Українці почали економити на продуктах – соціологічне дослідження

0
1499
Приблизно у 80% українців відбулися зміни у звичному порядку придбання продуктів харчування.

Ці зміни побічно свідчать про зниження купівельної спроможності, наприклад, 45% опитаних в останній місяць стали купувати продукти дешевших марок, наводить дані Українська правда з посиланням на дослідницьку компанія Research & Branding Group.

41% опитаних відмовився від покупки деяких продуктів, 39% учасників почали купувати звичні продукти в меншій кількості, а 15% рідше здійснюють покупки.

Загалом, українці характеризують своє харчування неоднозначно. Приблизно половина опитаних (48%) вважає, що в цілому вони харчуються добре.

Трохи менша частка учасників дослідження вважають своє харчування в цілому поганим (38%).

При цьому частіше за інших своє харчування хорошим вважають молоді люди у віці до 30-ти років (60%), жителі Західної і Центральної України.

На думку більшості опитаних (65%), якість їхнього харчування за останні два роки погіршилася. Частіше за інших, про погіршення якості свого харчування заявляли люди пенсійного віку (76%).

Результати опитування показали, що найчастіше українці купують продукти на ринку (45%), в супермаркеті (43%), у невеликих магазинах поблизу дому (37%).

18% учасників опитування харчуються із власних господарств.

Купівля продуктів у невеликих магазинах та їх виробництво у власному господарстві найбільш популярні серед осіб, які мають середню освіту і нижче (відповідно, 46% і 22%), а найменш популярні серед осіб з вищою освітою (відповідно, 32% і 13%).

Близько 50% жителів звичайних міст і 60-70% жителів обласних центрів купують продукти на ринку або в супермаркетах.

Якість придбаних українцями продуктів харчування не задовольняє половину опитаних (51%).

Найчастіше задоволені якістю придбаних продуктів виражали учасники із Західного і Центрального регіонів України (відповідно, 47% і 46%).

Навпаки, свою незадоволеність найчастіше висловлювали жителі Півдня і Сходу країни (відповідно, 64% і 57%).

2/3 дорослого населення України (62%) в нинішньому році зробили запаси продуктів тривалого зберігання.

Заготівлею займалися практично всі верстви населення. Однак найбільш високу активність при цьому проявили особи передпенсійного та пенсійного віку – від 50 років і старше (таких близько 70%), а також сільські жителі (71%). А ось рідше інших в процес заготівлі продуктів включалася молодь (49%), а також жителі обласних центрів (51%).

Дослідження проводилося компанією R & B в період з 20.10.2016 р по 1.11.2016 р за загальноукраїнською вибіркою.

Обсяг вибіркової сукупності склав N = 1802 чол. Помилка вибірки склала ± 2,4% при рівні довірчої ймовірності Р = 0,95.

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.