Чому «Нафтогаз» не має рації, перекриваючи газ підприємствам ЖКГ на Київщині

0
1364

Передрук: ASN

Чотирьом населеним пунктам Київської області (смт Коцюбинське, смт Бородянка, м.Тетіїв і Переяслав-Хмельницький) варто готуватися до відключення гарячої води і зниження температури в квартирах до +12. Все через борги місцевих підприємств (ТОВ «УКРОПТ «Майстер-Енерго», КП КОР «Бородянкатепловодопостачання», КП КОР «Переяслав-Хмельницьктепломережа» і КП КОР «Тетіївтепломережа») перед газовиками.

Хоча борги ці багаторічні, саме зараз «Нафтогаз» «став у позу» – там заявили, що надавати газ боржникам більше не збираються. Втім «відрубати» тепло населенню взимку повністю забороняє закон, тому мінімальні ліміти газу для функціонування системи все ж будуть виділятися.

“У гіршому варіанті людей у квартирах може чекати температура – максимум плюс 12”, – прогнозує енергетичний експерт Дмитро Марунич.

Кому вже «закрутили кран»

Ще напередодні, 11 січня, ВАТ «Київоблгаз» припинив постачати газ двом котельням Переяслава-Хмельницького, які забезпечують теплом 13 багатоквартирних житлових будинків.

«Це 25% від наших потужностей. На вулиці мінусова температура і з обіду вже не надходить тепло в житлові будинки. Попереджень про те, що у нас сьогодні передбачалося таке відключення, ми не отримували. Нам повинні були повідомити заздалегідь», – у коментарі АСН заявив в.о. генерального директора КП КОР «Переяслав-Хмельницьктепломережа» Роман Швидкий.

У КП КОР «Переяслав-Хмельницьктепломережа» дійсно є заборгованість перед «Нафтогазом» у розмірі 18 млн грн. Однак борги ці виникли через несвоєчасне відшкодування державою боргу по компенсації різниці в тарифах, що, до слова, склав 18 млн грн, запевняють тепловики.

Згідно з новим законодавством, з 2016 року вищезгадана компенсація державою більше не виплачується, а підприємства теплокомуненерго повинні самі привести свої тарифи у відповідність до реальних витрат. Одна біда – нові тарифи не затверджуються.

«Ми подали заяву в НКРЕКП на встановлення нових тарифів і перед новим роком отримали відмову. Наше підприємство на сьогоднішній день діє і працює ще за тарифами, які були затверджені в 2014 році. Ми сьогодні покриваємо свою фактичну собівартість виготовлення і транспортування теплової енергії десь у районі 65-67%. Виходить, що заборгованість держави виникла ще в попередні періоди і ми залишилися з боргами без можливості на сьогоднішній день їх покрити», – пояснює головний переяславський тепловик.

За словами Швидкого, саме через ці борги НАК «Нафтогаз» відмовляється надавати компанії грудневі ліміти на газ, а також – на січень 2017 року. За умовами укладених договорів на поставку газу з «Нафтогазом», теплокомуненерго повинні заплатити за не менш ніж 90% спожитого раніше газу.

«Крім того, згідно з постановою Кабінету міністрів, ми обслуговуємося на рахунках із спеціальним режимом використання, тобто плата за теплоенергію споживачами сплачується на ці спеціальні рахунки і з цих спеціальних рахунків, відповідно до нормативів НКРЕКП “Ощадбанк” самостійно списує кошти Нафтогазу на транспортування газу і тому подібне. Тобто ми не впливаємо на сьогоднішній день на розподіл коштів і рівень розрахунків з НАК “Нафтогаз”. Нас просто загнали у глухий кут», – скаржиться Швидкий.

Як населені пункти готуються жити без тепла

Тим часом сільський голова Бородянки, яка теж ось-ось залишиться без тепла через неподання газу тепловиками, Олександр Сахарук каже, що дізнався про це під час телефонної лінії з «Київобленерго». Він підтвердив, що КП КОР «Бородянкатепловодопостачання», швидше за все, не отримала ліміти на газ через борги за попередній період.

І хоча засновником підприємства є Київська обласна рада, тепловики вимагають компенсувати їм різницю в тарифах саме від місцевої ради, що, за словами Бородянського голови, не передбачено бюджетним законодавством. Погашати цю різницю повинен засновник підприємства – Київська облрада. Олександр Сидорук також пояснив, що розрахунки по субсидіях у Бородянці здійснюються практично в повному обсязі, але великою проблемою залишається несплата за спожиті послуги від приватних споживачів. Тепловики нібито взагалі не працюють над цим.

«Черговий директор цього підприємства був призначений 25 грудня 2016 року. Сталося це через побиття людей. Попередній директор взагалі пропрацював 4 місяці. Всі вони – не місцеві. Щодо збільшення тарифів, у нас було звернення, але рішення досі так і не прийняли. Але справа не стільки в тарифах, скільки в самій господарській діяльності цього підприємства. Тут є боргові зобов’язання, які накопичилися за всі попередні роки», – заявив Олександр Сахарук.

