У Яготині власними силами відновили парк

0
2310

Передрук: Вісті

В останній день березня в Яготині відбулася надзвичайно важлива та довгоочікувана подія в житті міста.

Начальник комунального підприємства «Комунальник» Андрій Стріха в урочистій атмосфері підписав угоду про співпрацю з державним підприємством «Переяслав-Хмельницьке лісове господарство», яке презентував його директор Валентин Рудницький. На заході були присутні народний депутат України Сергій Міщенко, депутати Київської обласної ради Олександр Сіренко та Армен Шахар’яц, т. в. о. начальника Київського обласного та по м. Києву управління лісового та мисливського господарства Тарас Васьків, керівництво району та міста, депутати Яготинської міської ради, представники громади.

Угода передбачає довгострокове (49 років) користування лісом (парком) яготинською громадою. Це територія загальною площею 9,3 га, яку яготинці називають парком. Про цю проблему не один раз говорили у міській раді, наголошуючи, що парк має належати громаді Яготина. Було також звернення до народного депутата України Сергія Міщенка.

У підсумку парламентарій разом з місцевою владою таки домоглися передачі земельної ділянки у довгострокове користування міста.

Треба додати, що у міської влади багато планів щодо парку. Зокрема будівництво зон відпочинку для мешканців і гостей міста. Тож тепер можна взятися за реалізацію задуманого.
— Наша мрія, сьогодні почала здійснюватись. Парк для жителів міста Яготин є не просто землями лісового фонду, за визначенням законодавства України. Це скоріше історичне та культурне надбання міста, його духовна спадщина, — наголосила у своєму виступі міський голова Наталія Дзюба.

Сергій Міщенко відзначив, що його завданням було надати яготинцям можливість підписати угоду про співпрацю з державним підприємством «Переяслав-Хмельницьке лісове господарство». Водночас містяни спрямували свої зусилля на укладення договору довгострокового тимчасового користування парком.
Всі присутні закликали яготинців працювати творчо та разом, щоб спільними зусиллями перетворити передану ділянку на зону відпочинку. «Угода про співпрацю підписана, тож долучаймось 8 квітня до загальноміської толоки!» — насамкінець наголосила Наталія Дзюба.

— З історичних джерел відомо, що в Яготині знаходився палац останнього гетьмана України Кирила Розумовського, — розповідає краєзнавець Віталій Дацюк. — В період свого розквіту палац був оточений великим пейзажним парком, який облаштовував ландшафтний архітектор Пельц. Палацово-парковий ансамбль створювали дерев’яний палац, низка господарських кам’яних споруд і гостьових будиночків. В низовині річки Супій було утворено ставки з двома острівцями. Після смерті Кирила Розумовського власником садиби став Олексій Кирилович, дипломат, сенатор і деякий час міністр народної освіти Російської імперії, який зібрав у садибному парку рідкісну колекцію дерев і кущів з Європи, Америки, Азії. Багату садибу він передав доньці Варварі, з якою узяв шлюб військовий губернатор Микола Григорович Репнін-Волконський. Родині Репніних-Волконських садиба належала до 1917 року. Серед гостей та відвідувачів садиби в 19 столітті були Григорій Сковорода, Тарас Шевченко, Микола Гоголь та інші. Яготинський парк — це незабутня історична спадщина, яка потребує уваги і піклування.

Валерій ГІРЧЕНКО

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.