У травні 2017 року середньомісячна вартість мінімального продуктового кошика склала для працездатної особи – 1458 гривні, або 87% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення, а для особи, яка втратила працездатність – 1127 гривень, або 86% від рівня прожиткового мінімуму для цієї категорії населення. Такі дані оприлюднив Економічний дискусійний клуб, пишуть Українські новини.
У абсолютному вимірі, у травні 2017 року порівняно з квітнем 2017 року, вартість “кошика” суттєво зросла: для працездатної особи − на 94 гривні (“плюс” 6,9%), для непрацездатної особи − на 70 гривень (“плюс” 6,6%).
У останньому місяці весни відбулося подорожчання 7 із 11 груп продовольства, за якими розраховується МПК. Найбільше подорожчали овочі та фрукти. Зокрема фрукти додали до вартості місячного набору 36,67 гривні (“плюс” 36,1%), овочі – 40,11 гривні (“плюс” 28,2%).
натомість у травні продовжили дешевшати яйця, а також товари групи “олія та рослинні жири” − на 0,5% та “інші” − на 1,2%.
У структурі вартості МПК у травні найбільш витратною залишається група молочних продуктів – 389 гривень, або 26,7% від загальної вартості кошика. Другу позицію зберігають витрати на м’ясні продукти – 313 гривень (21,5%), а третя − належить групі “овочі та баштанні” (183 гривні, або 12,5%).
Загалом, за розрахунками аналітиків, з початку 2017 року фактична вартість МПК зросла для працездатної особи – на 224 гривні, або на 18,2%, а для особи, яка втратила працездатність – на 178 гривень, або на 18,8%. Частка витрат на МПК, у величині прожиткового мінімуму українців перевищує 85%.