Де в Україні дешевше купувати продукти

0
1631

Передрук: СЕГОДНЯ.ua

За 100 днів після скасування держрегулювання цін на окремі категорії соціально значимих товарів вони подорожчали в середньому на 4-40%. Про це свідчить динаміка цін на продукти за регіонами, підрахована Держслужбою статистики на 10 січня. Нагадаємо, до соціально значущих товарів відносяться м’ясо з кістками, вершкове масло, молоко і молокопродукти низької жирності, крупи, яйця тощо. А держконтроль їх вартості Кабмін тимчасово скасував з 1 жовтня 2016 року на три місяці, але потім було вирішено його не повертати. Водночас мало змінилися ціни на борщовий набір, вартість якого державою не контролювалася і раніше.

ЗА РЕГІОНАМИ. Як видно з інфографіки, як і раніше, найдорожче м’ясо в Дніпропетровській області – 81 грн/кг свинини, що майже на 10 грн вище, ніж в середньому по країні, і на 15 грн вище, ніж на Черкащині – найдешевшому щодо м’яса регіоні. Яйця і молоко найбільше тепер коштують в Донецькій області (100 днів тому були в Одеській і Миколаївській, відповідно). Набагато відрізняється від середньої вартість пшеничного хліба: найдоступніший буханець, як і раніше, в Харківській області – 8,71 грн/кг (було 8,18 грн), а найбільше треба викласти за нього в Закарпатті – 12,37 грн/кг (було 11,82 грн). Як бачимо, різниця в ціні хліба на заході і сході країни дорівнює майже 4 грн/кг, або 42%. За останній квартал минулого року в лідери за дорожнечею бакалії, борщнабору і картоплі вийшов Київ, раніше в столиці було тільки найдорожче в країні борошно – 9,33 грн/кг (зараз 9,76). Тепер кіло картоплі в столиці коштує майже на 70% більше, ніж на Тернопільщині, де “другий хліб” найдешевший, і на третину дорожче, ніж в середньому по країні. А ось набір овочів на київський борщ, хоча і став найдорожчим в Україні – 20,06 грн/кг, але за 100 днів він подешевшав більш ніж на гривню порівняно з попереднім рекордсменом – борщем донецьким.

ЕКСПЕРТИ. Думки фахівців з приводу того, чи вплинуло держрегулювання на зростання цін, розходяться. Так, президент Украналітцентру Олександр Охріменко вважає, що ні: “Цей сегмент невеликий і головну роль відігравали попит і пропозиція, а “рифи” держрегулювання виробники і торгівля давно навчилися обходити. Класичний приклад – молоко з жирністю 2,5%, ціна на яке раніше регулювалася, і молоко з жирністю 2,6%, на яке вона була вільною, тому молоко з жирністю 2,5% майже не виробляли. Яйця до зими традиційно дорожчають, тому що падає пропозицію, а попит стабільний, м’ясо трохи зросло в ціні із-за тривалих свят”.

А ось директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко сказав нам, що держрегулювання може повернутися, тому що Кабмін хоче мати важіль впливу на недобросовісних виробників: “Якщо ціни різко, а не плавно, як зараз, підуть вгору, уряд будь-якої миті може повернути держрегулювання. Прем’єр ж не сказав, до якого терміну вони продовжили його скасування. Поки що за минулі 100 днів все дорожчало насамперед через інфляцію, що прискорилася до кінця року – з 8 до 12% за три місяці”.

untitled_40

Експерти: куди підуть ціни, з’ясується наприкінці січня

Обидва експерти кажуть, що найближчим часом навряд чи варто очікувати зниження цін на продукти, трохи подешевшати можуть до весни тільки яйця. “Молочка у нас недооцінена, і виробництво молока знижується, на гречку, цукор і борошно фактично немає конкуренції серед великих постачальників, тому дешевшати ці продукти не будуть, хоча їх досить. Можуть застигнути на рівні 75-80 грн/кг ціни на м’ясо через низьку купівельну спроможність населення. Поступово дорожчатиме хліб через зростання зарплат і вартості енергоносіїв”, – говорить Охріменко. А Дорошенко вважає, що багато чого залежатиме від курсу долара : “У ціні всіх продуктів закладена вартість палива, добрив, запчастин до обладнання, все це у нас переважно імпортне. Поворотною точкою для цін стане кінець січня, коли стане ясно, яким буде курс долара: 28 грн/$ чи вище”.

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.