На закупівлі ліків зекономили 620 млн грн – МОЗ

0
1771

Порівняно із цінами 2014 року міністерство охорони здоров’я зекономило 620 млн грн. Про це Gazeta.ua повідомила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Зменшити витрати вдалося завдяки тому, що більшість препаратів за кордоном купували напряму у виробників. За даними звіту ГО “Центр протидії корупції”, 84% ліків для дорослої онкології закупили дешевше від цін МОЗу 2014 року. На деякі препарати ціни зменшились у 22 рази. На зекономлені під час різного роду закупівель кошти зможуть додатково пролікувати 43 тис. пацієнтів з чутливим туберкульозом.

Повідомили, що 67,5% компаній, які виграли тендери, є виробниками. Це постачальники міжнародних організацій ЮНІСЕФ, ПРООН, Grown Agents. 20 млн грн на закупівлю обладнання та транспортування препаратів в Україну виділив ЮНІСЕФ.

Є препарати, які Україна продовжує замовляти за завищеними цінами. Переважно такі, що треба купувати невеликими партіями.

“Є такі ліки, які ми купуємо по два з половиною флакони. Вони значно дорожчі, аніж для тих країн, які купують великими партіями. Також тут має місце корупційна складова (на міжнародному рівні. – Ред.). Бо дистриб’ютори домовляються з виробниками і продають дорожче. Перемогти таку схему можна довгостроковими контрактами, якщо у виробників замовляти на кілька років велику кількість необхідних ліків”, – розповіла Олександра Устінова, член правління Центру протидії корупції.

Довгострокові контракти МОЗ заключати поки що не може. Бо в державі бюджет на охорону здоров’я розраховують не більше як на рік.

“Лише коли буде планування на 2-3 роки наперед, можна замовляти ліки заздалегідь. Як це роблять у цивілізованих країнах світу. Цього року ми маємо фінансування тільки на 2017 рік”, – сказала Супрун.

Довгострокові замовлення дозволять налагодити співпрацю з надійнішими партнерами-виробниками ліків, повідомляють представники міжнародних медичних відомств.

“Ліки треба купувати в одному місці. Зараз беруть у 25-ти виробників. Тому це впливає на ціни”, – сказав директор ПРООН в Україні Ян Томас Хімстер.

Деякі замовлені раніше препарати фахівці МОЗ України попросили поки що не доставляти, аби не лежали на складах.

“Ми зрозуміли, що деякі вакцини не потрібні, бо їх достатньо в Україні. Це ті, що мають термін придатності півтора роки. Попросили, щоб їх поки що не доставляли, аби їх термін не завершився до того, як використають у медичних установах”, – сказала Уляна Супрун.

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.