НБУ зберіг прогноз цьогорічної інфляції на рівні 12%

0
1598

Національний банк України зберігає прогноз споживчої інфляції на рівні 12% на кінець 2016 року, 8% на кінець 2017 року та 6% на кінець 2018 року. Такі прогнози інфляції відповідають цілям монетарної політики Національного банку.

Про це йдеться в “Інфляційному звіті” (жовтень 2016 року), повідомляється на сайті Нацбанку.

Хоча у вересні інфляція вже шостий місяць поспіль перебувала на однознаковому рівні, до кінця поточного року вона прискориться до рівня 12%. Це відбудеться переважно внаслідок підвищення адміністративно-регульованих цін і тарифів.

У 2017-2018 рр. подальше уповільнення споживчої інфляції визначатимуть наступні чинники:

По-перше, нижча адміністративно-регульована інфляція завдяки менш суттєвому підвищенню тарифів на комунальні послуги. По-друге, відносно низькою залишатиметься базова інфляція, яка відображає фундаментальні тенденції. Зокрема, буде уповільнюватися імпортована інфляція в умовах низької волатильності обмінного курсу, а також поліпшуватимуться інфляційні очікування. По-третє, високий врожай стримуватиме зростання цін на сирі продукти харчування. Однак, дія факторів пропозиції (переорієнтація товарних потоків з інших країн через торговельні заборони РФ, а також труднощі з експортом окремих українських продовольчих товарів до країн Близького Сходу), які мали суттєвий вплив на ціни у 2016 році, вже вичерпується. Це разом зі зростанням цін на світових ринках продовольства зумовить певне прискорення інфляції сирих продуктів.

 

Інфляція як цього року, так і протягом наступних може відхилятися від цільової траєкторії у випадку реалізації шоків пропозиції. Так, скасування державного регулювання вартості соціальних продуктів може зумовити вище, ніж прогнозується, зростання адміністративно-регульованих цін. У свою чергу, фактична інфляція може бути нижчою за прогнозні показники через позитивні шоки, якими можуть стати кращі зовнішні умови (зростання цін на сировинні товари та збільшення попиту на українську продукцію) та прискорення реформ.

Водночас вагомою є невизначеність, пов’язана з намірами уряду щодо підвищення мінімальної заробітної плати.

 Прогноз економічного розвитку залишається незмінним на поточний рік: реальний ВВП у 2016 році зросте на 1.1%. Усередньостроковій перспективі темпи зростання економіки будуть більш помірними, ніж прогнозувалося раніше: у 2017 році – 2.5%, у 2018 – 3.5%.

Перегляд прогнозу на наступні два роки пов’язаний із гіршою зовнішньою кон’юнктурою для українських експортерів порівняно з попередніми очікуваннями. З огляду на рекордне світове виробництво зернових у 2016 – 2017 МР ціни на них залишатимуться на низькому рівні. Ціни на сталь також не продемонструють значного зростання через високі обсяги її пропозиції на світових ринках.

Водночас основним драйвером економічного зростання, як і цього року, будуть інвестиції. У 2017-2018 рр. також помірно відновлюватиметься приватне споживання. Його зростання стимулюватимуть реалізація відкладеного попиту та збільшення доходів населення. Додатковим фактором збільшення як споживання, так і інвестицій стане пожвавлення кредитної активності завдяки зниженню процентних ставок в економіці.

Прогноз дефіциту поточного рахунку було збільшено до 2.5 млрд.  дол. США в 2016 році, 2.9 млрд. дол. США в 2017 році та 2.8 млрд. дол. США у 2018 році.

 Цей показник буде більшим, ніж очікувалося раніше, по-перше, через згадане погіршення умов торгівлі. По-друге, через більш швидке відновлення інвестиційного попиту на імпортну продукцію, зокрема на машини та обладнання.

- Реклама -

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.