МОЗ: дітей не потрібно “заліковувати” сиропами та бездоказовими препаратами

0
1414
Комбіновані ліки від застуди заборонені до застосування дітям молодшого віку.

Про це нагадав керівникам структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних та Київської міськдержадміністрацій, Українського центру грипу та ГРВІ заступник міністра Олександр Лінчевський у листі від 24 листопада, повідомляє Українська правда.

У документі, який оприлюднений на сторінці Лінчевського у Facebook, зазначається, що Міністерство охорони здоров’я стурбоване поширеною практикою надмірного та необґрунтованого призначення без рецептурних ліків для симптоматичного лікування неускладнених ГРВІ у дітей.

Спираючись на сучасні доказові клінічні настанови, протоколи та рекомендації, заступник міністра нагадує, що антибіотики, противірусні препарати, імуномодулятори та інтерферони не рекомендовані для дітей.

“Сиропи від кашлю” можуть бути шкідливі для дітей до 4 років.

А ефективність вітамінів, антигістамінних та рослинних препаратів при лікуванні ГРВІ у дітей не доведена.

Лінчевський наполягає на тому, що до відома головних лікарів закладів охорони здоров’я потрібно донести інформацію про неприпустимість поліпрагмазії (одночасного, нерідко необґрунтованого, призначення декількох препаратів) в лікуванні ГРВІ та грипу у дітей.

З медперсоналом і пацієнтами потрібно проводити роз’яснювальну роботу щодо неефективності використання цих груп препаратів та потенційної шкоди самолікування.

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.