Село як може намагається допомогти підприємству скоротити витрати.

«Ті будинки, в які економічно невигідно подавати тепло, наприклад, де зі 100 квартир заселено тільки 10, відключені від теплоцентралі. Ми попередньо провели збори з мешканцями, провели з ними роз’яснювальну роботу.  Запропонували перейти на індивідуальне газове або електричне опалення. Таким чином ми відключили від теплової мережі 10 будинків. Безповоротні витрати підприємства зменшились», – заявив сільський голова.

Проте комунпідприємство працює так само нестабільно. Що буде робити населений пункт без тепла, сільський голова поки відповісти не може. Бородянка навіть кілька разів готова була викупити це підприємство. Однак щоразу отримувала відмову без пояснення причин.

Втім є ще один вихід – радикальний. Адже Бородянка вже давно відмовилася від централізованої подачі гарячої води. Свого часу, коли спостерігалися особливо тривалі перебої, місцеві жителі спільно перейшли на бойлери, а від послуг комунальників взагалі відмовилися.

«Ситуація з гарячою водою дала людям поштовх. Вони виграли перш за все в тому, що стали повністю незалежними від примх комунальників. Що стосується опалення, то через монополізм ми теж якісної послуги не маємо. Наприклад, на початку сезону півтора тижня у нас нормального опалення все одно немає. Телефони розриваються», – каже сільський голова.

Хто ще готується до відключення газу і за що

Що стосується інших населених пунктів – Тетіїва і Коцюбинського, то в КП КОР «Тетіївтепломережа» щодо припинення подачі газу нам відмовилися давати коментар навідріз. А в «УКРОПТ «Майстер-Енерго», яка обігріває Коцюбинське, заявили, що їм поки що газ не вимкнули. Хоча проблеми є.

«Ще не вимкнули, але попередження було. У нас тариф дуже маленький, і немає різниці в тарифах з місцевого бюджету. Завтра має бути сесія (Коцюбинська селищна рада. – АСН), повинні прийняти рішення, щоб відшкодувати різницю в тарифах і заплатити за газ», – коротко прокоментував нам ситуацію заступник директора ТОВ «УКРОПТ «Майстер-Енерго».

Станом на 12 грудня 2016 року держава заборгувала постачальникам житлово-комунальних послуг 18,3 млрд гривень. Левова частка цих боргів припадає на виробників тепла та гарячої води. Але, як бачимо, підприємства ЖКГ підтверджують – якби держава розрахувалася з ними за своїми зобов’язаннями (це субсидії і різниця в тарифах до 2015 року), то їм би вдавалося хоч якось зводити кінці з кінцями і розрахуватися за спожитий газ.

Здається, держава навмисне “заганяє” підприємства ЖКГ в борги – фактично доводить до банкрутства. За словами енергетичного експерта Дмитра Марунича, позиція НАК “Нафтогаз”, з одного боку, цілком зрозуміла.

“Компанія має рацію, адже є борги… Проблема лежить у площині того, що не можна було аж так піднімати тарифи, потрібно було оздоровлювати економіку країни, щоб зростали доходи громадян”, – визнає Марунич.

Водночас інший експерт, Валентин Землянський, вважає, що “Нафтогаз” зайняв неадекватну позицію, поставивши під загрозу відключення тепла і води у 4 населених пунктах у Київській області.

“Ситуація з боргами теплопостачальних підприємств не нова, вона виникала і раніше, причому регулярно. Незалежно від того, була система субсидій чи ні, борги ці були. А рішення знаходиться в політичній площині. По суті, місцева влада раніше домовлялася з Кабміном, і ліміти на газ виділялися. Але зараз “Нафтогаз” попередив, що не надасть необхідні обсяги природного газу для 4 теплопостачальних підприємств Київської області, думаю, це пробний крок з боку НАКу. “Нафтогаз” хоче подивитися, як буде працювати «європейська система» в наших умовах”, – заявив він.

Водночас експерт упевнений, що такий різкий крок не вирішить проблему непогашення газових боргів у корені.

“Адже борги виникають, зокрема, через недофінансування місцевих бюджетів для покриття різниці тарифів і субсидій, і це замкнуте коло: центральний бюджет не виділяє достатню кількість грошей місцевим бюджетам, підприємства ЖКГ не отримують кошти, не розраховуються за газ. А НАК “Нафтогаз” цього разу зайняв абсолютно неадекватну позицію, тобто таку, що відповідає тільки букві, але не духу закону. Як кажуть, проблеми індіанців – шерифа не хвилюють”, – зазначив він.

Землянський прогнозує, що рішення цієї проблеми якщо і знайдеться, то тільки політичне, бо в цьому питанні все залежить лише від виділення коштів із центрального бюджету.

Тетяна Стець, Анна Стешенко, Аліна Тітова

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.