На Київщині без гарячої води та газу можуть залишитися тисячі жителів Тетіїва, Переяслава-Хмельницького, Бородянки та Коцюбинського

0
1292

Джерело: KV

На початку року у тепломереж чотирьох населених пунктів Київської області почалися проблеми з поставками газу. Через заборгованості комунальників за 2016 рік, вони не отримали ліміти від НАК “Нафтогаз” та відмову “Київоблгазу” в розподілі ресурсу. Підприємства, яким можуть зупинити постачання газу, знаходяться у підпорядкуванні Київської обласної ради (КОР).

Прийдешні відключення

Як дізналася KV з повідомлення на офіційному порталі ПАТ “Київоблгаз”, чотири населених пункти Київської області – міста Тетіїв та Переяслав-Хмельницький, смт Коцюбинське та Бородянка – можуть найближчим часом залишитися без тепла і гарячої води. Підприємства Київської обласної ради ТОВ “УКРОПТ “Мастер-Енерго”, “Бородянкаводоснабжение”, “Тетіївтепломережа” і “Переяслав-Хмельницьктепломережа” не отримали обсяги постачання природного газу від НАК “Нафтогаз”.

За словами голови правління ПАТ “Київоблгаз”, постачальник – НАК “Нафтогаз України” – не підтвердив планові обсяги природного газу вищезазначеним підприємствам на грудень і січень 2016-2017 року.

“Коли НАК “Нафтогаз України” не підтверджує планові обсяги природного газу, згідно з Кодексом газотранспортної системи, таке споживання є несанкціонованим відбором газу. Простими словами крадіжкою газу. У такому разі ПАТ “Київоблгаз” просто зобов’язане припинити розподіл газу на такі підприємства.

Міський голова Переяслав-Хмельницького Тарас Костін відмітив, що поки що будинки у місті опалюються.

“Я в даній ситуації – як весільний генерал. “Переяслав-Хмельницьктепломережа” – це підприємство КОР, тому міськрада не може ні вплинути на ситуацію, що склалася, ні вплинути на керівника”, – зазначив Костін.

Незадоволені керівництвом місцевого КП та в місті Тетіїв.

“У сформованій ситуації з поставками газу перш за все, винен керівник КП “Тетіївтепломережа”, який не зумів отримати ліміти від НАК “Нафтогаз” протягом трьох місяців і взагалі не платив гроші за поточне використання газу. Для мене дуже дивним здалося пояснення керівника підприємства, чому він не платить гроші. Виявляється він боїться, що на літо йому може не вистачити коштів на зарплату”, – прокоментував мер Тетієва Руслан Майструк.

За його словами, причиною нинішньої ситуації стало те, що дане підприємство знаходиться у комунальній власності обласної ради, а не міста.

Голова бюджетної комісії Київської обласної ради Ольга Бабій розповіла, що заборгованості у цих КП виникли з причини економічно необґрунтованих тарифів.

“Платити за газ, який в нашій країні тільки за останній рік дорожчав 3 рази, цим підприємствам нічим (ціна на газ взагалі визначає 90% структури тарифу). І для комунального підприємства заборгованість в 5 млн гривень – це дуже багато. Економічно обґрунтовані тарифи встановлюються місцевими органами виконавчої влади, і я зробила зараз на місця запити, коли ці тарифи в останній раз встановлювалися, враховуючи те, як важко зараз змусити депутатів голосувати за тарифними питань. Це дуже непопулярні рішення”, – розповіла Ольга Бабій.

За її словами, винного у цій ситуації не знайти, але якщо всі сторони – КП на місцях, НАК “Нафтогаз” і ПАТ “Київоблгаз” не знайдуть компроміс, жителі Тетіїва, Переяслава-Хмельницького, Бородянки та Коцюбинського можуть залишитися без тепла і гарячої води посеред зими.

Рішення можливе за умови, що держава відшкодує різницю у тарифі.

Оксана Мельник

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.