименка і тільки після того, як він звільнився, прозріла і зрозуміла та заговорила, що який же той Якименко і мудак був.

Скажете влада району лікарні не допомагала, наприклад 2017 року лікарні додатково на розвиток дали 10 млн. грн.., які зникли, а Якименко за них не захотів звітуватися. Куди поділися гроші ніх о і по це день не знає.


Але… Якименко пішов, а Аптеки Якименка працюють, як і біоплюс….

Медична реформа вже на фініші та вимагає від ЦРЛ медичного сучасного обладнання і кваліфікованих лікарів. І що Ви думаєте, Кузьменчук зробила заявку районному керівництву, щоб купили МРТ чи інше обладнання? звісно ні.

Щоб Ви розуміли, якщо у складщину купити з бюджетами Дівичківської, Циблівської, Студениківської, районного, переяславського міського, обласного державного бюджетів, то це в рік по 200-300 тис. грн. З Київського обласного бюджету це звісно, більша сума, але мізерна для масштабів області.

Лариса Кузьменчук, в.о. голови Переяслав-Хмельницької РДА Андрій Коркач, Голова Переяслав-Хмельницкої райради Петро Качкалада всі ці роки вдають, що не бачать можливостей купити це обладнання для потреб людей. І небачать, якто робити аналізи, процедури чи безкоштовно чи за півціни. Мало того, Андрій Коркач до керувався у 2019 році до того, що лікарям взагалі ЗП не має за що платити за останні три місяці 2019 року. Тобто відтік кадрів може бути ще більшим.

Андрій Коркач, пояснює це тим, що утворилися громади в районі і вони забрали гроші собі. Але він обманює, Циблівська та Ташанська громади до 01.01.2020 року ще не забрали ні копійки з районного бюджету. Казначейство не дає їм свого власного бюджету. А бюджет 2018 року представляв я, він був зверстаний за таких же умов, в яких працює Коркач, і там були перевиконання бюджету, за підсумками півроку, 9 місяців і року. Наприклад за ці перевиконання Клименко намагався купити за 1 млн 150 тис грн. б/у маршрутку для потреб відділу освіти. Не дали цих грошей лікарні, та Директор Кузьменчук і не просила їх. Для лікарні ці гроші вимагав лише, я як депутат.

Тобто у 2019 році хтось в районі перестав платити податки, і Коркач їх покриває.

На відео цікаве голосування, Лариса Кузьменчук називає це «зайшов приватний бізнес у ЦРЛ». Звісно якщо не буде МРТ то не з може Лікарня Кузьменчук від держави отримувати гроші. Мало того, взагалі права лікувати після ДТП чи ті ж інсульти. До речі, як вони виявляють інсульт, як що у них досі не було МРТ? Цитую Кузьменчук. Цікаво?

Кароч, приватна вірма ТОВ «Діагностичний центр магнітно-резонансної томографії», що якщо вірити державним реєстрам зареєстрована в окупованому Донецьку, нам допоможе, і отримає надприбутки.

Нажаль відмовилася Кузьменчук говорити, якою буде орендна плата для приватного МРТ зіславшись на експертів, хоча вона знає, бо розумна жінка, що приватний бізнес перед запуском нового об’єкту, то впершу чергу рахує оренду і домовляється про оренду, бізнес-план пише, і чітко знає, якою буде оренда площі у 85 квадратів в ЦРЛ. І знає це і директор Кузьменчук, адже директор фірми Копилов Сергій Миколайович, як мінімум запитав у неї на підтвердження цієї суми.

Знаєте, що саме дивне, депутат райради Володимир Ярема так вимагав від Качкалди пакетного голосування за питання ЦРЛ без обговорення, як і при Якименку, що навіть депутати не встигли запитали хто ж директор тієї фірми.

Наприклад раніше, якщо хтось щось брав в орендув районі, то директор мав бути присутнім і розповісти як мінімум про себе, хто він. А тут все покрито мраками. І Коркач розписує то як свої досягнення в постах.

Я лише з’ясував, що опис даних (результатів) МРТ, будуть робити лікарі у Києві онлайн, а лаборанти ЦРЛ будуть тиснути у Переяславі на кнопки МРТ.

З того, що я розумію, лаборантам платники податків району, ще й ЗП їм будуть платити . Добре влашувалися панове донецькі, вигідний бізнес, так що поспішайте поставити в ЦРЛ медичне приватне обладнання по смішній орендній ціні, поки площі є у Кузьменчук. Тільки знайдіть місцевого лаборанта і онлайн лікаря.

А Фізична особа підприємець Савісько А.В. зі слів Лариси Кузьменчук, взагалі нам, теж не безкоштовно, надасть таке обладнання, яке Кузьменчук так просила у міської влади, а вони не купили. От негідники безсоромні ці міські чиновники… ось пост про цього ФОП рятівника лікарні https://www.facebook.com/neasmo/videos/2795970870427077/

То ж на сьогоднішній день ЦРЛ перетворилася на бізнес центр у якому виграють всі окрім платників податків, які за дурно здають в оренду своє майно, хоч і малу, але виплачують ЗП технічним працівникам ЦРЛ, лікарям, оплачують теплопостачання, світло, газ водопостачання і водовідведення, а потім приходять і їх дурять, заставляючи плати за ті послуги, які вже заплатила держава через Ваших сімейних лікарів.

Надіюся Ви зрозуміли, чому наша ЦРЛ у такому занедбаному стані? Бо хтось пере форматував принцип гроші ходять за пацієнтом і пере направив їх у приватний карман, адже чітко знав, що пересічний житель Переяславщини не розбереться у деталях реформи, а у владу він постійно сунутиме свого протеже, який все зробить щоб пересічний переяславець не розібрався, а наприклад в.о . голови Переяслав-Хмельницької РДА Андрій Коркач та голова Райради Петро Качкалда, Директор лікарі Лариса Кузьменчук, заступник голови райради Іван Бугаєнко і далі сунули його інтереси, адже приватний бізнес “рятує” те, що вони роками знищували?

Репост вітається!”

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.