Через небезпеку зараження сказом у Білій Церкві заборонили навіть вигулювання собак

0
1556

Через сказ у білок у Білій Церкві на Київщині оголошено карантин, пише газета “Експрес“.

Усе почалося з випадку, коли на обійстя місцевого жителя забігла рудохвоста тваринка й почала нападати на пса. Собака її придушив, господар взяв тушку, аби віднести на смітник, проте білка несподівано вкусила чоловіка. Тварина виявилася скаженою, тож потерпілий змушений лікуватися.

Зважаючи на небезпеку, у населеному пункті на два місяці оголосили карантин. Притім заборонено не лише вигул тварин, але й вивезення їх із місця, де виявлено осередок сказу. Більше того, розпочато масову вакцинацію чотирилапих.

“Джерелом  збудника є кілька видів диких тварин. Зокрема, мова про лисиць, їжаків, щурів, а також білок. Час до часу серед білок розвивається така собі епідемія, так сталося і цього разу. Що найважливіше, йдеться про серйозну небезпеку як для домашніх тварин, так і для людей. Адже у парках часто дорослі разом із дітьми годують білок. Це може бути небезпечно. – пояснює Костянтин Луценко, лікар ветеринарної медицини.”

Зараження відбувається якщо слина хворої тварини потрапить на кон’юнктиву ока чи на мікроскопічну ранку на шкірі. Достатньо крихітної краплі. Хоча здебільшого інфікування відбувається при укусі.

До слова, тривалість інкубаційного періоду залежить від місця укусу, що ближче до голови (наприклад, щока, око, ніс, шия), то швидше почнуть розвиватись симптоми (приблизно на 7 – 10 день). Але цей період може затягнутися на місяці, якщо, приміром, скажена тварина вкусить за палець ноги.

Сказ є смертельно небезпечною хворобою. Тож не наражайте себе на небезпеку, вакцинуйте свого домашнього улюбленця, а надворі краще оминайте контакту з іншими тваринами, особливо дикими.

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.